Francúzski generáli varujú pred občianskou vojnou. Tvrdia, že armáda by mala zasiahnuť

Vojaci v Paríži. Foto: TASR/AP Vojaci v Paríži. Foto: TASR/AP

Ak francúzski politici nedokážu zastaviť rozklad štátu, bude potrebný zásah armády, tvrdí 20 generálov vo výslužbe. Francúzsko podľa nich ohrozujú radikálni moslimovia, komunity na predmestiach a rôzne rozvratné sily. Vláda v Paríži už avizovala, že vojakov potrestá.

Dve desiatky francúzskych generálov vo výslužbe, 80 bývalých dôstojníkov a tisícka vojakov podpísali otvorený list a zaslali ho francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi. Medzi signatármi sú aj dôstojníci v aktívnej službe. Prezidenta varujú pred hroziacou občianskou vojnou, ktorá sa podľa nich blíži.

Autorom listu, ktorý v plnom znení uverejnil denník Valeurs Actuelles, je bývalý generál žandárov Jean-Pierre Fabre-Bernadac. Prvým signatárom je 80-ročný Christian Piquemal, bývalý veliteľ Cudzineckej légie. V roku 2016 bol zatknutý za účasť na protiislamskej demonštrácii a následne prišiel o privilégiá generála vo výslužbe.

„Francúzsko je v nebezpečí. Aj keď sme na dôchodku, ostávame vojakmi Francúzska a nemôžeme v súčasných podmienkach ignorovať dianie v našom krásnom štáte,“ píše sa v liste. Signatári podotýkajú, že krajina galského kohúta sa drobí z dôvodu presadzovania ľavicových ideológií a islamizmu. Republiku podľa nich ohrozujú viaceré zhubné nebezpečenstvá, doslova hovoria o „hordách z predmestí“, čím odkazujú na tamojšie populácie s imigrantským pozadím.

Varujú pred rasovou vojnou

Celé predmestia sa podľa nich stávajú oblasťami, kde neplatia zákony či ústava republiky. „Niektorí dnes hovoria o rasizme, pôvodnom obyvateľstve a dekolonizačných teóriách, ale skrz podobné výrazy chcú títo nenávistní fanatici vyvolať rasovú vojnu.“

Obyvatelia problémových predmestí podľa nich pohŕdajú Francúzskom, jeho tradíciami i kultúrou a chcú ho pripraviť o jeho históriu. Poukazujú napríklad na „istý antirasizmus“ a snahu odstraňovať sochy historických osobností, čo sa rozmohlo najmä USA a Spojenom kráľovstve.

„Nebezpečenstvo rastie, násilnosti každým dňom pribúdajú. Kto by pred desiatimi rokmi povedal, že učiteľovi odseknú hlavu, keď vyjde zo svojej školy,“ odkazuje list na incident z minulého roka, pri ktorom čečenský prisťahovalec Abduláh Abujedovič Anzorov odrezal hlavu učiteľovi Samuelovi Patymu.

„Už niet času na váhanie, inak tento narastajúci chaos čoskoro ukončí občianska vojna a mŕtvi, za ktorých budete niesť zodpovednosť vy, sa budú počítať na tisíce,“ dodávajú generáli s tým, že v prípade nečinnosti politikov má intervenovať armáda. Tvrdia, že majú veľkú podporu v radoch vojakov v aktívnej službe a podporia ktoréhokoľvek politika, ktorý sa bude starať o bezpečnosť národa.

Túto ponuku hneď prijala pravicová politička a prezidentská kandidátka Marine Le Penová, líderka politickej strany Národné zhromaždenie. Podľa nej tento otvorený list prezentuje názory „patriotov ako generál Pierre de Villiers“. Villiers bol do roku 2017 náčelníkom francúzskeho generálneho štábu, po nezhodách s prezidentom Macronom z funkcie odišiel.

Ako pokus o puč

Predstavitelia Macronovej vlády list naopak prirovnali k pokusu o vojenský puč spred 60 rokov proti vtedajšiemu prezidentovi Charlesovi de Gaullovi. Časť armády vtedy bola proti osamostatneniu Alžírska. Kritiku si vyslúžila aj Marine Le Penová, konkrétne od ministerky obrany Florence Parlyovej.

„Vojsko sa vo vzťahu k politike riadi dvoma nemennými zásadami: neutralitou a vernosťou. Slová pani Le Penovej ukazujú, že vôbec nerozumie armáde, čo je znepokojujúce od niekoho, kto sa chce stať hlavným veliteľom ozbrojených síl,“ napísala na sociálnej sieti Twitter ministerka.

Parlyová tiež zdôraznila, že spomínaný otvorený list podpísali najmä vojaci a dôstojníci vo výslužbe, ktorí teda „nemajú v našich silách žiadnu funkciu a zastupujú len sami seba“. Sú však medzi nimi aj slúžiaci dôstojníci, čo ministerka považuje za neprijateľné, keďže by mali byť apolitickí. Chce ich potrestať.

Tento list si získal vo Francúzsku po nedávnom útoku v meste Rambouillet veľkú pozornosť. Tuniský migrant dobodal a usmrtil pracovníčku miestnej polície. K útoku sa vyjadril aj prezident Macron.

„Bola pracovníčkou polície. Stéphanie zabili na jej policajnej stanici v Rambouillet na pôde Yvelines, kde sa už vraždilo. Národ stojí pri jej rodine, kolegoch a policajtoch. V boji proti islamistickému terorizmu ani trochu nepoľavíme,“ napísal na Twitteri Macron. V rovnakom departmente došlo vlani k vražde učiteľa Samuela Patyho a pred piatimi rokmi tam prišli o život dvaja policajti.


Ďalšie články