Analytici: Pandémii je koniec, ale pokles nevieme vyhodnotiť a sme vydesení

odraz premiér Igor Matoviè ohniská prezentácia Foto: Martin Baumann/TASR

Analytici z projektu Dáta bez pátosu uvádzajú, že nízka pozitivita PCR testov na Slovensku znamená koniec pandémie. Na druhej strane oneskorená evidencia úmrtí vyvolávajúca strach, umelé nadhodnocovanie hospitalizovaných či celková zlá interpretácia dát vraj ešte môžu spôsobiť problémy pri uvoľňovaní. Z tohto chaosu vinia vládu na čele s premiérom, ktorý raz skonštatuje, že nám stúpa rastové číslo, a vzápätí hovorí o prudkom poklese.

Pandémia na Slovensku síce ustupuje, no vláda a jej odborníci pre zlú interpretáciu dát a chybné rozhodnutia nedokážu tento faktor dostatočne využiť a často dokonca konajú kontraproduktívne. Zhruba týmto spôsobom by sa dalo zhrnúť posolstvo, ktoré občanom v novom statuse adresujú analytici z projektu Dáta bez pátosu. Bod po bode ponúkajú vlastný pohľad na všetky kľúčové parametre.

Ak hovoríme o plošnom antigénovom testovaní, vláde navrhujú, aby s ním nadobro prestala. Ľuďom tento ťah údajne prinesie úľavu a štát navyše ušetrí peniaze. Pokiaľ ide o nevyužité milióny testov, „lepšie by bolo rozdať ich po ubytovniach, po fabrikách, logistických centrách,“ či prípadne na hromadných podujatiach. Na závery a hypotézy podľa ich mienky stačia výsledky PCR testov.

Pokles úmrtí nevieme vyhodnotiť

Pri úmrtiach experti považujú za veľký problém, že ich úrady zverejňujú s odstupom dvoch či troch týždňov. V skutočnosti to znamená, že Slovensko malo oveľa viac úmrtí v marci a začiatkom apríla, a je viac premorené, ako sa predpokladalo. „Dnes máme oveľa menej úmrtí a to je síce dobre, ale nesprávame sa podľa toho. Sme stále vydesení, straší nás to a nevieme správne vyhodnotiť ten pokles.“

Analytici združení okolo Ivana Bošňáka uvádzajú, že dnes už je bezpredmetné, akým spôsobom bude vláda publikovať počet vykonaných PCR testov. „Keď sme ich mali robiť 30-tisíc denne, tak sme robili 3-tisíc. Dnes, keď ich reálne robíme priemerne 8-tisíc, tak ich pomiešame s kloktavými testami. To už môžeme reportovať len jedno číslo počtu testov: Ag+PCR+Kloktavé,“ pokračujú ironicky.

Pandémii je vraj koniec

Napriek problémom s vykazovaním treba v presnejšom PCR podľa analytikov v testovaní pokračovať a palicu nelámu ani nad kloktacími testami. Jedným dychom dodávajú, že sa musí vyhodnotiť a rozhodnúť, kde a kto má kloktať aj naďalej. „Zmysel to má, ale musí sa to robiť poriadne,“ píšu s tým, že tento systém pomohol napríklad vo Švajčiarsku.

Samostatnú pozornosť venovali aj pozitivite PCR testov, ktorú hodnotia ako kľúčový parameter. „Po 28 percentách cez Vianoce sme postupne klesli na osem percent tento týždeň a jednociferné číslo je znakom konca pandémie,“ konštatujú optimisticky. Zároveň však dodali, že údaj o pozitivite sme nereportovali podľa veku a okresov, v dôsledku čoho sa netestovalo dostatočne veľa v ohniskách.

Pre zlú štatistiku vraj začnú počty hospitalizácií stúpať

Pokiaľ ide o počet hospitalizovaných pacientov, naznačujú, že spoločná evidencia covidových pacientov a na covid podozrivých pacientov môže spôsobiť problémy. Takmer polovicu týchto podozrivých pritom vraj produkuje len jedna nemocnica. „Ak by sme reportovali len covidových, tak ideme zajtra do oranžovej fázy uvoľnenia. To by bolo ‚riadenie pandémie len a len‘ podľa okresných parametrov,“ pokračujú analytici.

„Ak začneme do nemocníc prijímať pacientov na normálne operácie, a oni nebudú mať hotový negatívny test, tak ich asi zaradíme na jeden deň do kolónky ‚podozriví‘. Urobíme im PCR test a ‚zajtra‘ sa uvidí. Uvidí sa, že 95 percent z nich bude negatívnych. Ale tých 150, neskôr 250, neskôr 500 pacientov budeme jeden-dva dni mať v kolónke hospitalizovaní. Výborne: začneme stúpať. III. vlna! Nikto to tak na svete nerobí, ale my to na Slovensku opäť dáme,“ predikujú.

Protichodné vyhlásenia predsedu vlády

Platforma Dáta bez pátosu poukázala na to, že kým v stredu premiér hovoril o stúpaní rastového čísla, len pár dní nato hovoril o prudkom klesaní. „Ide o tú istú pandémiu, o to isté Slovensko, o toho istého premiéra a dokonca od stredy sa ten pokles spomalil. Rozumiete tomu? Rozumie tomu niekto? Dá sa toto vôbec napraviť? Nemohol by vývoj komentovať niekto iný? Nemohli by existovať 2 komentáre? Jeden vládny a druhý protivládny?“ píšu ďalej.

Na základe vyššie uvedeného na záver predpovedajú, že bude predĺžený núdzový stav, upravený zákaz vychádzania na kompromis 20:30, bordových bude 15-20 okresov a deti tam nepôjdu do školy pričom terasy krčiem pred školami otvorené budú. Podľa analytikov sa tiež nepodarí upraviť covid automat, predstaviť testovaciu stratégiu a Slovensko pôjde od 3. mája nie do ružovej, ale červenej farby. Rovnako sa obávajú, že stále nebude otvorená možnosť očkovať vakcínou od firmy AstraZeneca ľudí nad 60 rokov a Pfizerom pod 60 a deti na stredných školách nepôjdu do školy, pre plánované prijímacie skúšky, ktoré sú sprevádzané voľnom.


Ďalšie články