Vláda schválila vymenovanie Aláča za šéfa SIS

budova SIS Budova SIS. Foto: TASR

Vláda SR na stredajšom rokovaní odsúhlasila návrh na vymenovanie Michala Aláča do funkcie riaditeľa Slovenskej informačnej služby. Premiér Eduard Heger má návrh predložiť prezidentke SR Zuzane Čaputovej.

Aláč sa narodil 1. marca 1985 v Detve. Dlhšiu dobu pôsobil v SIS na viacerých pozíciách od staršieho referenta až po funkciu námestníka riaditeľa SIS. Aláč vyštudoval právo na Univerzite Palva Jozefa Šafárika v Košiciach a doktorát získal na Právnickej fakulte Trnavskej univerzity v Trnave. Na škole okrem iného vyučoval aj právo týkajúce sa spravodajských služieb.

V rokoch 2008 až 2009 bol vedúcim právneho oddelenia Liptovskej vodárenskej spoločnosti. Následne nastúpil do tajnej služby, kde zotrval až do roku 2018. Odišiel v čase, keď bol riaditeľom služby nominant SNS Anton Šafárik. Bol aj konateľom a spolumajiteľom firmy Cavet a poradcom riaditeľa Záchrannej služby Košice.

Aláč je tiež autorom knihy s názvom Získavanie informácií na spravodajské účely a na účely trestného konania, ktorá sa týka používania informačno-technických prostriedkov. Poukazuje aj na rozdiely použitia informačno-technických prostriedkov a informačno-operatívnych prostriedkov na spravodajské účely, respektíve na operatívne účely a na účely trestného konania.

Šéfom SIS sa po vlaňajších voľbách stal Vladimír Pčolinský, brat poslanca Petra. Momentálne sa nachádza vo väzbe a medzičasom sa vzdal funkcie. Pčolinský mal prijať úplatok, aby tajná služba nesledovala podnikateľa a konkurzného právnika Zoroslava Kollára.

(tasr, ste)


Ďalšie články