Obvinený Suchoba hovorí o úplatkoch pre exministra Kažimíra od oligarchu Brhela. Kažimír to popiera

Peter Kažimír tlaèová konferencia Guvernér NBS a exminister financií Peter Kažimír. Foto Martin Baumann/TASR

Trestne stíhaný podnikateľ Michal Suchoba vo výpovedi ukázal prstom na exministra financií Petra Kažimíra, bývalého podpredsedu strany Smer. Tvrdí, že bral úplatky od oligarchu Jozefa Brhela blízkeho rovnakej strane. Kažimír prijímanie úplatkov odmieta.

Podnikateľ v IT oblasti Michal Suchoba je od januára obvinený v kauze Mýtnik za porušovanie povinností pri správe cudzieho majetku. Zdržiava sa v Dubaji, odkiaľ sa koncom marca online podrobil policajnému výsluchu .

Podľa portálu topky.sk sa počas výpovede zmienil aj o exministrovi financií Petrovi Kažimírovi, ktorý je v súčasnosti guvernérom Národnej banky Slovenska. Suchoba tvrdí, že exministra podplácal oligarcha Jozef Brhel, ktorý je spájaný so stranou Smer.

„V roku 2015 alebo 2016, nepamätám si presne, sa Brhel preriekol a povedal, že minister od neho dostáva pol milióna eur. Keď som na neho vypleštil oči, tak mi s úsmevom povedal, že Fero dostáva určite menej,“ citujú topky.sk z výpovede Suchobu.

Menom Fero označuje stíhaný Suchoba bývalého prezidenta finančnej správy Františka Imreczeho, proti ktorému vypovedal aj obvinený Ľudovít Makó.

Peter Kažimír Suchobove tvrdenia odmieta. „Uvedená informácia je absolútna lož. O Michalovi Suchobovi 20 rokov nič neviem, nič viac, ako všetci ostatní z médií, neexistovali žiadne dôvody pre priamy alebo nepriamy kontakt. O jeho výpovedi nemám žiadne overiteľné informácie. Nemám žiadnu vedomosť o ničom, čo uvádza v súvislosti s mojou osobou,“ uviedol Kažimír pre DenníkN.  

Suchoba sa momentálne nachádza v Spojených arabských emirátoch. Počas výsluchu cez telemost sa priznal k obvineniam v kauzách Očistec a Mýtnik. Obvinenému podnikateľovi zhabali cestovný pas a Slovensko sa snaží o jeho vydanie.

Obvinený Michal Suchoba podľa portálu topky.sk činy na záver výsluchu oľutoval a povedal, že chce spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní.


Ďalšie články