Česko by malo vymáhať peniaze od Agrofertu. Babišov konflikt záujmov sa bude znova riešiť

Schuman - srdce európskej štvrte, stanica metra, ale aj symbol jednotnej Európy Sídlo Európskej komisie v Bruseli. Foto: Juraj Hajko/TASR

Českého premiéra Andreja Babiša čakajú do vyhlásených jesenných volieb rušné mesiace. Hrnú sa na neho totiž problémy ohľadom konfliktu záujmov a nepreplatených európskych dotácií pre holding Agrofert v jeho zvereneckých fondoch. Česká republika zatiaľ nemusí Európskej komisii vracať žiadne peniaze, napriek tomu sa ďalej čaká na záver poľnohospodárskeho auditu. Silnejú aj hlasy, aby štát vymáhal už preplatené európske dotácie, ktoré išli zo štátnej pokladnice. Hovorí sa minimálne 150 miliónoch českých korún (takmer šesť miliónov eur).

Európska komisia v pondelok uviedla, že Česká republika nemusí na základe auditu o kohéznych dotáciách vracať žiadne peniaze. A to z dôvodu, že štát o ne Európsku úniu ani nežiadal. Podľa europoslanca Tomáša Zdechovského (KDU-ČSL) to bolo očakávané, pretože od roku 2018, keď premiéra Andreja Babiša začala vyšetrovať Európska komisia, bolo financovanie projektov holdingu Agrofert pozastavené.

Ministerka financií ČR Alena Schillerová spolu s ministerkou pre miestny rozvoj Klárou Dostálovou zhodne tvrdili, že Česká republika nesúhlasí so záverom auditu o konflikte záujmov a stoja proti sebe dva právne názory. O tom by mal rozhodnúť nezávislý súd. Kým Európska komisia tvrdí, že Babiš v konflikte záujmov je, tak podľa Dostálovej vraj premiér v tomto postavení nie je. „Chcela by som povedať, že v našej krajine sa postupuje podľa zákona. Postup je daný konkrétnymi predpismi,“ povedala ministerka Alena Schillerová.

Organizácia Transparency International sa snaží dokázať, že Andrej Babiš je v konflikte záujmov. Jej zástupcovia totiž podali znovu podnet na Mestský úrad v Černošiciach pri Prahe, aby začal správne konanie s premiérom Babišom. Dôvodom má byť podozrenie zo spáchania priestupku proti zákonu o konflikte záujmov. Za to by Babišovi hrozila pokuta od 5-tisíc do 250-tisíc korún. Ak by úrad rozhodol v Babišov neprospech, tak by bol potvrdený konflikt záujmov predsedu vlády aj na českej strane.

Hrozí vymáhanie miliónov

Aj keď zatiaľ Česko nemusí vracať žiadne peniaze Európskej komisii, tak hrozí, že by české úrady museli vymáhať od holdingu Agrofert niektoré preplatené dotácie. Česká republika totiž podľa informácií serveru iRozhlas.cz preplatila holdingu približne 155 miliónov korún, ktoré išli do firiem Cerea, Penam a Lovochemie. Jedna z dotácií je aj projekt na linku na toastový chlieb, ktorý stál okolo 100 miliónov korún.

Prostriedky by podľa senátora Lukáša Wagenknechta mali byť do štátnej pokladnice jednoznačne vrátené. „Ak európska dotácia nemôže byť preplatená z európskeho rozpočtu, nemožno ju zaplatiť z národných peňazí. EÚ projekty majú skupinovú výnimku z verejnej podpory. Pokiaľ budú platené zo štátneho rozpočtu, a výnimku nemajú, ide o porušenie pravidiel verejnej podpory. Takto preplatené dotácie bez súhlasu Európskej komisie s výnimkou verejnej podpory sú protiprávne. Úradník, ktorý ich prepláca vedome, sa dopúšťa trestného činu,“ uviedol Wagenknecht na svojom Twitteri.

Zatiaľ sa rozhodovalo o záverečnom audite o kohéznych dotáciách, ale stále sa ešte čaká na poľnohospodársky audit. V prvom prípade malo podľa ľudovca Tomáša Zdechovského ísť o preplatenie 150 miliónov korún holdingu Agrofert. „V poľnohospodárskych dotáciách je suma okolo 250 miliónov korún. Európska komisia potom ešte prešetruje, či sa to týka aj priamych dotácií,“ povedal pre Echo24 Tomáš Zdechovský.

Podľa neho je tiež nezmysel, že by štát mal prísť o európske dotácie. „Neprídeme, Česko si môže znovu požiadať o iné využitie týchto prostriedkov. To znamená, že keď ich využijeme na stavbu škôlok či ciest, tak ich Európska komisia preplatí. Je to štandardný postup, urobilo to napríklad Maďarsko a iné štáty,“ dodal Zdechovský.

Text vyšiel pôvodne na stránke Echo24.cz, vychádza so súhlasom redakcie.


Ďalšie články