Vo väčšine okresov už test netreba. Oblasť kultúry sa čiastočne oživuje

Antigénové testovanie na ochorenie Covid-19 v Bratislave Ilustračná fotka. Foto: Martin Baumann/TASR

Zlepšujúca sa epidemiologická situácia na Slovensku prináša ďalšie uvoľnenie opatrení. Vo väčšine okresov odpadá povinnosť preukazovať sa negatívnym testom, s obmedzeniami budú fungovať aj niektoré kultúrne podujatia a žiaci sa nebudú musieť preukazovať negatívnym testom.

Vo väčšine okresov Slovenska sa od pondelka netreba preukazovať testom na COVID-19. Krajina sa po novom delí na dve časti – na bordovú a červeno-ružovú.

Cez deň sa v okresoch v prvom a druhom stupni varovania, teda v ružových a červených okresoch, nie je potrebné preukazovať negatívnym výsledkom testu, keďže pre ne cez deň neplatí zákaz vychádzania.

Testom sa však budú ľudia musieť preukázať v čase od 21.00 h až do 1.00 h rána. Vtedy totiž platí v týchto typoch okresov zákaz vychádzania. V ružovom okrese stačí 21-dňový test a v červenom 14-dňový test. Je možné sa v tomto čase preukázať aj iným dokladom o výnimke.

Jedinou výnimkou je vstup študentov vybraných odborov do priestorov a zariadení vysokých škôl. A to výlučne pre čas od 21.00 do 1.00 h. Tu sa naďalej bude vyžadovať negatívny test nie starší ako sedem dní alebo doklad o výnimke, keďže v tomto čase platí zákaz vychádzania pre tieto okresy.

V okresoch s tretím stupňom varovania, teda v bordových, platí zákaz vychádzania od 5.00 h do 1.00 h nasledujúceho dňa. Pravidlá pre vstup do prevádzok a pracovísk v okresoch v tomto stupni varovania zostávajú tak, ako boli. Pri vstupe do prevádzok bude potrebné preukazovať sa negatívnym výsledkom testu, ktorý nie je starší ako sedem dní, prípadne iným dokladom o výnimke.

Kultúra si sčasti vydýchne

Od pondelka môžu v červených a ružových okresoch, teda v okresoch druhého a prvého stupňa varovania, fungovať za splnenia viacerých podmienok divadelné, exteriérové filmové a iné audiovizuálne predstavenia, koncerty, hudobné a tanečné produkcie, výstavy diel výtvarných umení, diel úžitkového umenia a prác ľudovej výtvarnej tvorivosti, festivaly a prehliadky v oblasti kultúry a umenia.

Návštevníci týchto podujatí budú povinní preukázať sa negatívnym antigénovým testom nie starším ako 24 hodín či negatívnym PCR-RT/LAMP testom nie starším ako 72 hodín. Podmienka mať test neplatí pre deti do desať rokov. Alternatívou je očkovanie proti ochoreniu COVID-19 alebo prekonanie tohto ochorenia.

Organizátor musí byť schopný preukázať počet návštevníkov a uchovávať telefonický alebo e-mailový kontakt na návštevníkov po dobu dvoch týždňov od podujatia. Vstup na podujatia bude umožnený len s rúškom či respirátorom v zmysle aktuálneho nariadenia hygienikov.

V interiéri môže byť do 50 percent kapacity, maximálne 150 divákov, v exteriéri do 50 percent, maximálne 200 divákov. Počíta sa len so sediacim obecenstvom.

Zakázané sú podujatia zamerané na školopovinné deti alebo školské skupiny. Povolená nie je ani kontaktná práca s publikom. Obsadené môže byť každé druhé sedadlo. Hygienici odporúčajú šachovnicové sedenie. Zakázané je občerstvenie. Samozrejmosťou je dezinfekcia rúk pri vstupe, vetranie a výmena vzduchu. Ak je občerstvenie ponúkané v exteriéri, stoly od seba musia byť vzdialené minimálne dva metre.

Žiaci už nebudú potrebovať test do školy

Takisto pondelka môžu bez testu na COVID-19 vstupovať do škôl a školských zariadení žiaci materskej školy, prvého a druhého stupňa základnej školy, strednej školy, špeciálnej školy, poslucháči jazykovej školy a študenti vstupujúci do priestorov vysokej školy na prijímacie konanie. TASR o tom informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková.

Študenti vybraných odborov vstupúci v čase medzi 21.00 až 1.00 h do priestorov a zariadení vysokých škôl však budú musieť predložiť negatívny test nie starší ako sedem dní alebo doklad o výnimke.

(tasr)


Ďalšie články