Do Vatikánu pozvali dcéru Clintonovcov aj modelku Cindy Crawford

Writer Naomi Klein_Conference presenting People and Planet First_B.Petrik_1.7 (10) Kanadská „antikapitalistická eko-križiačka“ Naomi Klein vo Vatikáne. Foto: Bohumil Petrík/CNA

Novinári rozvíjali témy z minulého týždňa ako kauza Becciu a vatikánska megakonferencia o zdraví. Do centra pozornosti sa opäť dostal vzťah Svätej stolice k Číne i rastúce prenasledovanie veriacich vo svete. K pozitívnym správam patrilo, že viaceré cirkvi si pripomenuli 20. výročie podpisu Ekumenickej charty zo Štrasburgu, hoci tomu sa azda nevenovala taká pozornosť ako meninám pápeža Františka.

„Pre Svätú stolicu je Hongkong tabu.“ Takto komentoval novinár Sandro Magister „mlčanie“ zo strany Vatikánu po tom, čo v čínskej samosprávnej oblasti odsúdili deväť ľudí, z ktorých piati boli katolíci. Dôvodom bolo nedovolené zhromažďovanie, ktoré minulý rok vyústilo do masových prodemokratických protestov:

„Od pápeža Františka a vedúcich predstaviteľov katolíckej cirkvi nikdy nezaznelo ani slovo na obranu tých, ktorí bojujú za svoju slobodu. To všetko preto, aby sa nijako nebránilo čínskemu režimu, a to dokonca až do tej miery, že nechali mesto (Hongkong) bez biskupa v obave, že by menovanie mohlo byť v Pekingu minimálne neželané.“

Žurnalista mal na mysli obnovu kontroverznej dohody o menovaní biskupov medzi Svätou stolicou a Čínskou ľudovou demokratickou republikou. Magister zverejnil tiež text misionára a priateľa niekoľkých odsúdených Hongkončanov, ktorý povedal, že rozsudky sú nelegitímne. Títo občania v skutočnosti neboli buriči, ale skutoční politickí lídri, ktorí vynaložili veľké úsilie, aby udržali pokoj a poriadok medzi demonštrantmi. Akokoľvek môže ísť o mierne rozsudky, budú mať odstrašujúci vplyv na ďalších.

Megakonferencia o zdraví v súvislostiach

O prvej veľkej konferencii vo Vatikáne od prepuknutia pandémie sme už informovali, no s jej blížiacim sa otvorením sa vyostruje polemika. Niektorí žurnalisti i ľudia v “blogosfére“ vyčítajú spoluorganizátorovi, Pápežskej rade pre kultúru, že pozvala „globalistov, potratárov a oligarchov“ zo sveta informačných technológií. Hosťami sú dcéra exprezidenta USA Billa Clintona, dcéra newyorského exstarostu Michaela Bloomberga, modelka Cindy Crawford a podobne.

Spoluorganizátori chcú priniesť otvorenú debatu s rôznymi – aj nekatolíckymi – názormi, no zlé jazyky sa pýtajú, či už niekoho obrátili, alebo skôr Jeffrey Sachs obrátil ich. Ekonóm Sachs bol poradcom generálneho tajomníka Pank ki-muna a je tŕňom v oku viacerých konzervatívcov. V posledných rokoch bol častým hosťom na vatikánskych konferenciách, no zďaleka nie jediná „nečakaná“ osoba počas tohto pontifikátu.

V roku 2016, keď si v USA volili prezidenta, hovoril vtedajší viceprezident Joe Biden na vatikánskom fóre o rakovine, ale aj radikálny prezidentský kandidát Bernie Sanders. Ten vraj „priniesol svoju demokratickú revolúciu do Vatikánu“, keď vystúpil na tému morálka v ekonomike a v tomto smere vyzdvihol pápeža Františka. Obaja boli odporcovia Donalda Trumpa, ktorý vo voľbách v roku 2016 nakoniec zvíťazil. Biden i Sanders sa v rámci svojej účasti osobne stretli s rímskym biskupom, čo pre bergogliovcov bolo „znakom meniacej sa dynamiky“. Pre jeho kritikov šlo o „nesprávne“ rozhodnutia a niektorí vatikanisti v tomto zmysle píšu, že súčasný pontifex „veľkými gestami prekrýva veľmi silné inštitucionálne problémy“.

Dodajme, že v roku 2015 prišla na vatikánsky míting kanadská „antikapitalistická eko-križiačka“ Naomi Klein v súvise s čerstvo vydanou pápežovou encyklikou Laudato si‘, ktorá je aj o stvorenstve. Podľa Naomi Klein „sa vytvárajú prekvapivé spojenectvá“. Niekoľko novinárov pritom tento týždeň ocenilo pápeža Františka za jeho posolstvo ku Dňu zeme.

Napriek kritike nadchádzajúcej akcie nie je vylúčené, že svetové stretnutie o zdraví prinesie niečo hmatateľné. Krátko pred vypuknutím pandémie Pápežská rada pre život hostila konferenciu, na ktorej jej zástupcovia podpísali takzvanú „Rímsku výzvu k etike umelej inteligencie“. Na mieste sa k nej pridali vysokí predstavitelia veľkého IT biznisu (IBM, Microsoft) a FAO, rímska agentúra OSN. Výzva bola jednou z piatich top udalostí roku 2020 o etickom využívaní technológií umelej inteligencie podľa ročenky AI Index Report z dielne Stanfordskej univerzity.

Aj keď niektorí poukázali na to, že veľkolepú konferenciu spolufinancuje viacero firiem, lebo Vatikán má nižšie príjmy ako dôsledok pandémie, zdá sa, že nik neskúmal, či to tak naozaj je. V investigatívnej relácii talianskej televízie z uplynulého týždňa taliansky bankár hovorí, že európska teokracia investovala do špekulatívneho fondu, ktorý rátal s nepravdepodobnými udalosťami. Vďaka globálnej pandémii enormne narástol, čo žiaľ investigatívci neoverovali. Keďže miništát znížil platy kardinálom i zamestnancom, nejaví sa to ako pravdepodobné, no možno sa ešte objavia relevantné informácie.

Meniny pápežov

Minulý týždeň slávil meniny emeritný pápež, tentoraz František. Na svoje meniny prišiel navštíviť núdznych, ktorým v Aule Pavla VI. podávali vakcínu proti ochoreniu COVID 19. Títo ľudia teda dostali z Vatikánu dvojitý darček: vakcínu a pápežovu prítomnosť. Išlo o „krásne gesto“ a „čistý evanjeliový štýl“ pontifika, ktorý namiesto prijímania rozdáva, nadchol sa pápežský almužník kardinál kardinál Konrad Krajewski. Doteraz v najmenšom štáte sveta zaočkovali 1 400 ekonomicky slabých a ohrozených osôb.

Citát týždňa

Taliansky prezident Sergio Mattarella v gratulácii k pápežovým meninám vyzdvihol, že František sa venoval nedávnemu 700. výročiu smrti talianskeho veľbásnika:

„Ďakujem, že ste výročie takého významu pre Taliansko sprevádzali krásnymi úvahami obsiahnutými v apoštolskom liste Candor lucis aeternae. Bol by som rád… ak by Dante Alighieri, ,paradigma ľudského stavu‘, mohol osvetliť nádej na ceste každého z nich – najmä v tomto zložitom období, ktoré je stále poznačené pandémiou – a pomáhať všetkým „postupovať s vyrovnanosťou a odvahou na púti života.“


Ďalšie články