Najsmrteľnejšia teroristická hrozba vychádza z belošskej nadvlády, povedal Biden v prvom prejave v Kongrese

Joe Biden. Foto: TASR/AP Joe Biden. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden mal svoj prvý prejav na spoločnom zasadnutí oboch komôr amerického Kongresu. Zaznel pri príležitosti prvých sto dní v úrade. Biden chválil očkovanie a imigráciu označil za kľúčovú pre USA. Spomenul aj údajný systematický rasizmus v krajine. Kritika od republikánov na seba nenechala dlho čakať.

„Vďaka vám, americkým občanom, je náš pokrok za posledných 100 dní proti jednej z najhorších pandémií v histórii jedným z najväčších logistických úspechov tejto krajiny,“ uviedol Biden s tým, že úsilie sa teraz musí zamerať na obnovu hospodárstva a boj proti nerovnosti.

Biden v prejave načrtol podrobnosti svojho nového plánu v hodnote 1,8 bilióna dolárov, ktorý má pomôcť amerických rodinám. Peniaze sa majú použiť na vzdelávanie, starostlivosť o deti a platenú dovolenku pre zamestnancov.

Prezident USA má v úmysle financovať najnovší balík zdanením bohatých Američanov. Sadzba dane z príjmu by vzrástla z 37 percent na 39,6 percenta. Týkalo by sa to Američanov, ktorí zarábajú viac ako 400-tisíc dolárov ročne. Podľa jeho slov plán najviac pomôže americkej strednej triede.

Imigrácia a rasizmus

Šéf Bieleho domu sa zmienil aj o policajnej reforme, obmedzovaní držby legálnych zbraní či reforme amerického imigračného systému. „Imigrácia bola pre Ameriku vždy kľúčová,“ zdôraznil Biden, čím si vyslúžil kritiku z konzervatívnych, resp. republikánskych radov. Tí poukazujú na to, že aj keď je prisťahovalectvo súčasťou Spojených štátov, kľúčovým sa nazvať nedá.

Pripomínajú obdobie obmedzenej migrácie, z rozmedzí rokov 1920 až 1970, keď zažívali USA vysoký technologický a ekonomický pokrok. Rovnako je podľa nich zásadný rozdiel medzi kontrolovanou, výberovou migráciou a neobmedzeným prisťahovalectvom.

https://twitter.com/NeilMunroDC/status/1380189434361081862

Kongresmanka Nicole Malliotakisová prezidenta vyzvala, aby vycestoval na americko-mexickú hranicu a podporil tamojších pracovníkov hraničnej stráže. Skritizovala tiež viceprezidentku Kamalu Harrisovú, že nedokáže riešiť krízu na spomínanej hranici.

https://twitter.com/RepMalliotakis/status/1387607750285398018
https://twitter.com/RepMalliotakis/status/1387584688429146113

Nesúhlas zo strany republikánov si vyslúžili aj Bidenove slová o tom, že je načase sa spojiť a „vykoreniť systematický rasizmus z nášho systému trestného súdnictva“. Podľa Bidena „všetci videli koleno nespravodlivosti na krku čiernej Ameriky,“ čím Biden odkazoval na zabitie černocha Georgea Floyda bielym policajtom Derekom Chauvinom. Biden však zašiel ešte ďalej. Belosi sú totiž podľa Bidena zdrojom teroristickej hrozby. „Nebudeme ignorovať to, čo povedali naše vlastné spravodajské služby. Najsmrteľnejšia teroristická hrozba pre našu domovinu v súčasnosti vychádza z terorizmu belošskej nadvlády,“ povedal Biden po roku často násilných protestoch, ktoré devastovali USA.

Afroamerický senátor z radov republikánov Tim Scott kontroval, že Amerika nie je rasistická krajina. Namiesto toho sa americké deti na školách učia novému druhu diskriminácie.

„Dnes sa deti učia, že ich definuje farba pleti, a ak majú istý vzhľad, sú utláčatelia,“ vyhlásil senátor. „Keď Amerika pracuje spolu, vieme vykonať obrovský pokrok, ale mocné sily nás chcú odtrhnúť od seba,“ dodal Scott.

Boj diskriminácie diskrimináciou

„Je zvláštne bojovať proti diskriminácii inou formou diskriminácie a je zlé využívať bolestivú minulosť na rušenie rozhovorov v prítomnosti,“ poznamenal Scott. Republikánsky senátor Ted Cruz v krátkosti zhrnul svoj názor na Bidenove slová v príspevku na sociálnej sieti Twitter slovami: „Nudné, ale radikálne.“

https://twitter.com/SenTedCruz/status/1387590725689294853

Ďalší republikánski senátori, Chuck Grassley a Rob Portman, zasa obvinili prezidenta z porušenia jeho slov o snahe zjednotiť krajinu. Jeho kampaň bola postavená na spojení rozdelenej krajiny, avšak podľa senátorov jeho doterajšie konanie robilo presný opak.

https://twitter.com/GrassleyPress/status/1387593455602479111

Reportér Daniel Dale z televízie CNN konštatoval, že prezidentova reč bola väčšinou faktická. Biden mal však tendenciu rozprávať nepravdy, keď sa odklonil od pripraveného textu.

„Keď Biden začal voľne hovoriť, to bol moment, keď povedal pár neprávd. A Wolf [Blitzer, moderátor CNN, pozn. redakcie], toto je problém s prezidentom Bidenom. Dostane dobre pripravený text, a potom sa rozhodne rozprávať a niekedy sa dostane do problémov ohľadom presnosti faktov,“ uviedol reportér.

(TASR, JOR)


Ďalšie články