Mikulec: Autocenzúra sa skončila, policajti môžu vyšetrovať slobodne

Roman Mikulec. Foto: Martin Baumann/TASR Roman Mikulec. Foto: Martin Baumann/TASR

Poslanci pokračujú v diskusii k programovému vyhláseniu vlády. Sledujeme online.     

17:16 POSLANCI BUDÚ O PVV HLASOVAŤ V UTOROK

Poslanci Národnej rady (NR) SR by mali o PVV a dôvere kabinetu hlasovať v utorok (4. 5.) o 10.00 h. V diskusii by mali v utorok pokračovať až do úplného prerokovania, teda dokým sa nevyjadria všetci prihlásení rečníci. Dohodli sa na tom zástupcovia jednotlivých klubov na poslaneckom grémiu a plénum návrh odobrilo.

Do diskusie je prihlásených ešte desať rečníkov písomne, po nich sa budú môcť poslanci prihlásiť ústne. Písomne prihlásení rečníci majú podľa rokovacieho poriadku rečniť maximálne 20 minút. Ústne prihlásení majú vyčlenených najviac desať minúť. Na rečníkov môžu poslanci reagovať faktickými poznámkami, tie môžu trvať najviac dve minúty.

16:58 PETER KMEC: SME NEPREDVÍDATEĽNÝM A NEČITATEĽNÝM PARTNEROM

Na Slovensku sa rozpadol nielen celospoločenský, ale aj vnútrokoaličný konsenzus v oblasti zahraničnej politiky. V pléne Národnej rady (NR) SR v diskusii k PVV to vyhlásil nezaradený poslanec Peter Kmec pôsobiaci v mimoparlamentnom Hlase-SD. Dodal, že expremiér Igor Matovič (OĽANO) svojimi nekoordinovanými výstupmi poškodil dobré meno Slovenska vo svete.

„Vďaka spanilým jazdám Igora Matoviča sa Slovensko stalo nečitateľným a nepredvídateľným partnerom z pohľadu zahraničia, ktorý nevie, ktorá zahraničnopolitická línia je teraz v platnosti. Nikto netuší, či platí Matovičova doktrína vytvárania strategickej osi Bratislava – Budapešť – Moskva alebo bezpečnostná stratégia z dielne ministerstva zahraničných vecí, podľa ktorej sú strategickými partnermi USA, NATO, EÚ,“ skritizoval Kmec kroky expremiéra Matoviča.

15: 32 NATÁLIA MILANOVÁ: MINISTRI MEŠKALI, LEBO KAŽDÝ DEŇ NIEČO ROBIA

Popoludňajšie rokovanie Národnej rady (NR) SR sa začalo neskôr. Dôvodom bola neúčasť ministrov v rokovacej sále na diskusii k PVV. Po príchode ministerky kultúry Natálie Milanovej (OĽANO) ju podpredseda snemovne Juraj Blanár (Smer-SD) vyzval na vysvetlenie neúčasti členov kabinetu. Milanová reagovala kritikou predchádzajúcich vlád a tým, že ministri musia každý deň niečo robiť.

Ministerka vyhlásila, že nikto z členov vlády by si nikdy nedovolil pohŕdať Národnou radou SR. „Vážime si čas, ktorý tu trávite aj v súvislosti s PVV, ktoré považujeme za nesmierne dôležitý dokument,“ uviedla. Vo vystúpení zdôraznila význam PVV, poukázala na koronakrízu aj nedostatky predchádzajúcich vlád.

Dodala, že na ministerstve našla po nástupe do funkcie spúšť. „Nemáme čarovný prútik, ktorým by sme povedali, že chceme takú krajinu, v ktorej by sa nám všetkým mohlo dobre žiť. My preto musíme každý deň niečo robiť,“ uzavrela.

12:20 JÁN RICHTER: ČAKAL SOM, ŽE NIEKTO POVIE MEA CULPA

Programové vyhlásenie vlády má politický a vecný rozmer. V politickej oblasti vládna koalícia „totálne zlyhala“, z vecnej stránky sa potvrdili riziká spred roka. Uviedol to v rozprave poslanec Smeru-SD Ján Richter, ktorý očakával, že k zlyhaniu vlády niekto povie „mea culpa“.

To, že parlament znova po roku prerokováva PVV, podľa Richtera hovorí o tom, že niečo nevyšlo a vládna koalícia v politickej oblasti zlyhala. „Práve preto som očakával, že tu k tomu niekto niečo povie, povie ‚mea culpa‘ a ako ďalej. Nezaznelo to tu, preto sa obávam, že v tejto oblasti pôjdeme rovnako ďalej, ako tomu bolo aj v tom predchádzajúcom období,“ skonštatoval.

10:47 ROMAN MIKULEC: AUTOCENZÚRA SA SKONČILA

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) je presvedčený, že v polícii sa skončila autocenzúra, pričom vyšetrovatelia a policajti môžu pracovať slobodne. Pripomenul tiež viaceré projekty, ktoré chce v rezorte realizovať. Upozornil na nezodpovedné obstarávania predošlých vedení ministerstva.

Mikulec vyhlásil, že od jeho nástupu do funkcie mu záležalo, aby policajti a vyšetrovatelia vedeli a cítili, že môžu pracovať slobodne, bez obáv a podľa najlepšieho vedomia a svedomia. „Bolo kľúčové, aby cítili, že majú voľné ruky a že sa im snažíme vytvoriť najlepšie podmienky,“ povedal minister. Policajti za predošlého vedenia museli podľa Mikulca riešiť, či je vôbec vôľa na vyšetrovanie niektorých vecí. Táto autocenzúra sa podľa Mikulca skončila. Je presvedčený, že obvinenia polície v medializovaných kauzách sú riadne podložené dôkazmi a je to jasný znak toho, že polícia nezabudla pracovať.

09:50 JAROSLAV NAĎ: ZDEDIL SOM KORUPČNÉ PEKLO

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) v pléne Národnej rady SR vyhlásil, že v rezorte zdedil „korupčné peklo“. V diskusii k programovému vyhláseniu vlády skonštatoval, že za uplynulý rok sa vedeniu rezortu obrany podarilo zrušiť množstvo nevýhodných zmlúv. Poukázal aj na to, že v parlamente po rokoch prijali bezpečnostnú aj obrannú stratégiu.

Podľa Naďa sa podarilo upevniť pozíciu Slovenska v oblasti zahraničného smerovania. Vyzdvihol profesionalitu Ozbrojených síl SR a zapojenie vojakov do pomoci v boji s pandémiou nového koronavírusu. Poslancov poprosil o podporu PVV a obrany samotnej. Do budúcna avizoval napríklad predloženie obrannej dohody.

09:08 DISKUSIA O PVV POKRAČUJE

PVV má 131 strán a 18 kapitol, v ich radení oproti pôvodnému dokumentu z apríla 2020 nenastali výrazné zmeny. Úvodná kapitola je opäť venovaná boju proti korupcii, posledná kultúre. PVV je doplnené v úvode o aktualizáciu predchádzajúceho roka a činnosť exekutívy počas pandémie ochorenia COVID-19. Vláda deklaruje, že „revitalizované“ PVV má ambiciózne, ale reálne ciele na zvýšenie kvality života každého občana. Kabinet si uvedomuje, že prípadné zlyhanie by malo na krajinu významný devastačný dosah a narastajúca nedôvera ľudí v politický systém by posilňovala extrémy. Opozícia už avizovala, že vládu a jej program nepodporí.

Hegerovu vládu vymenovala prezidentka SR Zuzana Čaputová 1. apríla. Podľa Ústavy SR musí kabinet po vymenovaní do 30 dní predstúpiť pred parlament aj s programom a požiadať o dôveru. Na získanie dôvery potrebuje aspoň 76 hlasov poslancov.

(tasr, ste)


Ďalšie články