John Kerry údajne prezradil Iránu tajné vojenské operácie Izraela proti ich cieľom. Kerry to odmieta

John Kerry. Foto: TASR/AP John Kerry. Foto: TASR/AP

Bývalého amerického ministra zahraničných vecí Johna Kerryho obvinili z informovania Iránu o útokoch Izraela na zhruba 200 iránskych cieľov v Sýrii. Povedal to iránsky minister, Kerry to odmieta.

Dokazovať to má nahrávka, ktorú obdržali viaceré americké médiá, správe sa obsiahle venovala televízia Fox News. Podľa zvukového záznamu Kerry informoval iránskeho ministra zahraničia Mohammada Javada Zarifa o tom, že Izrael zaútočil približne 200-krát na iránske ciele v Sýrii.

Kerry tieto obvinenia dementoval a nazval ich „jednoznačne nepravdivými“. „Toto sa nikdy nestalo – ani keď som bol ministrom, ani inokedy,“ napísal na sociálnej sieti Twitter.

Republikánov, samozrejme, toto obvinenie zdvihlo zo stoličiek, zapojili sa snáď všetci prominentní advokáti Izraela medzi konzervatívcami. Mnohí republikáni považujú Izrael za svojho najväčšieho spojenca a v prípade preukázania obvinení volajú po Kerryho rezignácii z verejnej funkcie. Kerry bol v minulosti vplyvný senátor a minister zahraničných vecí, v Bidenovej administratíve pracuje ako americký vyslanec pre otázky klímy.

„Toto je nechutné na viacerých úrovniach. Biden a Kerry sa musia zodpovedať za to, prečo by Kerry informoval Irán, sponzora teroru číslo jedna, zatiaľ čo by zrádzal jedného z našich najväčších partnerov Izrael,“ napísala napríklad americká obľúbená politička Nikki Haleyová, ktorej hviezdička rástla počas Trumpa a rastie ďalej, hovorí sa o nej ako o možnej kandidátke na úrad prezidenta o tri roky.

„New York Times a iní informujú, že John Kerry mal odhaliť tajné operácie Izraela Iránu, najväčšiemu sponzorovi teroru, ktorý má na rukách krv tisícok amerických vojakov. Ak je to pravda, zradný Kerry musí odísť,“ uviedol senátor Dan Sullivan.

Kerryho už v minulosti obviňovali, že spolupracuje s Iránom. Počas prezidentovania Donalda Trumpa sa mal aspoň dvakrát stretnúť so Zarifom, Trump chcel, aby za to bývalého ministra vyšetrovali. Kerry tiež v americkej politike reprezentuje Obamom podporovanú jadrovú dohodu s Iránom, ktorú Trump vypovedal a Bidenov kabinet opatrne hľadá cestu späť k jej obnoveniu. Môže ísť teda aj o snahu cielene diskreditovať tieto snahy zvnútra amerického establišmentu. Či Kerry prezradil alebo neprezradil Iráncom, že na ich ciele v Sýrii útočil Izrael, by s konečnou platnosťou vedel povedať práve iránsky minister Zarif. Ak by sa to aj stalo, vyvolalo by to len novú vlnu špekulácií.


Ďalšie články