Tisíce tínedžerov dostali termín na očkovanie, potom im ho zrušili. NCZI to plánuje vysvetliť

Od pondelka sa otvárajú terasy prevádzok, potrebný bude negatívny test Ilustračný obrázok. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Ministerstvo zdravotníctva zrušilo termín na očkovanie viac než tritisíc mladým ľuďom. Prednosť majú desaťtisíce seniorov. Malo ísť o neúmyselnú chybu, ktorú odborníci plánujú vysvetliť.

Minulý štvrtok sa otvorilo prihlasovanie na očkovanie proti SARS-CoV-2 aj pre vekovú kategóriu od 16 rokov, ale prihlasovať sa bolo možné už v stredu večer. Nasledoval chaos. Podľa plánov bolo prihlásenie do čakárne len registráciou a na konkrétny termín štepenia si mladší mali počkať. Termíny sa mali prideľovať aj naďalej podľa veku, vážnosti diagnóz a platnej vyhlášky.

Napriek tomu 16- a 17-roční dostali okamžite termíny. Mali byť expresne zaočkovaní mRNA vakcínou od firmy Pfizer, ktorá je určená pre ľudí nad 60 rokov, ale aj najmladších očkovancov. Na termín očkovania však seniori už dlhšie čakajú, podľa platformy Dáta bez pátosu sú ich desaťtisíce. Skupina nad 60 rokov sa pritom vyznačuje násobne vyššou smrtnosťou aj častejšou potrebou hospitalizácie pre ťažší priebeh ochorenia COVID-19.

Túto skutočnosť kritizoval na Facebooku minister financií Igor Matovič (OĽaNO).

Verím, že Ministerstvo zdravotníctva nepripustí BLAMÁŽ, aby ešte predtým ako budú zaočkovaní starí ľudia a chronicky…

Uverejnil používateľ Igor Matovic Piatok 30. apríla 2021

Termíny sa rušia, NCZI bude vysvetľovať, prečo k tomu došlo

Krátko po Matovičovom statuse minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) rozhodol, že sa termíny pre mladých zrušia. Ako sa to celé vyvíjalo, sme sa opýtali 17-ročnej Johany z Terchovej. Mama ju zaregistrovala v štvrtok ráno a termín dostala na nedeľu. Štepenia sa však nedočkala.

„V piatok večer mi prišla sms o zrušení termínu na základe pokynov ministra. Na jednej strane to chápem, pretože to bolo nefér, aj môj otec ešte čaká na termín a nedostal ho, hoci je odo mňa starší. Na druhej strane je tiež nespravodlivé, že nám termín zrušili. Ak je niečo ustanovené, má to tak ostať, aby mali ľudia istotu. Skôr nemali prideľovať ďalšie termíny mladým do budúcna,“ myslí si tínedžerka.

Rozhodnutie ministra pochválil v nedeľnej diskusnej relácii aj minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO). Pridelenie termínov tínedžerom je podľa neho neúmyselnou chybou, ktorá sa hneď napravila. „Išlo len o niekoľko mladých. Nikomu zo starších neubudlo zo šancí sa dať zaočkovať,“ povedal Budaj.

„Termín bol zrušený 3 496 ľuďom vo veku 16 a 17 rokov,“ uviedlo Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) pre Štandard.

„Je správne, že sa pre nich otvorila čakáreň. Chybou zrejme bolo to, že boli pozvaní na očkovanie. Títo mladí ľudia nemali byť ešte dnes pozvaní na očkovanie, pretože ešte nemáme preočkované úplne iné vekové skupiny, práve tých starších,“ uviedol premiér Eduard Heger (OĽaNO) vo vysielaní relácie RTVS Sobotné dialógy.

NCZI bude vysvetľovať príčinu pochybenia

Systém pridelil termíny len ľuďom pod 20 rokov. Medzi IT odborníkmi sa objavili dohady o tom, čo mohlo byť príčinou. Platforma Dáta bez pátosu uviedla hypotézu, podľa ktorej systém prideľoval termíny podľa rodného čísla a nie veku. Na rad sa tak dostali aj 16- a 17-roční, ktorých podľa analytikov vyhodnotilo ako 116- a 117-ročných.

❗HOUSTON: MÁME PROBLÉM A HÁDAM AJ VIEME KDE HYPOTÉZA ➡ Sme vyštudovaní programátori (Ivan Bošňák a Libor Hornych), čosi…

Uverejnil používateľ Dáta bez pátosu Piatok 30. apríla 2021

NCZI sme sa preto opýtali, či je táto hypozéza pravdivá. „Môžeme potvrdiť, že táto hypotéza je nesprávna,“ znela odpoveď.

Úrad avizoval, že bližšie podrobnosti k prideľovaniu termínov očkovania prinesie dnes.


Ďalšie články