Kollár prezradil, kedy už predĺženie núdzového stavu nepodporí. Sulík nesúhlasí so zákazom vychádzania

Boris Kollár brífing po poslaneckom grémiu Boris Kollár. Foto: Martin Baumann/TASR

AKTUALIZOVANÉ Sme rodina už nechce predlžovať núdzový stav, pokiaľ sa nepredĺženie neprejaví negatívne na zdraví a životoch ľudí. SaS rešpektuje rozhodnutie vlády. Sulík a Korčok uznesenie nepodporili, pretože nesúhlasia so zákazom vychádzania. OĽANO nevidí racionálny dôvod na spochybňovanie predlžovania núdzového stavu, odvoláva sa na odporúčania pandemickej komisie.

Ak o 20 dní bude v nemocniciach len 500 či 600 ľudí, hnutie Sme Rodina v Národnej rade (NR) SR nezahlasuje za predlžovanie núdzového stavu. „Ten automaticky skončí o 20 dní, teda v deň hlasovania o ňom v parlamente,“ uviedol pre TASR predseda NR SR a hnutia Sme rodina Boris Kollár.

„Pandemická komisia a odborníci požadovali predĺžiť núdzový stav, dali aj veľa vážnych argumentov, pod ich tlakom a závažnosťou sa vláda rozhodla schváliť na ďalších 30 dní núdzový stav. Toto rozhodnutie bolo zodpovedné. Cez to všetko tento núdzový stav bude musieť do 20 dní potvrdiť parlament, a tu sa vrátim k nášmu vyhláseniu, že už nechceme v Sme rodina predlžovať tento núdzový stav, pokiaľ sa nepredĺženie neprejaví negatívne na zdraví a životoch ľudí,“ povedal Kollár.

Ozrejmil, že aktuálne je v nemocniciach 1600 ľudí a Slovensko má len okolo 500 COVID lôžok. „Všetky ostatné lôžka boli zriadené a držané len na základe právnych nariadení z núdzového stavu,“ poznamenal. Odborníci podľa jeho slov vysvetlili, že ak to vláda neschváli, bude 1000 aktuálne odkázaných pacientov „vysťahovaných na parkovisko“ a nebude im mať kto poskytovať pomoc. „Toto bol ten tlak, prečo vláda posunula ešte núdzový stav,“ vysvetlil Kollár.

Sulík a Korčok nesúhlasia so zákazom vychádzania

SaS rešpektuje rozhodnutie vlády prijať uznesenie o predĺžení núdzového stavu. Šéf strany a vicepremiér Richard Sulík s ministrom zahraničných vecí Ivanom Korčokom (nominant SaS) uznesenie nepodporili, pretože nesúhlasia so zákazom vychádzania. Stanovisko strany pre TASR poskytol jej hovorca Ondrej Šprlák. Strana podľa jeho slov verí prísľubu premiéra Eduarda Hegera (OĽANO), že čoskoro príde k nahradeniu núdzového stavu novelou zákona o hospodárskej mobilizácii a pandemickým zákonom.

„Napriek pozitívnej správe, že sa zruší testovanie v školách, ostal aj naďalej platný zákaz vychádzania. Richard Sulík s Ivanom Korčokom z toho dôvodu hlasovali proti núdzovému stavu. Ukončenie spomínaného testovania detí podporil Branislav Gröhling, ktorý hlasoval za prijatie uznesenia,“ uviedla SaS v stanovisku.

OĽANO predlžovanie núdzového stavu nespochybňuje

Hnutie zároveň deklarovalo podporu vláde Eduarda Hegera vzhľadom na blížiace sa rokovanie o programovom vyhlásení vlády a o dôvere kabinetu v NR SR. „Pevne veríme, že v parlamente dostane čo najsilnejší mandát na napĺňanie nášho programu rekonštrukcie a modernizácie Slovenska,“ uzavrelo hnutie.

„Predĺženie núdzového stavu vláde opäť navrhla pandemická komisia a my nevidíme žiadny racionálny dôvod toto opatrenie spochybňovať. Ak príde otázka predlžovania núdzového stavu do parlamentu, tak ako vždy, v záujme ochrany života a zdravia obyvateľov, budú naši poslanci zohľadňovať odporúčania odborníkov a aktuálnu pandemickú situáciu,“ píše hnutie v stanovisku.

Koaličné OĽANO nevidí racionálny dôvod na spochybňovanie predlžovania núdzového stavu, odvoláva sa na odporúčania pandemickej komisie. Poslanci hnutia budú pri predlžovaní núdzového stavu v Národnej rade (NR) SR zohľadňovať odporúčania odborníkov a aktuálnu pandemickú situáciu. Pre TASR to uviedol Peter Dojčan z mediálneho tímu OĽANO.

Optimizmus je na mieste

Poslankyňa Anna Záborská, predsedníčka Kresťanskej únie, ktorá sa do parlamentu dostala na kandidátke OĽaNO, pre Štandard v podstate zopakovala stanovisko OĽaNO, keď uviedla, že vláda a aj poslanci sa riadia odporúčaniami odborníkov.

„Sme za to, aby núdzový stav bol čo najskôr nahradený pandemickým zákonom. Pevne verím, že toto je posledný núdzový stav a aj keby pandemia nejaký čas ešte pretrvávala, nájde sa iné riešenie. K tomu aby sa Covid-19 stal minulosťou musíme prispieť my všetci svojou opatrnosťou a zodpovednosťou,“ uviedla Záborská.

V podobnom duchu ako predsedníčka KÚ sa vyjadril aj jej stranícky kolega a poslanec NR SR Richard Vašečka. Optimizmus je podľa neho na mieste. „Stále musíme byt opatrní aj vzhľadom na situáciu v okolitych krajinách. O 20 dní, keď bude NRSR rozhodovať o núdzovom stave, pevne verím, bude situácia ešte lepšia a budeme môcť prejsť na iný typ opatrení ako je napr. pandemický zákon a teda ukončiť núdzový stav,“ povedal Vašečka pre Štandard.

Vláda v pondelok 26. apríla večer rozhodla, že sa núdzový stav predĺži o ďalších 30 dní. Potvrdiť to musí ešte NR SR. Vláda tiež uznesením rozhodla, že zákaz vychádzania sa zároveň od štvrtka 29. apríla posunie o hodinu, bude platiť po 21.00 h.

(tasr, ste, top)


Ďalšie články