Ak Maďari schvália Sputnik, Slovensko ním začne očkovať. Registrácia by sa mala začať tento týždeň

Virologický inštitút Torlak v Belehrade Ilustračný obrázok. Foto: TASR

Očkovanie Sputnikom by mohlo začať v priebehu pár týždňov, čaká sa len na výsledky testov v maďarských laboratóriách. Ďalšie podrobnosti vakcinačnej stratégie sú zatiaľ nejasné.

Na Slovensku máme doposiaľ 200-tisíc dávok vakcíny Sputnik V, ktoré vystačia pre polovičný počet občanov. Delia sa totiž presne na polovicu: 100-tisíc kusov prvej dávky s adenovírusom Ad26 a rovnaký počet druhej dávky s adenovírusom Ad5.

Vakcína Sputnik V prešla vo všetkých 14 testoch Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied (SAV), avšak Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) vo svojom stanovisku z 8. apríla uviedol, že vakcíny Sputnik v 40 krajinách spája len názov. Hoci tento výrok neskôr zmiernil, ruská strana tvrdila, že sa narušilo renomé vakcíny, čo môže mať dosah na jej dôveryhodnosť.

Ruský fond priamych investícií (RDIF) preto požadoval, aby dávky Sputnika na Slovensku testovalo oficiálne európske laboratórium zo siete OMCL (Official Medicines Control Laboratory) laboratórií. Ako dlho bude tento proces trvať, zatiaľ nevedno. Pozitívne výsledky zo slovenského testovania však napovedajú, že komplikácie nie sú pravdepodobné a rozhodnúť by sa malo v priebehu týždňov.

Všetko závisí od výsledkov maďarského laboratória

Ak Maďarsko kladne ohodnotí vakcínu Sputnik V, Slovensko povolí jej používanie v boji proti SARS-CoV-2. Premiér Eduard Heger (OĽANO) túto informáciu potvrdil dvakrát. Počas prvej zahraničnej cesty v Prahe a druhýkrát v nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike.

Zdôraznil, že sú s ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským (nominant OĽANO) názorovo zajedno. „Ak laboratórne testy z Maďarska dopadnú dobre, minister zdravotníctva schváli používanie vakcíny, taký je plán,“ povedal Heger.

Premiér očakáva, že registrácia na očkovanie Sputnikom sa spustí už nasledujúci týždeň. Či bude súčasťou centrálneho rezervačného systému, je zatiaľ neznáme. Nevedno tiež, kde sa bude ruskou vakcínou očkovať. Keďže ide o vektorovú očkovaciu látku po vzore AstraZeneca, prichádzali by do úvahy veľkokapacitné očkovacie centrá, ktoré majú potrebné skúsenosti s logistikou aj skladovaním tohto typu ampuliek.

Ešte predtým bude musieť minister Lengvarský vydať nové povolenie na terapeutické použitie neregistrovaného lieku, keďže to od exministra Mareka Krajčího (OĽaNO) platí pre neexistujúcu liekovú formu Sputnika. Zodpovednosť za možné nežiaduce účinky preberá pri správnom podaní injekcie štát. Iba ak takéto účinky vznikli nesprávnym podaním dávky, pôjdu následky na tričko lekára.

Štát zmluvu o nákupe Sputniku zverejní

Sputnik je naďalej zahalený rúškom tajomstva. Zle formulovaná ministerská výnimka napovedá, že ani rezort nemá presné informácie o tom, čo v škatuliach vlastne je.

Expremiér Igor Matovič (OĽaNO) uviedol, že zmluvu s ruským výrobcom nečítal. Podpísal ju podľa neho exminister Krajčí. Zmluvu zatiaľ nezverejnili, treba však dodať, že v prípade všetkých výrobcov vakcín ide o dlhodobý proces a mnohí sa zmluvy zverejniť zdráhajú.

Minister zdravotníctva v piatok novinárom potvrdil, že zmluvu o nákupe vakcín Sputnik V rezort zverejní, aj keby ruská strana so zverejnením nesúhlasila. „Zmluvu zverejníme, ďalšie informácie budú známe po stanovisku ruskej strany,“ uviedol Lengvarský.

Rusko má so zverejnením zmluvy súhlasiť. Uvádza to používateľský účet vakcíny Sputnik V na Twitteri. Ruský výrobca však dúfa, že inšpiruje k rovnakému kroku aj iné farmaceutické firmy a tie zverejnia svoje kontrakty.

„Nenamietame proti tomu, aby Slovensko zverejnilo zmluvu na nákup Sputniku V. Zmluva so spoločnosťou Pfizer by mala byť takisto zverejnená a porovnaná,“ uvádza používateľský účet ruskej vakcíny. Poznamenáva zároveň, že na základe údajov priamo z očkovania Maďarsko oznámilo, že Sputnik V dosahuje lepšie výsledky ako Pfizer.

Suma je relatívne výhodná, ale Rusi ju vrátili

Už teraz je známa aspoň suma, akú Slovensko za vakcínu zaplatilo. Z faktúr ministerstva zdravotníctva vyplynulo, že kúpilo Sputnik V koncom februára za 1 990 000 eur, čo činí sumu 9,95 eura za dávku. Cenovo je zhruba v strede, nájdu sa lacnejšie i drahšie.

Porovnať ich môžeme na základe tabuľky s cenami, ktoré s jednotlivými farmaceutickými firmami vyrokovala Európska komisia. Na Twitteri ich zverejnila belgická ministerka financií Eva De Bleekerová. Tvrdila, že to bolo omylom a pre „chybu komunikačného tímu“.

Slovensko si celkovo rezervovalo dva milióny dávok. Minister Lengvarský zatiaľ nákup ďalších dávok neplánuje. Opletačky boli aj s tými aktuálnymi a doteraz zostáva viacero nejasností.

Slovensko podľa Matoviča za Sputnik V zaplatilo 6. apríla. Na tlačovej konferencii 15. apríla však povedal, že Rusi peniaze Slovensku vrátili. „Platené bolo asi 6. apríla, dnes mi bolo oznámené, že ruská strana platbu vrátila. Bojím sa o to, že keď Rusko vidí, čo sa tu deje, môžeme o vakcínu prísť,“ povedal.

Či Rusko požaduje vrátenie vakcíny, alebo nám dávky ostanú, je neznáme. Do Šarišských Michalian, kde sú v areáli firmy Imuna Pharm momentálne uložené ruské vakcíny, prišli v pondelok 12. apríla dva maďarské kamióny po všetkých 37 paliet Sputnika. Vedenie firmy im ich odmietlo vydať s tým, že vakcína je majetkom štátu a musí prejsť riadnym odovzdávacím konaním. Následne firma odoslala na pokyn ministerstva 46 ampuliek vakcín, ktoré v súčasnosti testujú v maďarskom OMCL laboratóriu.

„Samozrejme, že sme odmietli vakcínu naložiť. My za ňu máme zodpovednosť a ak by niekde vakcína odišla, tak musí prejsť normálnym odovzdávacím konaním. Musí niekto prísť, kto to skontroluje, preberie, a to je relatívne zložitá operácia,“ okomentoval zvláštne praktiky predseda predstavenstva Imuna Pharm Juraj Kamarás.

Podľa jeho slov sú pripravení na distribúciu vakcín. „Pre všetky vakcinačné centrá máme nakúpené validované chladiace zariadenia, takže my potrebujeme len pokyn. Exspirácia sa končí siedmy a ôsmy mesiac tohto roku, čiže bolo by sa treba ponáhľať, lebo medzi vakcináciou musí byť nejaký čas, aby sme náhodou nevyšli z termínu,“ vysvetlil Kamarás s tým, že zatiaľ žiadne pokyny neobdržali.


     


Ďalšie články