Pfizer skúma prvý nádejný liek na covid. Na podobnej báze, ako bojujeme s HIV

zamestnanci závod farmaceutická spoloènos Pfizer Závod farmaceutickej spoločnosti Pfizer. Foto: TASR/AP

Liek proti ochoreniu COVID-19 stále neexistuje. No spoločnosť Pfizer si po vývoji prvej úspešnej vakcíny proti koronavírusu môže už čoskoro pripísať ďalšie perspektívne prvenstvo.

Vedci pracujú na vývoji lieku v dvoch laboratóriách spoločnosti Pfizer v Belgicku a Spojených štátoch. Do experimentu sa prihlásilo 60 dobrovoľníkov vo veku 18 až 60 rokov, ktorí žijú zdravým životným štýlom. Denník Telegraph informuje, že ak bude testovanie lieku úspešné, dostupný na domácu liečbu by mohol byť už tento rok.

Nový nádejný liek zatiaľ nemá svoje meno, známy je iba pod krkolomným označením PF-07321332. Patrí do kategórie takzvaných inhibítorov proteázy. Cieľom výskumníkov je, aby dokázal zaútočiť na špecifické enzýmy vírusu SARS-CoV-2, ktoré spôsobujú koronavírus, čím by zabránil jeho množeniu v dýchacích cestách, ktoré napáda.

Práve inhibítory proteázy spôsobili v Spojenom kráľovstve svojho času prelom v boji proti HIV. Teraz vedci dúfajú, že sa niečo podobné podarí aj s covidom.

Pfizer detaily tají

Nádejný liek proti covidu vyvíjal Pfizer počas pandémie od základu. Prvých sedem miligramov, teda približne kvapku účinnej látky, vyrobili vedci už vlani v júli. V druhej polovici októbra mali približne 100 miligramov, ale už o dva týždne pripravili jeden kilogram. Vďaka niekoľkomesačnej práci vyše dvoch stoviek vedcov.

Pfizer o záveroch laboratórnych testov zatiaľ mlčí, ale tvrdí, že experiment ukázal potentnú in vitro (v skúmavke) „antivírusovú aktivitu proti SARS-CoV-2“, ako aj aktivitu proti iným koronavírusom. To zvyšuje aj vyhliadky na liečbu bežného nachladnutia, ako aj nádej na účinnejší boj proti prípadným budúcim pandemickým hrozbám.

„Navrhli sme PF-07321332 ako potenciálnu orálnu terapiu, ktorú je možné predpísať pri prvých príznakoch infekcie, bez toho, aby boli pacienti hospitalizovaní alebo v intenzívnej starostlivosti,“ uviedol Mikael Dolsten, prezident svetového výskumu, vývoja a liečiv v spoločnosti Pfizer.

Mesiace testovania

Liek zatiaľ nebol testovaný na ľuďoch. Bezpečnosť bola skúmaná len na zvieratách. V týchto prvých štúdiách neboli identifikované žiadne významné riziká, ktoré by vzbudzovali obavy, a sledovaný liek nespôsobil vedľajšie účinky pri žiadnej z úrovní dávok, ktoré sa použijú v klinických skúmaniach.

Dobrovoľníkov teraz ešte čaká niekoľko mesiacov intenzívneho pozorovania. Testovanie je rozdelené na tri fázy a potrvá 145 dní. Ďalších 28 dní bude potom vyhradených na následné monitorovanie a dávkovanie lieku. Všetci účastníci testovania budú monitorovaní aj počas niekoľkých nocí.

Liečivo sa bude podávať v kombinácii s nízkymi dávkami Ritonaviru, antivirotika používaného na liečbu HIV, ktoré v tomto prípade funguje ako „posilňovač“ na zvýšenie množstva lieku v krvi.

Prvá fáza štúdie je navrhnutá tak, aby v nej vedci zistili, ako ľudia liek tolerovujú pri zvyšovaní dávky samotnej alebo v spojení s Ritonavirom, či existujú závažné vedľajšie účinky, a ako sa ľudia cítia po jej užití. Fáza dva bude rovnaká, ale s viacnásobnými dávkami, zatiaľ čo vo fáze tri sa budú testovať tabletkové a tekuté formy liečiva, ako aj vplyv stravovania na ich účinok.


Ďalšie články