Popieračov covidu bude v Nemecku sledovať tajná služba

protest pred sídlom Angely Merkelovej Demonštrant v Berlíne. Foto: TASR/AP

Antivaxeri a popierači covidu, ktorí organizujú a navštevujú protesty proti opatreniam, majú v Nemecku problém. A poriadne nepríjemný. Nemecká tajná služba bude tých najagresívnejších z nich monitorovať. Začína tvoriť zoznamy a bude ich sledovať.

Čo všetko si môžete myslieť a kvôli čomu ísť demonštrovať? Pandémia mení situáciu a sloboda sa vo viacerých krajinách začína zužovať. Najnovší príklad prichádza z Nemecka. Tamojšia tajná služba oznámila, že vytvorí nové oddelenie zamerané na extrémistov v radoch konšpiračných teoretikov. Ich terčom majú byť najmä tí popierači pandémie, ktorí podľa Berlína predstavujú riziko a podkopávajú autoritu štátu.

„Apokalyptické myslenie priaznivcov konšpiračných teórií sa mieša s pravicovým extrémizmom,“ uviedol šéf Úradu na ochranu ústavy v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko Burkhard Freier ešte koncom minulého roka.

Nejde len o to, že sa nám tu začínajú miešať a spájať rôzne kategórie, napríklad pochybovať o existencii pandémie a pochybovať o primeranosti opatrení sú dve dosť zásadne odlišné veci, problém je, že takto pomiešaná skupina ľudí sa stáva predmetom záujmu tajnej služby, akému donedávna čelili teroristi alebo mafie. Je na to naozaj dôvod?

Nemeckí tajní o tom nepochybujú. Problém vidia v tom, že v Nemecku sa vytvorilo pomerne veľké hnutie, ktoré šíri o nákaze často nepodložené konšpiračné teórie, organizuje protesty, kritizuje prísne opatrenia a obviňuje z manipulácie politické, biznisové či farmaceutické elity. Protestov sa však zúčastňujú aj ľudia, ktorí zastávajú niekdajšie liberálne poňatie slobody. Napokon, pri jednej z polícou zrušených demonštrácii sa ich ešte minulý rok zastal aj nemecký súd.

Uvedené hnutie si vraví Querdenken (v Nemecku známe aj ako Querdenken 711, v preklade bočné, „alternatívne“ myslenie). Komunikuje a láka nových ľudí najmä cez sociálne siete. Má veľké zastúpenie v šifrovanej chatovacej službe Telegram, kde má hlavný kanál hnutia až 65-tisíc členov. S Querdenken sa spojila aj časť nemeckej politickej strany AfD, ktorá je tiež monitorovaná tajnými službami.

Organizátori protestov

„Naše základné demokratické princípy, ako aj štátne inštitúcie, ako sú parlament a vláda, čelili od začiatku opatrení na potlačenie pandémie COVID-19 mnohým útokom,“ uviedlo ministerstvo vnútra vo vyhlásení, ktoré potvrdzuje, že časť hnutia popierateľov covidu bude sledovaná tajnou službou. Tým dozaista nepomohlo ani to, že organizovali ostré demonštrácie, na ktorých boli zranení aj policajti.

Vlani v auguste, keď boli obmedzenia v Nemecku pomerne mierne, napríklad zvolali zľahčovatelia či popierači covidu do Berlína demonštráciu, na ktorej sa zúčastnilo 40-tisíc ľudí. Protesty sa však viac či menej pravidelne opakujú naďalej.

Tisíce ľudí na proteste proti pandemickým opatreniam organizovanom hnutím Querdenken v Štuttgarte 3. apríla 2021. Foto: TASR/AP

Keď nemecký Bundestag pred týždňom prijal zákon, ktorý dal vláde voľnú ruku na zavedenie najnovšieho lockdownu, vyšlo do ulíc Berlína približne osemtisíc protestujúcich. Tých však polícia pre nedodržiavanie povinnosti nosiť na verejnosti rúška a porušovanie rozstupov nerozohnala.

Napojenie na extrémistov

V oznámení viesť evidenciu takzvaných konšpiračných teoretikov popierajúcich pandémiu či odmietajúcich očkovanie nemecká tajná služba dodala, že toto hnutie má blízke vzťahy s extrémistickými skupinami, ako je napríklad skupina Reichsbürger (Občania Ríše), ktorá združuje skupiny neuznávajúce legitimitu moderného usporiadania Nemecka.

Ľudia presvedčení o tom, že covid je vymyslený alebo že očkovaním sú ľudia čipovaní, podľa nemeckej tajnej služby navyše často veria aj v iné konšpirácie, ako je napríklad americký QAnon.

To, že nemecká spravodajská agentúra začala sledovať extrémistov zo skupiny Querdenken a ďalších podobných hnutí popierajúcich pandémiu, je podľa expertov prvým krokom na ceste k tomu, aby mohli byť takéto hnutia v budúcnosti vyhlásené za protiústavné a nakoniec zakázané.

Obavy kritikov môže v tomto prípade vzbudzovať to, že by sledovanie skutočne nebezpečných konšpiračných teoretikov mohlo byť zneužité na umlčanie akejkoľvek nepohodlnej debaty o tejto téme.


Ďalšie články