SaSkár Baránik: Zmluva na Sputnik sa javí oveľa lepšia pre Slovensko než maďarská zmluva

Na snímke poslanec Alojz Baránik (SaS). Foto: TASR/Michal Svítok Na snímke poslanec Alojz Baránik (SaS). Foto: TASR/Michal Svítok

Zmluva o nákupe Sputniku V je už dostupná širokej verejnosti. Na tom, či z nej viac ťaží Bratislava alebo Moskva, sa odborníci v prvých momentoch nevedia zhodnúť. Kým expert na medicínske právo Peter Kováč upozorňuje, že preberáme všetky riziká, podpredseda parlamentného ústavného výboru Alojz Baránik o zmluve píše, že sa javí oveľa lepšia pre kupujúceho, než je tomu v prípade maďarskej zmluvy.

Zmluva o nákupe ruskej očkovacej látky Sputnik V už zaujíma miesto v centrálnom registri. Stalo sa tak po krátkom omeškaní, ktorým bol prekvapený aj sám minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO), ktorého rezort mal dokument na starosti.

O potrebe publikovať text zmluvy hovorili už predtým mimo iných prezidentka Zuzana Čaputová či šéfka rezortu justície Mária Kolíková (Za ľudí). Dávno pred nimi ju žiadala sprístupniť aj mimovládna organizácia Transparency International Slovensko.

Čo presne proces zverejnenia na celé týždne pozdržalo, nie je úplne zrejmé, nakoľko Rusko avizovalo, že so zverejnením dokumentu problém nemá a ministerstvo zdravotníctva bolo odhodlané sprístupniť ju bez ohľadu na stanovisko protistrany.

Čo sa v nej píše?

Zmluva je uzavretá na sumu takmer 20 miliónov amerických dolárov (vyše 16 miliónov eur) bez DPH. Platná je do 27. februára 2024, teda tri roky od jej uzavretia a jej súčasťou je aj harmonogram dovozu dvoch miliónov dávok vakcíny.

Podľa zmluvy by sme už do konca apríla, teda do dnes, mali dostať dohromady milión dávok, ako bolo pôvodne avizované. Ďalší milión by mal prísť do konca júna. V súčasnosti však máme iba prvých 200-tisíc dávok, ktoré sme dostali 1. marca krátko po podpise.

Ak by Rusi s dodávkami dva týždne meškali, mali by sme právo od zmluvy odstúpiť, ak by sme dva týždne meškali my s platbou, mala by právo odstúpiť druhá strana. S platbou za vakcíny meškalo práve Slovensko.

Zmluva neobsahuje pasáž, podľa ktorej by bolo Slovensko nútené testovať liek v certifikovanom OMCL zariadení. Túto podmienku expremiér Igor Matovič pôvodne nesprávne uvádzal ako dôvod, pre ktorý chcela Moskva vakcíny vrátiť. Ešte pred publikovaním textu na absenciu tohto ustanovenia upozornila hlava štátu Zuzana Čaputová.

Advokát: Preberáme všetky riziká

Na tom, či a pre koho je zmluva výhodná, sa v prvých momentoch nevedia zhodnúť ani experti. „Zmluva je maximálne výhodná pre predávajúceho, lebo kupujúci preberá všetky riziká. Je to zmluva typu ,take or pay‘. To znamená, že kupujúci zaplatí bez ohľadu na to, či odoberie dohodnuté množstvo,“ povedal pre TASR lekár a advokát zo spoločnosti Kinstellar Peter Kováč.

Za nežiaduce účinky podľa neho preberá tiež zodpovednosť kupujúci, teda ministerstvo zdravotníctva. Zhodnotil, že ruská strana sa zaistila voči všetkým rizikám. Slovensko podľa zmluvy môže vrátiť vakcíny, ktoré by neboli farmakologicky v poriadku. Považuje za otázne, či zmluva nadobudla účinnosť až po zverejnení.

Vraj oveľa lepšia pre Slovensko

Iný pohľad na vec má právnik, poslanec a podpredseda Ústavnoprávneho výboru NR SR Alojz Baránik (SaS). „Zmluva na Sputnik sa po rýchlom zbežnom prečítaní javí oveľa lepšie napísaná pre kupujúceho (Slovensko) ako napríklad maďarská zmluva,“ uviedol na sociálnej sieti. Za pozitívum považuje napríklad riešenie prípadných sporov na arbitrážnom súde v Singapure.

Zmätočné je podľa neho to, či Rusko od zmluvy naozaj odstúpilo, keďže tak údajne mohlo urobiť len do momentu nezaplatenia či to, ako mohlo vôbec prísť k jej publikovaniu. V zmluve podľa neho je zakotvený zákaz zverejnenia, ale zároveň aj výnimka z neho, nakoľko naše vnútroštátne právo viaže platnosť zmluvy na zverejnenie v centrálnom registri zmlúv.

„Keby text zmluvy bol zverejnený hneď (a najlepšie v slovenčine), mohli sme si ušetriť veľa psychickej záťaže a nedorozumení… Každopádne, MZ alebo tí, ktorí zmluvu pripravovali, si zaslúžia pochvalu za to, že (iste v nemalom strese) vynegociovali zmluvu, ktorá je lepšia, ako by jeden očakával, súdiac hlavne podľa toho, čo sme videli, čo za zmluvu na Sputnik V majú naši maďarskí priatelia,“ uzatvára.


Ďalšie články