Ak ste zaočkovaný, nemusíte nosiť rúško. Nové pravidlo v Amerike

oèkovanie vakcínou Pfizer na Miami Američania čakajú na očkovanie proti ochoreniu COVID-19. Foto: TASR/AP

Američania aj Izraelci ukazujú, ako uvoľňovať krajinu a považovať zaštepenie proti koronavírusu za naozajstnú vstupenku do spoločenského života. Mohli by sme sa poučiť.

V Amerike je ku dnešnému dňu zaočkovaných 43 percent populácie obidvomi dávkami vakcíny a 27 percent jednou z dvoch potrebných dávok. Hoci je v USA aj podstatne silnejší odpor časti populácie (zvlášť to platí pre černochov) k zaočkovaniu, krajina sa postupne oslobodzuje od niektorých nepohodlností pandemického roka. Po novom nebudú musieť zaočkovaní Američania nosiť rúško.

Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) vydalo aktualizovanú príručku, v ktorej radí ľuďom, ako sa majú správať na verejnosti. Najväčšie výhody získajú najmä zaočkovaní. Práve oni môžu začať pomaly robiť veci, ktorých sa pre opatrenia prijaté na potlačenie pandémie museli vzdať.

Každý kto je aspoň dva týždne po druhej dávke očkovania od spoločností Pfizer/BioNTech alebo Moderna proti covidu môže byť po novom v interiéroch s plne zaočkovanými ľuďmi bez použitia masky alebo dodržiavania dvojmetrových odstupov. Rovnako to platí pre ľudí, ktorí sú aspoň dva týždne po jednodávkovej vakcíne od firmy Johnson and Johnson.

„Dnes je ďalší deň, v ktorom môžeme urobiť krok späť k normálu predtým. Za posledný rok sme strávili veľa času tým, že sme Američanom hovorili, čo nemôžu a čo by nemali robiť. Dnes vám poviem niečo z toho, čo môžete urobiť, ak ste úplne očkovaní,“ uviedla riaditeľka CDC Rochelle Walensky pri predstavení aktualizovaných odporúčaní.

Na Slovensku za Amerikou, Izraelom a ďalšími premiantmi rýchleho štepenia zaostávame, obidve dávky má u nás len zhruba 8 percent populácie, jednu z dvoch potrebných 20 percent Slovákov. Napriek tomu sa u nás situácia zlepšuje a krajina by si zaslúžila počuť aj prísľuby toho, ako sa vrátime k slobodnejšiemu životu. Napokon, je to práve vládna kampaň, ktorá vakcináciu spája so slobodou.

Niečo podobné sme už v marci videli v Izraeli, keď sa uskutočnil rockový koncert, na ktorý bolo vstupenkou potvrdenie o vakcinácii. Takáto aktivita dokáže viac, ako desať tlačoviek. Vyšle signál a najmä optimizmus. Niečo podobné potrebujeme aj u nás doma.

Izraelský popový spevák Ivri Lider vystupuje pred divákmi počas koncertu na futbalovom štadióne v Tel Avive v piatok 5. marca 2021. Diváci sa pred vstupom na štadión museli preukázať zeleným pasom, ktorý obdržíte po zaočkovaní alebo prekonaní ochorenia COVID-19. Foto: TASR/AP

Ani Američania s rušením nosenia rúšok nechcú urobiť chybu. Nové odporúčania amerických úradov presne stanovujú, za akých okolností musia aj očkované osoby nosiť rúška a naďalej dodržiavať niektoré opatrenia. Plne vakcinovaní sa môžu zhromažďovať alebo vykonávať aktivity vonku bez rúšok. Výnimkou sú preplnené prostredia a miesta, na ktorých sa stretáva veľa ľudí naraz. Aj na masových podujatiach v exteriéri sa tak očkovaní môžu zúčastniť, ale musia mať zakryté dýchacie cesty.

Pre očkovaných sú bez obmedzení dovolené už aj prechádzky, šport, či turistika vonku, ak je človek osamote alebo len s členmi domácnosti. Uvoľnenie opatrení pre zaočkovanú časť populácie sa týka aj účasti na malých vonkajších posedeniach s rodinou či priateľmi, ktorí môžu, ale nemusia byť všetci očkovaní. CDC povolilo aj stolovanie vo vonkajších reštauráciách s ľuďmi z viacerých domácností.

Všetci riadne zaočkovaní proti covidu pri cestovaní v rámci USA už nepotrebujú test ani nemusia po cestovaní podstúpiť domácu karanténu. Napriek tomu sú cestujúci pri nástupe na palubu medzinárodného letu smerujúceho do Spojených štátov stále povinní preukázať sa negatívnym testom na covid. CDC navyše stále odporúča nechať sa otestovať tri až päť dní po príchode do USA zo zahraničia.

Zaočkovaní Američania sa navyše nemusia nechať testovať ani v prípade, že sa stretnú s niekým nakazeným, ak sami nevykazujú žiadne príznaky ochorenia.


Ďalšie články