Očkovanie od 16 rokov je spustené, prihlasovanie je bezproblémové, stačí pár klikov

Otvorenie ve¾kokapacitného oèkovacieho centra v priestoroch výstaviska v Trenèíne Doktorka očkuje mladú ženu proti koronavírusu vo veľkokapacitnom krajskom vakcinačnom centre v Trenčíne. Foto: Radovan Stoklasa/TASR

Od štvrtka majú na Slovensku možnosť prihlásiť sa na očkovanie proti koronavírusu všetci od 16 rokov. Prihlásenie si vyskúšala aj naša redakcia. Vykonalo sa rýchlo, webová stránka bola prehľadná a ani raz sa nezasekla. Prihlasovací formulár môžete navyše zmeniť či zrušiť aj po odoslaní.

Od 28. apríla 2021 sa spustili nové zmeny v registračnom formulári na očkovanie proti SARS-CoV-2. Aktuálne je prístupná registrácia do Čakárne aj pre osoby s vekom od 16 rokov.

Vakcíny sa vyberať stále nedajú. Pre obyvateľov nad 60 rokov je určené očkovanie mRNA vakcínou od spoločností Pfizer a Moderna. To isté platí pre mladých od 16 do 17 rokov, pretože len tieto spoločnosti vykonali potrebné klinické štúdie pre danú vekovú kategóriu.

Pre obyvateľov od 18 do 59 rokov je určené očkovanie vakcínou od spoločnosti AstraZeneca. Aktuálne sa vykonáva len registrácia do Čakárne. Na samotné pridelenie termínu na očkovanie si budú musieť mladší záujemcovia ešte počkať. Termíny sa totiž stále priradzujú prioritne podľa veku. Okrem veku majú v Čakárni prednosť aj osoby s ťažko a stredne ťažko závažnými chorobami.

Technicky bezproblémové a rýchle

Na prihlásenie potrebujete len pár klikov. Webová stránka prešla pred otvorením očkovania viacerými testami, aby zvládla predpokladaný nápor užívateľov. Doposiaľ bola registrácia otvorená pre vekovú kategóriu od 40 rokov. Počítalo sa teda s tým, že za jeden deň sa bude môcť prihlásiť aj milión záujemcov.

Prihlásenie sme si vyskúšali aj my. V jednoduchom formulári stačí vyplniť meno, priezvisko a rodné číslo bez lomky. Následne zaškrtnete políčko pri zdravotnej poisťovni alebo možnosť „iné“. Pripravte si tiež kontaktné údaje, teda číslo mobilného telefónu a e-mailovú adresu. Ak dané údaje nemáte, môžete použiť číslo a e-mail osoby, ktorej dôverujete.

V poslednom kroku vyplníte adresu bydliska, ktorá pozostáva z ulice, popisného čísla, PSČ a obce. Ostáva vám už len určiť si miesto štepenia.

Možnosti na miesto očkovania sú široké

Miesto vášho bydliska nezohráva rolu v tom, kde pôjdete na očkovanie. Miesto vakcinácie si určíte sami. Vybrať si môžete aj viacero krajov či okresov, ak máte možnosti za vakcínou vycestovať.

V prípade, že ste sa medzičasom rozhodli niektoré údaje zmeniť, môžete tak urobiť v záverečnej rekapitulácii. Po odoslaní formulára obdržíte PIN kód, ktorý si môžete starostlivo odpísať. Príde vám však aj na oba uvedené kontaktné údaje zadané počas registrácie.

PIN kód slúži na to, aby ste mohli vo vašom formulári vykonať zmeny. Ak si niečo rozmyslíte, môžete formulár ľubovoľne meniť aj potom, čo ste ho odoslali. Tento krok sme tiež vyskúšali, technicky prebehol úplne hladko. Po zadaní PIN kódu takmer vzápätí obdržíte druhý potvrdzovací email a SMS a môžete vykonať zmeny.

Po registrácii ste zaradení do zoznamu čakateľov na termín. Ak sa pre vás uvoľní dátum, dozviete sa o tom najneskôr dva dni pred očkovaním. Budete mať teda dosť času pripraviť sa. Na uvedené kontaktné údaje dostanete informáciu o priradenom termíne a mieste očkovania, spolu s ďalšími potrebnými informáciami.

Registráciu v Čakárni môžete tiež hocikedy zrušiť.


Ďalšie články