Českí poslanci požadujú trestať obmedzovanie slobody slova na sociálnych sieťach až väzením

mobile-phone-1917737_1920 Ilustračný obrázok. Foto: Pixabay.com

Skupina českých poslancov presadila v poslaneckej Snemovni v prvom čítaní návrh zákona, podľa ktorého by malo byť vymazávanie príspevkov na sociálnych sieťach trestné. Vláda to označila za prehnané.

Dolná komora českého parlamentu schválila v prvom čítaní návrh novely trestného zákona od skupiny 33 poslancov na čele s Václavom Klausom mladším (Trikolóra). Jeho cieľom je, aby za vymazávanie príspevkov na Facebooku či Twitteri a ďalších verejných sociálnych sietí hrozili peňažné tresty alebo dokonca až väzenie.

Návrh skupiny poslancov okolo Klausa mladšieho síce prešiel prvým čítaním v Snemovni, ale vládni poslanci tvrdia, že navrhované tresty sú prehnané.

Novela trestného zákona má podľa Klausa za cieľ zabrániť cenzurovaniu obsahu na sociálnych sieťach. „Chcem obhajovať slobodu slova a demokraciu a nenechať si útoky novej ľavice prerastať cez hlavu,“ uviedol politik.

Poslanec Pirátov Tomáš Martínek pri debate o návrhu v Snemovni upozornil, že v prípade schválenia novely by nebolo možné vymazávať ani vulgarizmy.

Predkladatelia zmien v zákone navrhujú, aby správcom alebo prevádzkovateľom sociálnych sietí za cenzúru hrozilo až trojročné väzenie alebo finančný trest. Keďže návrh prešiel prvým čítaním, dostane predlohu na posúdenie ústavno-právny výbor Snemovne.

Nový trestný čin nazvaný „porušovanie slobody prejavu“ by pokrýval sociálne siete s viac ako 100-tisíc používateľmi. Trestné by podľa návrhu bolo neoprávnené odstránenie alebo iné zneprístupnenie príspevku týkajúceho sa otázok verejného záujmu. Takýto príspevok by však nesmel byť v rozpore s trestnoprávnymi predpismi, medzinárodnými zmluvami alebo s dobrými mravmi. Aby bol zásah trestný, musel by byť zároveň spravený s úmyslom sťažiť alebo zmariť slobodnú verejnú diskusiu.

Menej závažné prípady porušovania slobody prejavu, a to aj z nedbanlivosti, by boli podľa novely hodnotené ako priestupok. Jednotlivcom prevádzkujúcim sociálnej siete by za takýto prešľap hrozila pokuta až pol milióna českých korún, čo je v prepočte vyše 19-tisíc eur. Podnikateľom a firmám by pri dokázaní čo i len neúmyselného porušenia slobody prejavu hrozili pokuty do výšky až 50 miliónov korún, teda približne 1,9 milióna eur.

Stop cenzúre

Už vlani vznikla v Česku petícia s názvom stop-cenzure.cz. Aj jej cieľom je ochrana slobody slova na sociálnych sieťach. Pod petíciou je podpísaný napríklad herný vývojár Daniel Vávra, novinár Matyáš Zrno, moderátorka Martina Kociánová, publicista Marian Kechlibar a ďalšie známe osobnosti verejného života v Česku. Pod petíciu sa podpísal aj hovorca prezidenta Jiří Ovčáček či senátorka Miroslava Němcová.

Predkladatelia novely zo siedmich rôznych poslaneckých klubov tvrdia, že prevádzkovatelia sociálnych sietí zavádzajú vlastné vnútorné pravidlá, ktoré určujú, aký obsah je a nie je prípustný, a tým podľa nich často prekračujú zákonné obmedzenia slobody prejavu. Podľa nich je mazanie príspevkov alebo blokovania užívateľov, v takýchto prípadoch v rozpore s listinou základných práv.

Autori návrhu zákona si myslia, že zavedenie nového trestného činu a priestupku by malo zabrániť tomu, aby prevádzkovatelia sociálnych sietí „svojvoľne či preventívne“ obmedzovali názory a informácie, ktoré neprekračujú hranice zákona.


Ďalšie články