Vládne noviny zostali súčasťou programového vyhlásenia. Dostanú ich dva milióny domácností?

predvolebná kampaò O¼aNO Matoviè billboard Predvolebný billboard strany Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti. Foto: Michal Svítok/TASR

Kontroverzná stať o vytvorení vládnych novín, ktoré chcel Igor Matovič vydávať už krátko po voľbách, zostala súčasťou Programového vyhlásenia vlády aj po jeho aktualizácii.

Aktualizované Programové vyhlásenie vlády (PVV) kabinet Eduarda Hegera schválil v stredu (27. apríla) s tým, že v ňom zostali len veci, ktoré sa zatiaľ vláde nepodarilo naplniť. Medzi nimi figuruje aj pár riadkov o tom, že plán na založenie vládnych novín je stále živý.

V časti PVV „Otvorené a transparentné vládnutie“ sa v poslednom odseku na strane osem píše, že „vláda SR zabezpečí pravidelné informovanie občanov SR prostredníctvom doručovania bezplatných informačných novín do domácností, ktoré budú obsahovať odpočet činnosti jednotlivých ministerstiev“.

V praxi to znamená, že by ľuďom do schránok každý mesiac hodili tlač, v ktorej by sa dozvedeli, na čo ministerstvá míňajú peniaze a čo za uplynulý mesiac stihli a nestihli urobiť.

Vládne noviny chcel Igor Matovič vydávať hneď po nástupe do premiérskeho kresla, keď mu na verejnosti u koaličných kolegov ani u novinárov neprešiel jeho prvotný nápad na vytvorenie Štátneho fondu na podporu investigatívnych novinárov. Doň chcel dať vtedajší predseda vlády 10 miliónov eur z verejných zdrojov na podporu nezávislej žurnalistiky, ale stretol sa za to s vlnou kritiky.

Vládne noviny, ktoré mali vychádzať už vlani, boli po fonde na podporu novinárov plánom B. Tiež sa však stretli s masívnou kritikou. Ozvali sa nielen mimovládne organizácie, ale napríklad aj minister hospodárstva a predseda SaS Richard Sulík. Ten papierovú podobu takéhoto štátneho periodika už vtedy nepovažoval za dobrý nápad a konštatoval, že aspoň budú mať ľudia na čom čistiť zemiaky.

Nič nie je zadarmo

Za noviny, ktoré by informovali o postupoch vlády by ľudia síce nemuseli platiť, ale rozhodne by neboli zadarmo. Len ich tlač a rozvoz by podľa niektorých odhadov stáli státisíce eur. Opozičný poslanec Matúš Šutaja Eštok (Hlas-SD) sa vlani koncom decembra na Facebooku odvolával na utajovaný vládny materiál, podľa ktorého malo vydávanie vládnych novín údajne stáť viac ako 7 miliónov eur.

Koncom mája minulého roka Matovič ešte ako premiér vyhlasoval, že chce spustiť výrobu, tlač a distribúciu vládnych novín do troch mesiacov. Poukazovať mali podľa starších vyjadrení expremiéra aj na projekty, ktoré sa štátu nevydaria. Nemá teda vraj ísť len o propagovanie úspechov vlády.

Na tvorbe vládnych novín sa mali podľa pôvodných myšlienok podieľať hovorcovia jednotlivých ministerstiev, čo je v pandemickej situácii len veľmi ťažko predstaviteľné. Šéf tlačového a informačného odboru Úradu vlády Richard Pekar vo vlaňajšom rozhovore pre Pravdu uviedol, že noviny by mali ísť približne do dvoch miliónov domácností na Slovensku. Zákazka na tento projekt bude podľa Pekara zverejnená v Európskom vestníku verejného obstarávania, aby sa do nej mohli zapojiť aj dodávatelia z iných členských krajín EÚ.

Podľa Pekarových vyjadrení by mali mať vládne noviny 32 strán vytlačených na formáte A4. S inzerciou sa nepočíta a financovanie celého projektu tak pripadne na štátnu pokladnicu. Kedy, pod akým názvom a či vôbec začnú vládne noviny niekedy vychádzať, nie je jasné.

Národná rada má rokovanie o PVV na programe v piatok a debata bude zrejme pokračovať ešte aj ďalší týždeň. Vláda poslancov následne požiada o vyslovenie dôvery.


Ďalšie články