Český parlament v prvom čítaní schválil homosexuálne manželstvá. Oponenti hovoria o popretí zákonov prírody

in-lieu-in-view-photography-NBsYzZKgEGk-unsplash Ilustračný obrázok. Foto: Unsplash.com

V českom parlamente prešiel vo štvrtok prvým čítaním návrh na uzákonenie homosexuálnych manželstiev, čo by okrem iného umožnilo aj adopciu detí zo strany gayov a lesieb. Odporcovia právnej úpravy tvrdia, že popiera zákony prírody a identifikujú v nej pseudoliberálny nihilizmus. V rovnaký deň bol v zákonodarnom zbore v prvom čítaní odklepnutý aj protinávrh na zmenu ústavy, ktorý by manželstvo zmrazil ako zväzok jedného muža a jednej ženy.

Písal sa prvý apríl roku 2001 a Holandsko ako vôbec prvá krajina na planéte pristúpila k zlegalizovaniu manželstiev pre homosexuálne páry. Odvtedy sa na podobnú dráhu vybralo viacero prevažne západných krajín a dnes si môžu gayovia a lesby povedať áno v takmer troch desiatkach štátoch.

Ich rady môže po novom rozšíriť aj Česko. U našich susedov totiž prešiel návrh uzákoniť zväzky lesieb a gayov prvým čítaním v parlamente. Pred štvrtkovou poslaneckou dišputou v parlamente odpočíval asi tri roky, od roku 2018, kedy ho podporila česká vláda vrátane premiéra Andreja Babiša (ANO). Materiál teraz putuje k parlamentným výborom, no do volieb z dôvodu nedostatku času zrejme schválený nebude.

Krôčik k homosexuálnym adopciám

Podporovatelia progresívnych zmien tvrdia, že registrované partnerstvo, v Česku platné od roku 2006, nie je dostačujúce. Prekáža im napríklad nemožnosť adoptovať si dieťa, absencia nároku na vdovský a vdovecký dôchodok či ochudobnenie o symbolické spečatenie vzťahu pred oltárom.

Úlohu hrá aj to, že pri registrovanom partnerstve nevzniká príbuzenský vzťah s rodinou partnera, skloňuje sa aj možnosť prijať spoločné priezvisko iba za poplatok, ďalej to, že partner nemá práva a ani povinnosti k biologickému dieťaťu druhého partnera či nemožnosť čerpať pracovné voľno pri samotnej registrácii, čo je pri sobáši umožnené.

„Základným princípom navrhovanej právnej úpravy je poskytnúť párom rovnakého pohlavia a ich deťom rovnakú dôstojnosť a rovnakú ochranu rodinného života, ako je zákonom poskytovaná manželom a ich deťom,” písalo sa v dôvodovej správe k návrhu, respektíve novele občianskeho zákonníka.

Progresívci si aj poplakali

Ako býva pri podobných kultúrno-hodnotových témach zvykom, argumentáciu v pléne sprevádzalo množstvo emócií. Tomáš Martínek z Pirátov sa dokonca pri obhajobe návrhu rozplakal. „Bol by som rád, keby som žil v krajine, kde majú všetci rovnaké práva a môžu sa všetci vziať,“ zaznelo z jeho úst.

Za homosexuálne manželstvo sa postavila aj predsedníčka TOP09 Markéta Adamová Pekarová. „Hoci som katolíčka, podporím manželstvo pre páry rovnakého pohlavia. Apokalypsy a zrútenie nehrozí. Ak niečo ohrozí moju rodinu, tak ľahostajnosť alebo iný heterosexuál. Preto sa o vzťah starám,“ nechala sa počuť.

Okamura by radšej vyskočil z okna

Iné nálady, pochopiteľne, vzplanuli v konzervatívnom tábore. Líder SPD Tomio Okamura uviedol, že návrh nepodporia a pri predstave, že by si ho ako človeka vyrastajúceho v detskom domove mal adoptovať homosexuálny pár, by vraj radšej skočil z okna. Podľa jeho mienky ide v tejto súvislosti o „spor medzi zdravým rozumom a pseudoliberálnym nihilizmom“.

„Sama osobne si ctím hodnotu manželstva, ktoré je pre mňa zväzkom muža a ženy, a prípadnú zmenu tejto inštitúcie na vzťah dvoch osôb vnímam ako popretie zákonov prírody a deštrukčný zásah do základného kameňa spoločnosti,“ oponovala návrhu nezaradená poslankyňa Ivana Nevludová.

Prešiel aj protinávrh

Táto hodnotová otázka je zároveň testom jednoty poslaneckých klubov. V rovnaký deň, ako zákonodarcovia zo šiestich strán ANO, Piráti, KSČM, ČSSD, TOP 09 a STAN vyrukovali s progresívnym návrhom, totiž poslanci zo šiestich strán KDU-ČSL, ANO, ODS, ČSSD, TOP 09 a STAN posunuli do druhého čítania návrh, ktorý by ústavne zakotvil manželstvo ako zväzok muža a ženy. Ak by v ďalšom legislatívnom procese uspel, progresívna novela by dostala automatickú stopku.

Ako píše portál Lidovky, autori konzervatívneho návrhu poukazujú na historické zakotvenie manželstva ako v zásade trvalého zväzku jedného muža a jednej ženy najmä v európskom civilizačnom okruhu. Terajšiu definíciu manželstva treba podľa nich chrániť pred „ohrozením zo strany snáh o jej spochybnenie či pretvorenie“.

„Ak homosexuálne páry dnes nemajú niektoré práva, ktoré sa týkajú napríklad dedičstva alebo spoločného majetku, tak je vhodné takto upraviť občiansky zákonník. Ale nie je možné ísť cestou, že vlastne zrelativizujeme manželstvo a budeme ho redefinovať tak, ako to navrhujú Piráti a ďalší,“ uviedol k téme poslanec Marek Výborný (KDU-ČSL).

Konzervatívcov vraj predtým blokovali

V takzvanej kultúrnej vojne sa pritom bojovalo a bojuje aj pred bránami parlamentu, napríklad v treťom sektore. Organizácia Sme fér, ktorá bola pri pretláčaní návrhu azda najviac aktívna, uviedla, že posunutie do druhého čítania je „obrovské a symbolické víťazstvo pre celú našu spoločnosť“.

Naopak, česká Aliancia pre rodinu či spolok Tradičná rodina ešte pred hlasovaním o návrhu vyzývali na jeho zamietnutie. „V návrhu sa naďalej stretávame so zamenením pojmov muž a žena za pojem dve osoby. Ide o progresívne pretláčanie genderového mainstreamingu do legislatívy, v ktorej už v prípade manželstva nebude biologické pohlavie a rodová príslušnosť hrať žiadnu úlohu,“ uviedol spolok na svojej stránke.

Ako informoval Štandard, konzervatívci tiež upozorňovali na to, že sociálne siete vymazávali ich argumenty, čím údajne nadržiavali oponentom. „V rámci diskusie sa na našej stránke okrem iného objavil odkaz na ‚e-shop s deťmi‘. Mal upozorniť na to, že si českí homosexuáli už dnes môžu najímať surogátne (náhradne) matky, hoci je v Česku tento obchodný vzťah nelegálny. Príspevok aj našu faktickú a slušnú argumentáciu Facebook zmazal…,“ uviedla predsedníčka Aliancie pre rodinu Jana Jochová.


Ďalšie články