Briti idú testovať otváranie masových podujatí

Výskum šírenia nového koronavírusu v Španielsku Na snímke päťtisíc ľudí s ochrannými rúškami počas koncertu v Barcelone. Foto: TASR/AP

Opatrenia sa začínajú uvoľňovať a je načase myslieť na opätovné otváranie hromadných podujatí. Viaceré krajiny už pracujú na možnostiach, ako to urobiť.

Bez rúšok či rozostupov na koncerte medzi tisíckami cudzích ľudí. To je obrázok, ktorý si po vyše roku lockdownov a prísnych reštrikčných opatrení vie človek už len ťažko predstaviť.

K návratu do normálneho života, aký sme poznali pred pandémiou, máme síce ešte kus cesty, ale s ústupom pandémie a rastúcim počtom zaočkovaných dôjde, dúfajme, už čoskoro aj k obnoveniu spoločenského života a otvoreniu hromadných podujatí. Otázku za akých podmienok už riešia viaceré štáty.

Španieli aj Holanďania sa už v marci pustili do experimentov, pri ktorých skúšali viaceré možnosti, ako zorganizovať masové podujatia bez toho, aby sa z nich stali ohniská novej vlny covidu. Pri všetkých však boli účastníci povinní mať negatívny test.

Prvý pokus nevyšiel

S testovaním možností otvárania hromadných podujatí mali začať aj vo Veľkej Británii už v polovici apríla, ale nestalo sa. Dvojhodinovú akciu pre 300 ľudí, ktorá mala byť súčasťou série vládnych experimentov, komediálny klub Hot Water v Liverpoole zrušil. Chyba bola vraj v zmätočnej komunikácii zo strany úradov.

Majitelia prevádzky totiž nikdy nesúhlasili s tým, aby ich podnik bol súčasťou skúšok, aj keď jeden z nich priznal, že do vládneho experimentu sa ešte v marci prihlásili. Nesúhlasili však s konaním akcie, keď im úrady neodpovedali na to, ako to bude s očkovacími covid pasmi a či budú na akcii potrebné. Na internete sa proti nim napriek tomu spustila nenávistná kampaň, ktorá vinila klub zo spolupráce s vládou na testovaní covid preukazov.

Liverpoolska radnica neskôr oznámila, že akcie, ktoré sa budú v meste konať s cieľom vyskúšať, ako budú takéto prevádzky bezpečne fungovať, nebudú vyžadovať očkovacie pasy, ale iba negatívne testy.

Pokračovanie vo veľkom štýle

Namiesto pár stoviek ľudí v liverpoolskom klube tak britské úrady vyskúšajú podmienky na konanie masových akcií hneď na niekoľkotisícovom dave počas udeľovania výročnej ceny britskej populárnej hudby Brit Awards a ďalších skutočne veľkých podujatiach.

Na galavečere pri príležitosti udeľovania cien britského popu by malo byť až 4-tisíc ľudí. Bez masiek a bez akýchkoľvek predpísaných rozostupov. Ide o ďalší zo série pokusov, ktoré majú poodhaliť, ako budú takéto veľké podujatia v budúcnosti fungovať po skončení pandémie.

Ceremónia udeľovania Brit Awards má byť v londýnskej O2 Arene 11. mája. Účastníci síce nebudú musieť dodržiavať sociálny dištanc, ale tak ako v prípade predošlých takýchto pokusov v Holandsku či Španielsku bude aj v tomto prípade potrebné preukázať sa negatívnym testom na covid. Navyše budú všetci otestovaní aj po podujatí, aby sa dali dohľadať prípady šírenie medzi návštevníkmi.

„Nielenže budeme oslavovať vynikajúcu hudbu a umelcov, ktorí nám pomohli prekonať pandémiu, ale dúfame, že to poskytne cestu pre návrat živej hudby, ktorá fanúšikom aj umelcom tak veľmi chýbala,“ uviedol výkonný riaditeľ Brit Awards Geoff Taylor.

Skúsia to aj na futbale

Ceny britskej populárnej hudby sú len jedným z niekoľkých testovacích podujatí, na ktoré dohliada britská vláda. Snaží sa tak dodržať prísľub predsedu vlády Borisa Johnsona, že sa Británia vráti k predpandemickým pravidlám už po 21. júni.

K ďalším podujatiam, na ktorých bude vláda Spojeného kráľovstva testovať možnosti otvárania hromadných podujatí, patrí napríklad akcia pre 3-tisíc ľudí v liverpoolskom nočnom klube naplánovaná na posledný aprílový deň. Už o dva dni nato má byť takto testované podujatie pod holým nebom pre približne 5-tisíc ľudí.

V polovici mája má prejsť Británia ešte väčšou zaťažkávacou skúškou. 21-tisíc futbalových fanúšikov bude na štadióne vo Wembley sledovať finálový zápas FA Cupu a otestuje, čo spraví so šírením koronavírusu skutočne masová akcia v exteriéri.

Prísne obmedzenie a rýchlo postupujúce očkovanie pomohli Spojenému kráľovstvu v posledných týždňoch začať znovu otvárať časti spoločnosti. Minulý týždeň mohli v Anglicku znovu otvoriť krčmy, reštaurácie a ďalšie pohostinstvá pre vonkajšie stolovanie. Ďalšia fáza obmedzení sa má zmierniť v druhej polovici mája.


Ďalšie články