Obžalovaní, ktorí sa snažili podplatiť Martina Fecka, chcú uzavrieť dohodu. Prokurátora to prekvapilo

Martin Fecko Štátny tajomník Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Martin Fecko. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Petra Jenčíka prekvapilo, že obžalovaní Peter Ch. a Miroslav S., ktorí sa mali snažiť podplatiť štátneho tajomníka Martina Fecka, majú záujem uzavrieť dohodu o vine a treste. Uviedol to vo štvrtok po hlavnom pojednávaní, ktoré bolo do 13. mája prerušené.

„Na základe toho predvolám obžalovaných a zistím ich stanovisko k môjmu návrhu trestu. Pokiaľ tento návrh bude v súlade s tým, čo oni považujú za prijateľné, nevylučujem, že dôjde k uzavretiu dohody,“ podotkol prokurátor. Vyhlásil, že obžalovaní v prípravnom konaní neprejavovali záujem o uzavretie dohody.

Pripustil, že je technicky možné, aby dohoda obsahovala podmienečný trest. „Pri príprave na zločin trestný poriadok umožňuje mimoriadne znížiť trest pod dolnú hranicu,“ podotkol.

Dvojica je obžalovaná z prečinu podplácania a prípravy zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Polícia ich zadržala minulý rok 16. septembra v rámci akcie Contract. Následne dva dni nato ich ŠTS zobral do väzby. Peter Ch. a Miroslav S. sa mali snažiť podplatiť Fecka, ktorý s políciou spolupracoval.

K odovzdaniu úplatku napokon nedošlo. Úplatok mal byť za podpísanie zmluvy o štátnej zákazke o vytvorení a zavádzaní informačného systému. Feckovi mali sľúbiť päť percent z hodnoty projektu alebo 60.000 eur v hotovosti.

(tasr)


Ďalšie články