Najhorší scenár je čoraz reálnejší. Sputniku hrozí exspirácia v skladoch

155960016_10221566277358752_198233044802124866_n Igor Matovič. Foto: I.Matovič/FB

Ruský výrobca si zobral z našich skladov na kontrolu časť vakcín Sputnik V. Slovenské dávky tak súčasne kontrolujú dva štáty – Maďarsko a Rusko. Výsledky by mali byť známe o mesiac. Termín exspirácie sa pritom nenávratne blíži.

Brazílsky regulačný úrad Anvisa v pondelok zamietol žiadosť o umožnenie dovozu ruskej vakcíny Sputnik V. Príčinou má byť nedostatok technických údajov potrebných na overenie bezpečnosti a účinnosti tejto vakcíny.

Podľa odborníka na lieky a biologické výrobky Gustava Mendesa Limu Santosa bolo jedným z kritických momentov to, že vakcína obsahuje adenovírus, ktorý je schopný sa množiť. „Takže vírus, ktorý by sa mal používať iba ako prostriedok na prenos genetického materiálu do ľudských buniek, aby vyvolal odpoveď imunitného systému, sa reprodukuje,“ uviedol.

Rusi vraj dodali všetko, Brazília politikárči

Ruský výrobca v utorok zdôraznil, že Brazílii poskytol všetky dokumenty potrebné na registráciu. Kirill Dmitrijev, riaditeľ Ruského fondu priamych investícií (RDFI), tvrdí, že keď brazílski špecialisti odchádzali z Ruska, nemali k ruskej vakcíne žiadne negatívne komentáre.

Rozhodnutie o odložení registrácie Sputniku V mohlo byť podľa Dmitrijeva motivované politicky. Brazíliu malo ovplyvniť americké ministerstvo zdravotníctva a sociálnych služieb, ktoré vraj vyvíjalo tlak na brazílske úrady a nútilo ich odmietnuť nákup ruskej vakcíny.

Nielen Brazília očkovanie Sputnikom odkladá. Pridalo sa aj Slovensko. Znova.

Zrazu je všetko inak

Ministerstvo zdravotníctva v utorok informovalo, že ruská strana odvezie zo Slovenska celkove šesťsto dávok Sputnika. K tomuto odvozu došlo v stredu.

Príčinou má byť bližšie nešpecifikovaná kontrola vakcín, ktorá potrvá jeden mesiac. „Definitívne rozhodnutie o očkovaní Sputnikom u nás padne až po ukončení tejto kontroly,“ uviedol rezort zdravotníctva.

Slovensko nakúpilo dva milióny vakcín Sputnik V, doviezli sme však len 200-tisíc dávok. Z nich sa 46 ampuliek nachádza v Maďarsku na kontrole v OMCL (Official Medicines Control Laboratory) laboratóriu.

V nedeľnej diskusnej relácii TA3 pritom premiér Eduard Heger (OĽaNO) tvrdil, že očkovať Sputnikom začneme po skončení maďarských testov. Zdôraznil, že sú v tejto veci s ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským (nominant OĽaNO) názorovo zajedno.

„Ak laboratórne testy z Maďarska dopadnú dobre, minister zdravotníctva schváli používanie vakcíny, taký je plán,“ povedal Heger.

Ide o čas, veľa ho nemáme

Rezortu sme sa preto opýtali, či je čakanie na ruskú kontrolu rozhodnutím nášho rezortu zdravotníctva alebo sme tak spravili na základe zmluvy s Ruskom. Zaujímalo nás tiež, či tento postup súvisí s tvrdením ANVISA o tom, že vakcína obsahuje adenovírus, ktorý sa dokáže množiť.

„Ministerstvo zdravotníctva sa riadi oficiálnymi odbornými odporúčaniami, takisto čakáme na výsledky testovania maďarských laboratórií, v nadväznosti na to prijmeme rozhodnutie o ďalšom postupe,“ odpovedala Štandardu hovorkyňa Zuzana Eliášová. Reakcia ministerstva teda necháva tieto otázky nezodpovedané. Pripomeňme však, že štáty, ktoré očkovanie Sputnikom schválili, po vyjadrení brazílskej liekovej agentúry očkovanie touto látkou neprerušili.

Kedy budú známe výsledky maďarských testov, tiež nie je známe. Na ruskú kontrolu však budeme čakať približne do konca mája. Hrá sa pritom o čas. Časti ampuliek končí expirácia v júli, ostatným v auguste. 


 


  


Ďalšie články