Dobré správy z Barcelony. Na experimentálnom koncerte sa covid nerozšíril

Koncert v Barcelone s 5000 ¾uïmi Ľudia v rúškach pred koncertom v Barcelone v rámci výskumu šírenia covidu. Foto: TASR/AP

Viaceré krajiny už teraz testujú možnosti, ako by sa mohli otvoriť hromadné podujatia. Experimenty venované riešeniu tohto problému chystajú aj Briti, pričom Izraelčania, Holanďania či Španieli ich už majú úspešne za sebou.

Koncom marca usporiadali v Barcelone testovací koncert skupiny Love of Lesbian, na ktorom sa zúčastnilo až päťtisíc hostí. Všetci museli mať po celý čas respirátor a negatívny test z dňa konania podujatia. Nebolo však nutné dodržiavať odstupy.

Účastníkov barcelonského pokusu sledovali dva týždne po koncerte a dnes sú známe výsledky experimentu. Prinášajú skutočnú nádej, že existuje cesta nielen k otvoreniu hromadných akcií. Podobný pokus, i keď trochu menších rozmerov, už začiatkom marca usporiadal aj Izrael, vstupenkou bol namiesto negatívneho testu certifikát o očkovaní.

Skvelá správa je, že sa covid medzi hosťami v Španielsku nešíril, i keď podmienkou účasti nebolo očkovanie. V priebehu dvoch týždňov po testovacom koncerte bolo na infekčné respiračné ochorenie pozitívne testovaných len šesť ľudí. Navyše štyria z nich sa nakazili niekde inde a nie na spomínanom podujatí.

Koncert bol španielskymi úradmi povolený ako súčasť výskumného projektu, ktorý má umožniť znovu otvoriť takéto akcie. Zo zverejnených výsledkov vyplýva, že miera infekčnosti medzi účastníkmi koncertu s negatívnymi testami a nasadenými respirátormi bola polovičná v porovnaní so šírením covidu medzi obyvateľmi Barcelony rovnakého veku.

Španielske podujatie bolo doposiaľ jedným z najväčších svojho druhu v Európe od začiatku pandémie. Navyše prichádza v čase, keď celý svet hľadá nové spôsoby bezpečného usporiadania verejných akcií.

Podobný dvojdňový experiment sa uskutočnil v marci aj v Holandsku s približne 1 500 ľuďmi a na skutočne masívny projekt venovaný tejto téme sa chystajú aj Briti.

Posledný aprílový deň sa v Spojenom kráľovstve uskutoční akcia pre tritisíc ľudí v liverpoolskom nočnom klube. O dva dni nato má byť takto testované podujatie pod holým nebom pre približne päťtisíc ľudí a v polovici mája má prejsť Británia ešte väčšou zaťažkávacou skúškou. 21-tisíc futbalových fanúšikov bude na štadióne vo Wembley sledovať finálový zápas FA Cupu. Uvidíme, ako sa bude šíriť koronavírus na skutočne masovej akcii v exteriéri.


Ďalšie články