Na zozname krajín nie priateľských voči Rusku by malo byť desať štátov vrátane Česka

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Spor Moskvy so Západom sa odrazí aj na sťaženom fungovaní niektorých diplomatických misií v Rusku. Ruské ministerstvo zahraničných vecí už avizovalo, že obmedzenia sa dotknú Spojených štátov aj Česka.

Podľa oficiálne nepotvrdených informácií viacerých ruských médií by sa na zozname štátov „nie priateľských voči Rusku“ malo ocitnúť približne desať krajín. Okrem Spojených štátov by to malo byť Česko, ale aj Kanada, Poľsko, tri pobaltské republiky, Veľká Británia, Ukrajina a Austrália. Iné zdroje nespomínajú Austráliu a namiesto toho hovoria o Gruzínsku.

Ruský prezident Vladimir Putin podpísal dekrét „O prijatí opatrení (protiopatrení) voči nie priateľským krokom iných štátov“ ešte v piatok. Na základe dekrétu budú mať diplomatické misie takto označených štátov obmedzené možnosti najímať do zamestnania ruské fyzické aj právnické osoby. Putin tiež ustanovil, že počet osôb nachádzajúcich sa na území Ruskej federácie, s ktorými budú môcť takéto misie uzatvárať zmluvy, určí vláda Ruskej federácie.

„Dohody uzavreté pred dátumom nadobudnutia účinnosti tejto vyhlášky s jednotlivcami, ktorých počet presahuje počet určený vládou Ruskej federácie, budú ukončené,“ píše sa ďalej v dekréte. Ten tiež ustanovuje úplný zákaz práce Rusov v diplomatických misiách týchto štátov. Prezident ďalej nariadil vláde, aby určila predmetné štáty a počty fyzických osôb na území Ruska, s ktorými budú môcť uzatvárať zmluvy.

Ako uviedol ruský denník Nezavisimaja Gazeta, opatrenie sa vzťahuje najmä na administratívny a technický personál. Dané rozhodnutie ruských orgánov negatívne ovplyvní prácu veľvyslanectva a konzulátov USA, ktoré pomerne často zamestnávajú ruských občanov. Spojené štáty si navyše zamestnancov najradšej hľadajú samy mimo štruktúry, ktorú na tento účel špeciálne zriadila Moskva. Takto najatí Rusi pomáhajú diplomatickej misii normálne fungovať, pričom ich nahradenie americkým personálom bude podľa denníka vzhľadom na potrebu vybavovania víz a zabezpečovania ubytovania náročné.

https://twitter.com/ColborneMichael/status/1387009227382788097
Údajný zoznam krajín nie priateľských voči Rusku. Zverejnila ho ruská štátna televízia Rossija 1 s odkazom na nemenovaný zdroj denníka Izvestija. Zdroj: Twitter.

Novaja Gazeta upozorňuje, že Rusi hojne pracujú aj na veľvyslanectvách Poľska a Česka, vďaka čomu sa týmto dvom štátom v posledných rokoch podarilo uľahčiť a urýchliť vydávanie víz. Ak by sa na ne vzťahovalo avizované opatrenie, vydávanie víz by sa pravdepodobne opätovne spomalilo. Podľa denníka však ide o dvojsečné opatrenie. Kremeľ síce skomplikuje fungovanie niektorých zahraničných misií, no zároveň pripraví o prácu stovky Rusov.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová ešte 23. apríla avizovala, že veľvyslanectvá ČR a USA v Moskve už nebudú môcť do zamestnania prijímať ruských občanov. Toto jej vyhlásenie bolo reakciou na krok ČR, ktorá v pondelok vyhostila 18 pracovníkov ruskej ambasády v Prahe, na čo Rusko odpovedalo vyhostením 20 zamestnancov ambasády ČR v Moskve.

Diplomatickú roztržku medzi Českom a Ruskom spustila správa, že výbuch muničného skladu vo Vrběticiach v roku 2014 spôsobili agenti ruskej vojenskej rozviedky. Spravodajský portál Meduza.io informoval, že od začiatku apríla bolo z USA a ôsmich európskych krajín vyhostených viac ako 40 ruských diplomatov. Najviac – 18 osôb – ich nateraz vyhostila ČR.


Ďalšie články