Slovenský očkovací turizmus: Ľudia termín dostali expresne. Utekajú do Revúcej

mladé dievèa zdravotná sestra ambulancia vakcinácia oèkovanie Ilustračný obrázok. Foto: Radim Čechvala/ TASR

Otvorenie čakárne na očkovanie pre ľudí od 16 rokov so sebou prinieslo to, čomu sa pandemické opatrenia snažili zabrániť – hromadný presun ľudí v rámci Slovenska. Na Facebooku sa ľudia radia, ako sa skôr dostať k vakcíne. Smerujú do okresov, kde je momentálne veľa voľných miest. Jedným z favoritov je Revúca.

Od štvrtka majú na Slovensku možnosť prihlásiť sa do čakárne na očkovanie proti SARS-CoV-2 všetci od 16 rokov. Napriek tomu sa niektorým záujemcom v tejto kategórii podarilo prihlásiť už v stredu večer. Očkovacie látky s technológiou mRNA od Pfizeru a Moderny sa ujdú 16 a 17-ročným, a vekovej kategórii od 60 rokov. Záujemcovia v rozmedzí 18-59 rokov dostanú vektorovú vakcínu od AstraZeneca.

Treba podotknúť, že ide len o registráciu, na konkrétny dátum štepenia si treba počkať. Vakcíny sa aj naďalej prideľujú automaticky na základe veku a na základe platnej vyhlášky. Chronicky chorí sú v novej verzii covidovej čakárne prioritizovaní.

Prihlasovanie bolo oproti zlyhaniam registračného portálu z minulosti bezproblémové, vyskúšala si ho aj naša redakcia. Stránka je prehľadná a bez technických výpadkov. Veľkou výhodou je, že záujemcovia si môžu vybrať z viacerých krajov a okresov. Zvyšuje sa tým šanca, že sa dostanú skôr na rad.

Niektoré kraje a okresy majú totiž viac vakcín ako uchádzačov. Ide najmä o východ Slovenska, kde starší ľudia nemajú záujem o očkovanie. Nemocnice siete Svet zdravia a Agel nedokázali ani po viacerých výzvach získať dostatok uchádzačov. Je možné, že starší ľudia čakajú, kým ich budú štepiť praktickí lekári, pretože cesta do veľkokapacitných centier je pre nich menej komfortná a pri väčšej vzdialenosti aj komplikovaná.

Mladší ľudia preto po otvorení Čakárne pohli rozumom a rozhodli sa spojiť obe výhody dokopy: šancu očkovať sa a neochotu ľudí urobiť tak v určitých okresoch. Vznikol jav nazývaný „očkovací turizmus“.

Hromadné cestovanie do odľahlejšch okresov

Mladší ľudia si vyberajú spomedzi krajov a okresov tie, kde je klesajúci záujem o vakcíny, či nižšia hustota zaľudnenia. Svoje skúsenosti zdieľajú v skupine na Facebooku Som zaočkovaný (Covid-19).

Hromadia sa odkazy na okresy a kraje, kde sa môžu ľudia dostať na rad v priebehu pár dní. Niektorí zo zúčastnených píšu, že už dostali termín, hoci sa prihlásili len pred pár hodinami.

„Priateľ 27 rokov, zdravý, dnes sa registroval, a už aj dostal termín na zajtra do Revúcej (bývame v Liptovskom Mikuláši),“ píše sa v jednom z komentárov. Viacerí záujemcovia píšu, že veľa voľných miest je v Prešovskom a Banskobystrickom kraji.

Vychytenými destináciami sú mestá, ktoré zvyčajne nepukajú pod náporom turistov. Patrí sem napríklad Žiar nad Hronom, Lučenec, Rimavská Sobota či Revúca. Odporúčajú ich ako overené viacerí komentujúci.

V prípade, že ste ochotní cestovať za vakcínou, môžete si miesto očkovania zmeniť, hoci ste už odoslali formulár. Prostredníctvom registračného PIN kódu si viete ľubovoľne vyberať kraje a okresy podľa ľubovôle.

Záujem napriek všetkému nie je až taký vysoký

Vyzerá to tak, že túžba dosiahnuť kolektívnu imunitu a vrátiť sa k predchádzajúcemu spôsobu života víťazí nad obavou z tromboembolických ochorení, ktoré sa veľmi zriedkavo vyskytujú medzi zaočkovanými vakcínou od AstraZeneca.

Do čakárne na očkovanie sa do štvrtka do 11.00 h prihlásilo 77 126 ľudí vo veku od 16 do 40 rokov. Najpočetnejšou kategóriou sú mladí veku od 18 do 30 rokov, viac ako 35-tisíc. Vo veku od 30 do 35 sa prihlásilo 18-tisíc ľudí a podobne aj v kategórii 35-40 rokov.

Po 14. hodine dostal Štandard informáciu od Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI). „V tejto chvíli je v čakárni zaregistrovaných takmer 6-tisíc mladých ľudí vo veku 16-18 rokov,“ uviedla hovorkyňa Veronika Bauch.

Vo veku 16 až 39 rokov je na Slovensku približne 1,7 milióna ľudí, takže prvú šancu využilo zatiaľ iba 4,5 percenta z nich. Uvidíme, ako sa bude záujem vyvíjať v nasledujúcich dňoch.

Niektorí sa neboja ani trombóz, nechcú čakať

Na tému očkovacieho turizmu sme sa opýtali aj Filipa z Bratislavského kraja. V možnostiach zaškrtol všetky kraje a okresy okrem Košického a Prešovského. Vzápätí mu prišiel aj termín na očkovanie.

„Rovno na zajtra som dostal termín do Revúcej. Je to síce trochu ďalej, ale dostal som ho rovno na druhý deň po prihlásení do čakárne! Akurát dúfam, že to nie je technická chyba, a že sa tam nestretneme viacerí na jeden termín,“ dodáva s úsmevom.

Podľa vlastných slov sa mu cestovať za vakcínou oplatí, pretože má len 32 rokov a v Bratislavskom kraji by na štepenie čakal dlho. Trombóz sa neobáva, pretože vakcína od AstraZeneca je registrovaná očkovacia látka a zo skúseností jeho blízkeho okolia je bezpečná.

„Obaja moji rodičia dostali vakcínu AstraZeneca a nemali príliš ťažké vedľajšie účinky. Myslím si, že deň alebo dva s teplotou zvládnem bez väčších problémov,“ uzatvára.

Rovnaké skúsenosti má aj Lucia z Bratislavy. V preferenciách zaškrtla všetky kraje aj okresy, pretože rada šoféruje a Slovensko podľa nej nie je až taká veľká krajina. Nežiaducich účinkov sa podľa vlastných slov nebála, pretože všetko so sebou nesie aj trochu rizika. Najväčšou motiváciou pre ňu bolo zdravie, možnosť stretávať sa s rodičmi a cestovanie.

„Dnes ráno som sa prihlásila a na zajtra mám termín. Dnes ráno sme to riešili s kamarátmi, ktorí tiež zaškrtli viaceré možnosti a všetkým prišiel termín do Revúcej,“ opisuje skúsenosti.


Ďalšie články