Chronické ochorenia čriev a aplikácie? Pacientom dokážu pomôcť pri sledovaní vývoja ochorenia

Pravidelná rubrika o nových technológiách, aplikáciách a novinkách zo sveta smartfónov a inej elektroniky.

Vývoj technológií sa výrazne odzrkadlil aj na pokroku v oblasti zdravotníctva. Ľudstvo je dnes vďaka nim schopné liečiť ochorenia, ktoré boli pre našich predkov fatálne. Zároveň digitalizácia odbremenila pacientov od početných receptov a iných písomných náležitostí.

Technológie však pacientom môžu byť užitočné aj v rámci každodenného života. Týka sa to nielen alergikov, ktorí majú k dispozícii internetové peľové spravodajstvo, ale napríklad aj chronicky chorých.

IBD, teda inflammatory bowel disease, alebo aj zápalové ochorenia čriev, sú čoraz častejšie medzi mladými i staršími. Mnohé komplikácie sa technologicky liečiť nedajú. Aplikácie však môžu byť užitočné aspoň pri sledovaní vývoja zdravotného stavu, ktorý je neskôr možné konzultovať s lekárom na základe presnejších údajov.

IBD diár: Výborná náhrada neprehľadných zápisníkov

Viesť si ručne písané poznámky k čomukoľvek dokáže byť komplikované. Človek môže mať problém vytvoriť si funkčný systém, a tak sú väčšinou fyzické zápisky synonymom neporiadku. Zmeniť situáciu pre IBD pacientov pri sledovaní ochorenia môže aplikácia IBD diár.

Prostredie aplikácie je jednoduché a navrhnuté tak, aby s ňou dokázali pracovať aj starší ľudia s menším zmyslom pre technológie. Hoci ponúka možnosť používania bez prihlásenia, k dispozícii je v takom prípade len pár informačných článkov o IBD ochoreniach spred troch rokov.

Pacienti sa môžu prihlásiť pomocou e-mailovej adresy, cez ktorú prebieha aj aktivácia účtu. Pri prvom spustení je potrebné uviesť údaje ako rok narodenia, pohlavie, výšku, váhu a podobne. Pri výbere konkrétneho ochorenia sú k dispozícii Crohnova choroba alebo ulcerózna kolitída.

Po prihlásení má používateľ možnosť využiť štyri karty. Karta Ponuka zahŕňa možnosť značiť si termíny vyšetrení, odberov, relapsy, podanie biologickej liečby či hospitalizácie. Druhá karta ponúka štatistiky ohľadom zdravotného stavu na základe používateľom zadávaných údajov o váhe, spánku a stolici. Karty Kalendár a Novinky sú menej podstatné.

My IBD Care: Prepracovaná anglická alternatíva

Ako mierne prepracovanejšia alternatíva sa javí aplikácia My IBD Care. Pri prihlasovaní je na výber hneď niekoľko rôznych ochorení, pri opakovanom vstupe do aplikácie ponúka možnosť zabezpečenia odtlačkom prsta.

Na hlavnej stránke môže používateľ zaznamenávať zmeny v nálade, úrovni stresu, cvičení, diéte, bolestiach, spánku či symptómoch. V ostatných kartách môže pacient objaviť rozmanité kurzy určené na zlepšenie zdravotného stavu, prípadne zaznamenanie liekov a poznámky k lekárskym výsledkom.

Akokoľvek dobrá je My IBD Care, veľkou nevýhodou pre mnohých môže byť práve to, že celá aplikácia funguje v angličtine bez možnosti zmeniť jazyk.

Záver: Aplikácia nelieči, ale pomáha

Hoci aplikácie do smartfónu určite nevyliečia vážne ochorenia ako Crohnova choroba či ulcerózna kolitída, zaručene majú potenciál zjednodušiť život pacientov, ktorí nimi trpia. Pravidelné značenie všetkých užitočných informácií môže spolu s odbornými vyšetreniami viesť k efektívnejšiemu postupu pri liečbe.

Pokiaľ máte záujem vyskúšať tieto aplikácie alebo ich odporučiť niekomu známemu, ktorý trpí IBD ochorením, môžete si ich stiahnuť prostredníctvom našich odkazov. Aplikácia My IBD Care je dostupná pre smartfóny iOS aj Android. Rovnako aj IBD diár si môžete nainštalovať na zariadenia Android alebo iOS.


Ďalšie články