Sulíkovci pri zmene kolúznej väzby žiadajú dohodu koaličných partnerov

Richard Sulík Richard Sulík. Foto: Jaroslav Novák/TASR

AKTUALIZOVANÉ SaS podporí „akékoľvek riešenie“ úpravy zákona, na ktorom sa dohodne hnutie Sme rodina a ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Boris Kollár predtým nevylúčil, že pri tejto téme je ochotný porušiť aj koaličnú zmluvu.

Sme rodina by mala podľa predsedu liberálov Richarda Sulíka pochopiť, že koaličnú dohodu treba dodržiavať. Minister hospodárstva to deklaroval dnes pred novinármi. Reagoval tak na kontroverziu, ktorú vyvolalo hnutie Borisa Kollára, keď napriek vládnej dohode, že zmeny v zákone pripraví Mária Kolíková (Za ľudí), prinieslo vlastný návrh na zmeny v zákone.

Aktivita Sme rodina v tejto agende vzbudila rozpaky. So zákonom, ktorého ambíciou je liberalizovať prísne podmienky kolúznej väzby, prišla strana v čase, keď sa do väzby dostal nominant strany a bývalý šéf SIS Vladimír Pčolinský. Kollár však túto spojitosť odmieta. „Tému kolúznej väzby som otvoril s ministerkou Kolíkovou už na jeseň minulého roku. Na parlamentný výbor sme s touto iniciatívou prišli po smrti Milana Lučanského, nie po zatknutí riaditeľa SIS,“ uviedol predseda Sme rodina pre Štandard.

V koalícii budú rokovať

„Očakávam, že Boris Kollár a jeho strana pochopia, že dodržiavať koaličnú dohodu, pravidlá, ktoré sme si stanovili, je extrémne dôležité, inak koalícia nemá šancu na fungovanie,“ vyhlásil Sulík. Doplnil, že o otázke kolúznej väzby budú ešte v koalícii rokovať.

Kollár cez víkend naznačil, že je v otázke úpravy kolúznej väzby ochotný porušiť aj koaličnú zmluvu. Prisľúbil, že urobí všetko pre to, aby našiel kompromis na zmenách s ministerkou spravodlivosti, ktorá pripravila vlastnú novelu. Ak sa mu to nepodarí, pôjde podľa svojich slov „natvrdo s vlastným návrhom“. Zo svojich požiadaviek je ochotný ustúpiť, ak z nich poľaví aj šéfka rezortu spravodlivosti.

Kolíková pripravila návrh riešenia dĺžky kolúznej väzby, poslala ho na medzirezortné pripomienkovanie. Navrhuje skrátiť základnú dĺžku trvania kolúznej väzby na päť mesiacov v prípade dôvodnej obavy z kolúzneho správania obvineného. Ak sa takéto správanie nepreukáže, nebude ju možné ďalej predĺžiť.

Vlastný návrh predložila do parlamentu aj poslankyňa Sme rodina Petra Hajšelová. Upravuje maximálnu dĺžku trvania kolúznej väzby, a to najviac na päť mesiacov. V návrhu tiež poslankyňa navrhuje skrátiť základnú lehotu iných typov väzby zo siedmich mesiacov na šesť. Skrátiť chce tiež lehoty väzby v prípravnom konaní a v konaní pred súdom. Podporu návrhu Sme rodina naznačila aj opozícia – poslanci okolo Petra Pellegriniho i Smer-SD.

(tasr, mag)


Ďalšie články