Komunistické praktiky. Zásady právneho štátu sa stali propagandistickým obuškom EÚ, tvrdí poľský premiér

Schôdzka premiérov V4 v Po¾sku Mateusz Morawiecki. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Poľsko a Maďarsko nesúhlasia s tým, aby bolo čerpanie európskych financií podmienené dodržiavaním zásad právneho štátu. Poľský premiér Mateusz Morawiecki tieto snahy označil za komunistické praktiky.

Maďarsko a Poľsko 16. novembra v Bruseli zablokovali schválenie dlhodobého rozpočtu Únie na roky 2021 – 2027 vo výške 1,1 bilióna eur a Fond obnovy v hodnote 750 miliárd eur, ktoré mali byť využité na obnovu ekonomiky členských štátov po koronakríze.

Príčinou bola tzv. kondicionalita, teda podmienenie čerpania peňazí z Fondu obnovy dodržiavaním zásad právneho štátu. Zákon sa nemá dotýkať len priamych prípadov zneužitia financií, ale aj systémových porušení, ktoré sú v rozpore so základnými hodnotami EÚ.

Je známou informáciou, že kondicionalita bola ako podmienka zavedená práve kvôli poľskej a maďarskej vláde, ktoré EÚ dlhodobo kritizuje za porušovanie demokracie vo vnútropolitických záležitostiach. Tie sa však odmietli tak ľahko podriadiť a najnovšie politikom úniových inštitúcií adresovali tvrdí slová.

Návrat komunistickej éry?

Poliaci a Maďari odmietajú výčitky za to, že rozpočet kvôli ich vetu neprešiel. S politizovaním podľa oboch vlád začala EÚ a kondicionalitu označili za trest za odmietnutie povinných kvót na prerozdelenie migrantov a neochotu pokračovať v reformách súdnictva, ktoré požaduje EÚ.

Kritiku vyjadril v piatok pre denník The Times priamo predseda vlády Mateusz Morawiecki zo strany Právo a spravodlivosť (PiS).

„Zásady právneho štátu sa stali propagandistickým obuškom v EÚ. Používanie propagandistických obuškov dobre poznáme z komunistických čias,“ pripomenul Morawiecki a dodal, že Európska únia, „v ktorej existuje európska oligarchia, ktorá slabších trestá a zatláča do kúta, nie je EÚ, do ktorej sme vstúpili“.

Zoskupenie štátov, ktoré používa takéto praktiky, podľa poľského politika „nemá budúcnosť“.

Nepokľakneme, budeme sa brániť

Poľsko je najvyšším čistým príjemcom európskych peňazí, čiže z európskej kasy dostáva viac peňazí, ako do nej odvádza. Únioví politici preto očakávali, že kontrola európskych financií bude jednoduchšia a pochopiteľná aj pre dotknuté vlády. Podľa Morawieckeho ani toto postavenie Poľska neznamená, že „bude kľačať na kolenách a súhlasiť so všetkým, čo mu nadiktujú“.

Vzťahy v EÚ by mali podľa neho byť založené na rovnoprávnosti, inak majú členské štáty právo vyjadriť svoj nesúhlas.

„Ak naši partneri nechápu, že nesúhlasíme s nerovnakým zaobchádzaním so štátmi a s palicou, ktorá sa bude vždy používať proti nám jednoducho preto, že sa niekomu nepáči naša vláda, skutočne použijeme naše veto,“ uviedol.


Ďalšie články