Čína dobýja vesmír, na Mesiac vyslala raketu

Èína vyslala na Mesiac sondu pre vzorky hornín, po prvý raz od 70. rokov Štart rakety nesúcej bezposádkovú sondu Čchang-e 5 z kozmodrómu Wen-čchang. Foto: TASR/AP

Čína v pondelok úspešne odštartovala let rakety na Mesiac. Tá má priniesť z nebeského satelitu na Zem vzorky hornín. Potvrdzuje sa, že Peking postupne technologicky dobieha svojich najväčších konkurentov.

Začiatky čínskeho vesmírneho programu siahajú do 50. rokov minulého storočia. Vtedy začala Čína budovať protiraketový systém ako obranu voči prípadnému útoku zo Spojených štátov.

Až o niekoľko desiatok rokov neskôr začali pracovať na technologickom vývoji rakiet s ľudskou posádkou, ktorý vyvrcholil v roku 2003, keď do vesmíru vyletel prvý čínsky kozmonaut Jang Li-wej.

Čína v súčasnosti pokračuje v ambicióznom vesmírnom programe. Do vesmíru posiela štyri moduly vesmírnej lode Čchang-e na palube rakety Čchang-čeng. Raketa dnes odštartovala z provincie Chaj-nan na juhu Číny.

Hlavným cieľom misie je získať vzorky hornín z Mesiaca. V pláne je urobiť vrt hlboký dva metre a vytiahnuť z neho skaly a iné zvyšky, ktoré následne dopravia na Zem. Ide o vôbec prvú takúto misiu od 60. a 70. rokov minulého storočia, keď americké a sovietske misie doniesli na Zem vzorky hornín z Mesiaca.

Misia Čchang-e 5 môže dať odpoveď na otázky o tom, ako dlho bol Mesiac vo vnútri vulkanicky aktívny a kedy zmizlo jeho magnetické pole.

Technologický pokrok a schopnosť spolupráce

Podľa amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) je misia skutočne náročná. Ako ďalej NASA uvádza, Číne sa už v minulosti podarilo pristáť na mesiaci s misiami Čchang-e 3 a Čchang-e 4. Výsledky z testovania ukázali, že Čchang-e 5 je schopná sa vrátiť na Zem.

„Čína ukazuje svoju schopnosť rozvíjať a úspešne uskutočňovať vysoko technologické programy, ktoré sú dôležité pre regionálne pôsobenie, ale aj pre potenciálne globálne partnerstvá,“ povedala Joan Johnson-Freese z americkej Naval War College.

Čína sa čoraz viac angažuje v spolupráci na vesmírnych misiách s ďalšími štátmi. Aj počas nasledujúcej misie Čchang-e 5 bude úzko spolupracovať s Európskou vesmírnou agentúrou, ktorá jej bude poskytovať informácie.

Spoločný postup s USA je však iná kapitola, keďže Spojené štáty bránia Číne spolupracovať s NASA. Z tohto dôvodu Čína urýchlila domáci vesmírny vývoj a pracuje na zhotovení vlastnej vesmírnej stanice.

Ambície čínskeho vesmírneho programu

Rozvoj vesmírneho programu dostáva Čínu medzi tri ázijské krajiny, ktoré pomyselne súťažia o prvenstvo vo vesmírnom súboji. Okrem Číny vyvíjajú vlastné vesmírne programy India a Japonsko.

V súčasnosti Čína intenzívne pracuje na vývoji už spomínanej vesmírnej stanice, ktorú by chceli dokončiť v roku 2022. Hodlá vyslať ľudskú posádku na Mesiac.

Súčasťou plánov je zriadenie robotickej stanice v Antarktíde, kde by robili výskum pre potreby nových misií Čchang-e 6, 7 a 8.

Čína sa v júli tohto roku stala jedným z troch štátov sveta, ktorý poslal misiu aj na Mars. Cieľom je nájsť dôkazy o existencii vody na planéte. K Marsu by mala doraziť vo februári budúceho roka.


Ďalšie články