Matovič: Rusko sa obáva manipulácií Sputnika zlomyseľnými ľuďmi. Moskva žaluje brazílsky liekový úrad

podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matoviè

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó a podpredseda vlády SR a minister financií Igor Matovič (OĽaNO), ktorí sa vo štvrtok zúčastnili na slávnostnom sprevádzkovaní nových cezhraničných elektrických vedení pri severomaďarskej obci Gönyű, hovorili aj o koronavírusovej pandemickej situácii a o očkovaní proti ochoreniu COVID-19.

Matovič nevyvrátil, že so Szijjártóom hovorili aj o ruských vakcínach Sputnik V, avšak viac o tom odmietol povedať. Na otázku o testovaní ruskej očkovacej látky maďarskými laboratóriami povedal, že Ministerstvo zdravotníctva SR zrejme už má niektoré výsledky troch šarží preverovaných v Maďarsku k dispozícii.

Expremiér hovorí o manipuláciách

Slovenský vicepremiér poznamenal, že podľa súčasného stavu je ruská strana vlastníkom vakcín dodaných na Slovensko. „My máme peniaze, zároveň však vakcíny sú u nás a prebiehajú testy v Maďarsku,“ zhrnul Matovič situáciu a dodal, že zároveň Rusko z obáv z prípadných manipulácií s týmito vakcínami „zo strany zlomyseľných ľudí“ si niekoľko stoviek očkovacích látok vyžiadalo na pretestovanie, či sú v poriadku. Na margo skladovania vakcín na Slovensku spresnil, že je to tak na základe ponuky súčasného ministerstva zdravotníctva.

Rozhodnutie o pretestovaní na Slovensko dodaných vakcín prišlo po tom, ako schválenie Sputniku V odložil brazílsky regulačný úrad Anvisa, lebo podľa jeho názoru by použitie ruskej vakcíny mohlo viesť k zdravotným ťažkostiam.

Žaloba proti brazílskemu úradu

Ruský tvorca vakcíny Sputnik V proti ochoreniu COVID-19 pritom vo štvrtok oznámil, že zažaluje Anvisu za očierňovanie.

„Tvorca Sputnika V podniká v Brazílii právne kroky proti Anvise za očierňovanie, pretože vedome šíri nepravdivé a nepresné informácie,“ uviedol na oficiálnom twitterovom účte Sputnika V Gamalejov vedecko-výskumný inštitút epidemiológie a mikrobiológie v Moskve, ktorý vakcínu vyvinul.

Moskovský inštitút vo štvrtok už skôr odmietol tvrdenia brazílskeho regulátora Anvisa o vakcíne s tým, že nemajú vedecký základ, ako napísala agentúra Interfax.

Vo vyhlásení tiež konštatoval, že rozhodnutie brazílskeho regulačného orgánu odložiť schválenie Sputnika V „má, žiaľ, politický charakter“.

Zdravotné komplikácie?

Jedno z tvrdení brazílskeho úradu sa týkalo zistenia, že bunky, ktoré sa používajú na kultiváciu adenovírusu vo vakcíne, umožňujú, aby sa adenovírus nadmerne replikoval.

Brazílsky úrad vyslovil obavy, že ak by sa takáto vakcína použila, mohlo by to viesť k zdravotným komplikáciám a v krajnom prípade až k smrti. Platí to najmä pre ľudí s oslabeným imunitným systémom a respiračnými ochoreniami.

Podobný krok zatiaľ voči slovenskému Štátnemu ústavu pre kontrolu liečiv tvorca ruskej vakcíny nepodnikol.

(tasr, ste)


Ďalšie články