Deň rodiny 2021: Úloha mužov a otcov je nezastupiteľná

juliane-liebermann-O-RKu3Aqnsw-unsplash Ilustračný obrázok. Foto: Juliane Liebermann/unsplash.com

Aj tento rok bude 15. máj patriť oslave rodiny. Tohtoročná kampaň Deň rodiny poukazuje na dôležitosť prítomnosti otca v rodine.

V septembri 1993 vyhlásilo Valné zhromaždenie OSN 15. máj za Medzinárodný deň rodiny a od roku 2009 ho slávime aj u nás na Slovensku. OSN povzbudzuje krajiny a ich vlády, aby pri tejto príležitosti venovali pozornosť téme rodiny a realizovali prorodinné projekty. V našej krajine sa Deň rodiny organizuje ako regionálne podujatie, celoslovensky zastrešené organizáciou Fórum kresťanských inštitúcií, ide o občiansku a apolitickú aktivitu vyzdvihujúcu hodnotu rodiny. 

Otec nablízku, ktorý sa stará o rodinu, je veľká hodnota

Témou 13. ročníka kampane Deň rodiny bude tentokrát „Otec nablízku”.  

„Pri hľadaní témy na tento rok sme sa chceli symbolicky napojiť na Rok svätého Jozefa i Rok rodiny, ktorý pripomína 5. výročie vydania encykliky Amoris Laetitia,” vysvetľuje Dobroslava Baranová z tímu Dňa rodiny. „Zámerom je opäť oživiť, priblížiť a pozdvihnúť vyblednutú postavu otca v rodine a povzbudiť mužov k prijatiu a objaveniu otcovstva. Chceme poukázať na to, že otec nablízku, ktorý sa stará o svoju rodinu, je väčšia hodnota ako kariérny postup, lepší výkon, rýchle auto alebo veľký dom, a to zvlášť aj teraz v čase pandémie,” dodáva.

Podujatia naživo i online 

Podujatia a aktivity ku Dňu rodiny 2021 sa budú konať v regiónoch spôsobom, akým to umožnia epidemické opatrenia. „Z niektorých pripravených akcií môžem spomenúť modlitby za rodiny a otcov v rámci kampane Slovensko na kolenách 13. mája, Deň rodiny z Košíc, ktorý sa bude pod záštitou Mons. Cyrila Vasiľa, predsedu Rady KBS pre rodinu, konať 16. mája. Začne sa svätou omšou, bude pokračovať rodinným programom so Zuzanou Eperješiovou alias Skyvou, F6 ako hudobnými hosťami a zavŕši sa Korunkou Božieho milosrdenstva. Program bude prenášaný TV LUX,” uvádza Baranová. Na Deň otcov bude možné sledovať program chvál, svedectiev a liturgie na Youtube kanáli Umeleckého centra F6. Vo viacerých mestách a obciach sa plánujú verejné kultúrne podujatia, ktoré sa uskutočnia prípadne aj v neskorších termínoch. 

„V Nitre pripravujú Rodinnú hru so zapojením neziskových organizácií, ktorú rodiny budú môcť fyzicky absolvovať v zákutiach podhradia pomocou mobilnej aplikácie a v Bratislave pozývajú na prednášku „Z chlapca gentleman“ online i fyzicky,” uzatvára Baranová.

Organizátori kampane sa aj vzhľadom na aktuálnu situáciu snažia podporiť jej tému najmä v online priestore. Pripravili, napríklad, sériu videoklipov, v ktorých sa známe osobnosti vyjadrujú k téme z rôznych pohľadov a rôznymi formami. Budú medzi nimi rodina Kandráčovcov, herec a moderátor Štefan Bučko, moderátor a tanečník Pavol Danko, influencer Peter Podlesný (portál muzom.sk), o. Juraj Sedláček a ďalší. V prvom videoklipe hovorí o tom, aký dôležitý je otec, reper MC Realita. Ako inak, vlastnou skladbou.

Umelecká súťaž pre všetky vekové kategórie

Na podporu Dňa rodiny a jeho tohtoročnej témy vyhlásili Fórum kresťanských inštitúcií a Arcidiecézne centrum pre rodinu v Košiciach pod záštitou predsedu Rady pre rodinu pri KBS arcibiskupa Cyrila Vasiľa celoslovenskú umeleckú súťaž Dňa rodiny 2021 OTEC NABLÍZKU. Súťaž trvá do 31. mája a zapojiť sa môžu všetky vekové kategórie od 6 rokov. „Cieľom súťaže je poskytnúť priestor deťom, mladým i dospelým na zamyslenie sa nad dôležitosťou otca v našich životoch,” uvádzajú organizátori. „Súťažná forma je už len spôsobom zdieľania vzácnych myšlienok, ktoré v sebe nosíme. Dôležitá je práve samotná tvorba, zastavenie sa a zamyslenie sa nad otcovstvom vo svojom živote.”

Zadané témy súťaže sú: Ako ocko rozosmial mamku; V náručí otca a mamy; Otec mi dal veľa!; Akého otca potrebujem?

Súťažiaci si môžu zvoliť ktorúkoľvek z týchto foriem: výtvarná, fotografická, audiovizuálna, literárna – poézia alebo – próza. Bližšie informácie uvádza stránka denrodiny.sk

Do podpory kampane Deň rodiny sa zapojí aj denník Štandard. Počas mesiaca máj budeme prinášať aj v spolupráci s projektom Vzťahovo.sk rozhovory, články i podcasty na témy súvisiace s rodinou a špeciálne s úlohou otca v nej. 


Ďalšie články