Lengvarský: Vlastníkom Sputniku sú Rusi. Zmluvu k nákupu zverejníme dnes

5. schôdza vlády SR Vladimír Lengvarský . Foto: Martin Baumann/TASR

Vláda zmluvu o nákupe vakcíny Sputniku V zverejní v stredu v plnom rozsahu. Minister zdravotníctva by v súčasnosti nevydal povolenie na terapeutické použitie neregistrovaného lieku. Vakcíny vraj patria Rusom.

O zverejnení zmluvy informoval po rokovaní vlády minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO). Zmluva má byť dostupná v plnom rozsahu. Podľa Lengvarského je všetko pripravené tak, že podpíše súhlas so zverejnením.

Súhlasí s tým aj ruská strana, uviedol používateľský účet vakcíny Sputnik V na Twitteri. Na ten sa odvolal aj minister financií Igor Matovič (OĽaNO).

Minister zdravotníctva povedal, že dnes by používanie Sputnika V nepodpísal. Slovenskí odborníci by ho museli presvedčiť, že je bezpečný.

Vakcíny patria Rusku

Ministerstvo zdravotníctva SR v stredu informovalo, že ruská strana si zo Slovenska odviezla na vlastnú kontrolu 600 dávok vakcíny Sputnik V. Kontrola vakcín má trvať jeden mesiac a definitívne rozhodnutie o očkovaní Sputnikom u nás padne podľa rezortu zdravotníctva až po ukončení kontroly.

„Rusi nás požiadali o túto možnosť a my sme im vyhoveli. Chcú si skontrolovať šarže,“ povedal Lengvarský o 600 dávkach, ktoré si výrobca v stredu zobral na kontrolu.

Podľa ministra ide „o naťahovanie času“, keďže vakcínam hrozí v lete exspirácia. O tom, že by sme ich posunuli Maďarsku, ktoré ako jediný štát EÚ Sputnikom očkuje, sa podľa neho ešte nediskutovalo.

Vlastníkom 200-tisíc dávok Sputnika v Šarišských Michaľanoch sú podľa neho Rusi. Táto skutočnosť má vyplývať z toho, že sme sa omeškali s platbou. Kto je za to zodpovedný minister odmietol komentovať, pretože sa to udialo pred jeho menovaním do funkcie.

Rusi nám oneskorenú platbu vrátili, je teda otázne, či nechcú očkovacie látky naspäť a kontrola má slúžiť len na potvrdenie ich čistoty. Teóriu o prípadnom konatminovaní minister nechcel potvrdiť ani vyvrátiť. „Môže to s tým mať súvis, aj nemusí. Neskúmal som rozhodnutia Rusov, ktoré ich viedli k tomu, že si vakcínu zobrali,“ dodal minister.

(tasr, est)


Ďalšie články