Indická mutácia covidu straší už aj v susednom Česku, môže byť infekčnejšia

Koronavírus v Indii Pohreb obete ochorenia COVID-19 v indickom meste Gauhátí. Foto: TASR/AP

Dvojitá mutácia ochorenia COVID-19, ktorá sa objavila v Indii a pravdepodobne je už aj v Česku, môže byť novou komplikáciou v boji proti pandémii. Takzvaný indický variant covidu by sa totiž mohol jednoduchšie šíriť.

India je po USA covidom druhým najhoršie zasiahnutým štátom. Doposiaľ sa týmto koronavírusovým ochorením nakazilo v druhej najľudnatejšej krajiny sveta viac ako 17 miliónov ľudí a takmer 200-tisíc ich nákaze podľahlo. V uplynulých týždňoch v Indii pribúda až štvrť milióna nových prípadov denne.

Situácia v Indii sa podľa odborníkov nápadne podobá tomu, čo sa s rôznymi zmutovanými kmeňmi ochorenia COVID-19 dialo v Brazílii, Južnej Afrike a teraz aj v Iráne. Vo všetkých menovaných krajinách už totiž bolo covidom nakazených množstvo ľudí počas prvej vlny pandémie a obyvateľstvo už malo istú úroveň kolektívnej imunity. Tá však časom poklesla, objavili sa nákazlivejšie varianty ochorenia a vyvolali ďalší nárast počtu prípadov.

Dvaja ľudia s podozrením na nákazu týmto „dvojitým mutantom“ covidu ležia v nemocnici v Hradci Králové. Prítomnosť indického kmeňa nákazy v Česku by mal však definitívne potvrdiť až test Národného referenčného laboratória, ktoré vzorky momentálne skúma.

Mutáciu zrejme priniesla študentka z Indie

Podľa českého ministra zdravotníctva Petra Arenberga (nom. ANO) priviezla nový kmeň do krajiny pravdepodobne študentka z Indie. Prípad je vraj relatívne dobre trasovaný. Arenberger tvrdí, že sa nákaza z tohto zdroja nerozšírila aj preto, že je na väčšine vysokých škôl v Česku zrušená prezenčná výuka. Dvaja ľudia s podozrením na ochorenie novým kmeňom covidu sú v izolácii a ich rizikové kontakty sú v karanténe.

Krajská hygiena v Hradci Králové tvrdí, že sekvencia vírusu, ktorú skúmajú odborníci je síce zatiaľ neúplná, ale ukazuje práve na indickú mutáciu. Hygienici predpokladajú, že sa potvrdí.

„Išlo skutočne o indickú študentku, v rámci epidemiologického šetrenia boli zistené ďalšie štyri rizikové kontakty. Predpokladáme, že primárny zdroj nákazy je jedna osoba z týchto kontaktov, ktorá cestovala počas marca do Indie, po návrate nemala žiadne príznaky a nakazila svoju spolubývajúcu, u ktorej sa objavili príznaky,“ cituje hovorkyňu hygieny v Hradci Králové portál Lidovky.cz.

Takzvaný indický variant covidu (B.1.617), sa označuje aj ako „dvojitý mutant“ práve pre dve významné mutácie v S-proteíne (E484Q, L452R). Význam a úloha týchto mutácií je v súčasnosti predmetom výskumu.

Ako je to na Slovensku

Na prípadný výskyt takzvanej indickej mutácie na Slovensku sa Štandard pýtal ministerstva zdravotníctva a Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ). Obe inštitúcie potvrdili, že tento konkrétny kmeň sa u nás zatiaľ nevyskytol.

„Doteraz zo známych výsledkov zo sekvenovania nemáme žiadne informácie ohľadom výskytu tzv. indického variantu vírusu SARS-CoV-2 na území SR,“ uviedol pre Štandard Marek Eliáš z odboru komunikácie ÚVZ SR.

V marci 2021 sa na Slovensku úspešne sekvenovalo 1 316 vzoriek od 1 307 osôb. U väčšiny, v takmer 95 percentách, sa potvrdil už z minulosti známy britský variant pandemického vírusu, celkovo u 1 240 pozitívne testovaných osôb. Juhoafrická mutácia bola potvrdená u 12 pozitívne testovaných ľudí, teda ani nie u jedného percenta. U ostatných pozitívne testovaných bol zaznamenaný iný variant pandemického vírusu, zaraďujeme sem napríklad „český“ variant a podobne.

Na otázku Štandardu, či ministerstvo zdravotníctva chystá nejaké preventívne opatrenia, aby zabránilo zavlečeniu tohto druhu covidu aj na Slovensko, rezort uviedol, že v prípade predikcie a vývoja situácie nastavuje potrebné opatrenia adekvátne situácii v predstihu.

„Ministerstvo zdravotníctva v spolupráci s Úradom verejného zdravotníctva a ďalšími inštitúciami pracuje kontinuálne a pedantne na krokoch s cieľom zamedzenia ďalšieho šírenia vírusu a ochrany zdravia a životov ľudí. V spolupráci s odborníkmi nastavujeme v krajine také pravidlá, aby sme eliminovali šírenie vírusu opierajúc sa o covid automat ako základnú mustru,“ reagovala pre Štandard hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Vakcíny by mali fungovať

Doteraz bola indická varianta koronavírusu odhalená okrem Indie aj v najmenej desiatich ďalších krajinách vrátane USA, Veľkej Británie, Austrálie a Nového Zélandu. Cez víkend ohlásilo prvý prípad aj Grécko. Londýn v reakcii zakázal cesty do Indie a zaradil ju na takzvaný červený zoznam.

Predbežné výsledky skúmania nového kmeňa covidu naznačujú, že je nákazlivejší ako predchádzajúce mutácie vírusu. Len nedávno zverejnená štúdia zistila, že mutácia, ktorou indický variant disponuje, môže podľa laboratórnych testov výrazne zvýšiť schopnosť vírusov infikovať ľudské bunky. Variant v Kalifornii, ktorý nesie rovnakú mutáciu, je o 20 percent prenosnejší ako staršie kmene vírusu.

Napriek dvojitej mutácii, ktorú indický kmeň covidu vykazuje, je podľa odborníkov pravdepodobné, že doposiaľ vynájdené vakcíny budú proti nemu fungovať.


Ďalšie články