Francúzska armáda vypudzuje vojakov, ktorí v liste varovali pred občianskou vojnou

Francois Lecointre Náčelník generálneho štábu francúzskej armády generál Francois Lecointre nechce mať v armáde politiku. Foto: TASR/AP

Kritický list francúzskych vojakov s politickým podtónom nezostal bez odozvy. Náčelník generálneho štábu François Lecointre viacerých signátorov vyhodí z armády a budú vypovedať pred vojenským tribunálom. Signatári varovali pred občianskou vojnou a islamistami. Navrhovali, aby sa moci chopila armáda. Boli medzi nimi aj vojaci v aktívnej službe.

Dve desiatky francúzskych generálov vo výslužbe, 80 bývalých dôstojníkov a tisícka vojakov napísali prezidentovi Emmanuelovi Macronovi otvorený list. Hlavným autorom listu, ktorý v plnom znení uverejnil denník Valeurs Actuelles, je generál vo výslužbe Jean-Pierre Fabre-Bernadac. Štandard o iniciatíve informoval tu.

V dokumente písali, že Francúzsko je v kríze, zmieňovali sa o zlej bezpečnostnej situácii na predmestiach a o útokoch islamských radikálov. Namiesto nečinnosti politikov podľa nich má intervenovať armáda. Signatári tvrdili, že majú veľkú podporu v radoch vojakov v aktívnej službe a podporia ktoréhokoľvek politika, ktorý sa bude starať o bezpečnosť národa.

Hoci signatári poslali list už niekoľko týždňov dozadu, väčší ohlas získal po minulom víkende, keď došlo k útoku zradikalizovaného moslima v meste Rambouillet. Tuniský migrant nožom zabil pracovníčku miestnej polície.

Vedenie armády aj ministerka list odsúdili

Hoci prezident Macron útok odsúdil, rovnako sa ohradil proti politickým vyjadreniam bývalých a súčasných členov armády. Pohrozil im trestom, čo sa teraz aj napĺňa. Načelník generálneho štábu François Lecointre sa prvý raz vyjadril k celej problematike pre denník Le Parisien.

„Je to neprijateľný pokus o manipuláciu armády. Ak sa chceli vyjadriť, nech to robia ako súkromné osoby, nie ako bývalí vysokopostavení dôstojníci armády,“ vyhlásil Lecointre. Signatári si podľa neho boli vedomí, že zaujali politický postoj. Pripomenul, že armáda by mala byť nestranná a apolitická.

Autori listu sa tiež pýšili tým, že majú širokú tichú podporu armády. Medzi signatármi bolo aj 18 vojakov v aktívnej službe, z toho štyria dôstojníci.

„Chcem, aby na základe mimoriadneho rozhodnutia boli uvoľnení z armády. Na žiadosť ministerky obrany konám okamžite. Z procedurálneho hľadiska musí osobitný dekrét podpísať prezident,“ uviedol náčelník generálneho štábu.

Francúzska ministerka obrany Florence Parlyová a náčelník generálneho štábu francúzskej armády generál Francois Lecointre.
Foto: TASR/AP

Generálovi Christianovi Piquemalovi, iniciátorovi listu, odkázal, že špiní dobré meno armády a podobnými iniciatívami jej škodí. Pripomenul tiež, že Piquemal prišiel o všetky privilégia generála vo výslužbe v roku 2016, keď ho polícia zadržala na protimigračnom proteste v meste Calais.

Predstavitelia francúzskej vlády list prirovnali k pokusu o vojenský puč spred 60 rokov proti vtedajšiemu prezidentovi Charlesovi de Gaullovi, mimochodom vojenskému generálovi. Časť armády vtedy bola proti osamostatneniu Alžírska. Kritiku si vypočula aj politička a prezidentská kandidátka Marine Le Penová, ktorá list vojakov podporila. Dodajme, že vo Francúzsku je prezident zároveň vrchným veliteľom ozbrojených síl a má k dispozícii aj jadrový arzenál.


Ďalšie články