Na dovolenku do zahraničia sa možno dostaneme už v polovici mája

cestujúci dovolenkári check-in letisko Cestujúci na letisku M. R. Štefánika. Foto: Jakub Kotian/TASR

AKTUALIZOVANÉ S predĺžením núdzového stavu vláda v pondelok schválila aj zákaz cestovania na dovolenky v zahraničí. Do cudziny sa dá naďalej cestovať len za rodinou alebo na pracovné cesty. Toto opatrenie sa môže ešte zmeniť.

Zákaz cestovania do zahraničia na rekreáciu naďalej platí. Vláda Eduarda Hegera (OĽaNO) ho na pondelkovom zasadaní predĺžila o mesiac. Dovolenku mimo Slovenska si tak budú môcť ľudia užiť najskôr po 28. máji.

Polícia môže vďaka prijatému uzneseniu vlády kontrolovať, kto a prečo cestuje do zahraničia. Platí, že dovolené je ísť do zahraničia len pre pracovné povinnosti alebo na návštevu rodiny. V prípade porušenia tohto zákazu hrozí pokuta až do výšky tisíc eur.

Cestujúci musia mať pri sebe potvrdenie, ktoré polícia kontroluje na letiskách v Bratislave, Poprade aj Košiciach. Portál cestovnej kancelárie Pelikán upozorňuje, že stále nie je jasné, či a ako polícia kontroluje cestujúcich odlietajúcich zo zahraničných letísk (Viedeň, Budapešť, Praha).

Podľa aktuálne platných opatrení je každý človek prichádzajúci na Slovensko povinný zaregistrovať sa na webe Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) korona.gov.sk/ehranica najneskôr pri prekročení hranice.

Každý, kto chce prísť na Slovensko musí mať so sebou negatívny antigénový alebo RT-PCR test urobený na území štátov Európskej únie a nesmie byť starší ako sedem dní.

Aj s negatívnym testom musia cestujúci zo zahraničia ísť do karantény minimálne na osem dní a najskôr na ôsmy deň sa dať testovať štátom hradeným PCR testom. Ak sa človek nechce nechať otestovať, tak sa karanténa po príchode automaticky skončí po 14 dňoch.

Ľudia, ktorí sú už zaočkovaní oboma dávkami vakcíny proti ochoreniu COVID-19 nemusia po príchode na Slovensko ísť na dva týždne do karantény, ak hneď po príchode domov absolvujú platený PCR test. V prípade, že je negatívny, tak nemusia ísť do izolácie.

Ak konzílium odborníkov privolí, májové dovolenky predsa len budú

Ak to dovolí pandemická situácia, od 15. mája sa môže zahraničná rekreácia predsa len povoliť. Na sociálnej sieti to uviedol štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Martin Klus.

„Realita je taká, že zatiaľ platí termín 28. máj, ale s dobrým vývojom pandemickej situácie sa môže o dva týždne skôr zrušiť nielen núdzový stav, ale aj zákaz cestovania,“ spresnil štátny tajomník. Dodal, že členovia konzília odborníkov sa na utorkovom mimoriadnom rokovaní dohodli, že 6. mája znovu prehodnotia uvoľňovanie opatrení. 

Klus navrhuje opätovné zavedenie tzv. cestovného semaforu. „Konzílium sa zhodlo na tom, že by sme sa mohli vrátiť k režimu, ktorý rozlišoval červené (tzv. rizikové krajiny), žlté (menej rizikové krajiny, z ktorých by napríklad bol potrebný návrat s testom) a zelené krajiny (relatívne bezpečné),“ poznamenal na sociálnej sieti. Doplnil, že tento semafor by sa odvíjal aj od množstva zaočkovaných ľudí.


Ďalšie články