Slovensko pripravuje covid pasy, mohli by byť do leta

V Nemecku opä pribudlo viac ako 1000 nakazených za deò Ilustračný obrázok. Foto: TASR

Príprava očkovacích preukazov je na európskej úrovni v plnom prúde. Príslušné rezorty tento týždeň obdržali informácie o tom, ako by mali tieti kvázi pasy vyzerať. Presný plán postupu a to, či dovolíme, aby na naše územie pricestovali aj zaočkovaní neregistrovanou vakcínou, je neznáme.

Členské štáty EÚ sa vo štvrtok dohodli na hlavných technických špecifikáciách, ktoré sú potrebné na zavedenie takzvaného COVID pasu. Digitálny zelený preukaz o očkovaní umožní koordinovú a bezpečnú mobilitu v rámci EÚ.

Držitelia tohto dokladu – v papierovej alebo digitálnej podobe – budú môcť potvrdiť, že už boli zaočkovaní proti COVID-19, majú čerstvý negatívny PCR test alebo ochorenie prekonali v posledných 90 dňoch. Nejde teda o cestovný doklad v pravom slova zmysle. Jeho držiteľom len umožní pri ceste do zahraničia vyhnúť sa požiadavkám na karanténu či ďalšie testovanie. Osvedčenie bude bezplatné a bude platiť 12 mesiacov.

Úlohou členských štátov je, aby stihli technickú prípravu pasov do konca mája. Europoslanci chcú nariadenie o preukazoch schváliť v rámci plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu, ktoré sa koná v dňoch od 7. do 10. júna. Ich zavedenie do praxe plánuje EÚ do konca júna 2021.

Jednotný prístup EÚ

Dohodnutá technická špecifikácia sa týka štruktúry údajov a mechanizmov kódovania vrátane QR kódu, ktoré zabezpečia, že všetky certifikáty, či už digitálne alebo papierové, bude možné prečítať a overiť v celej EÚ.

V usmerneniach sa opisuje aj portál EÚ, ktorý umožní zdieľanie kľúčov elektronického podpisu, aby bolo možné overiť pravosť očkovacích preukazov. Cez tento portál nebudú prechádzať žiadne osobné údaje držiteľov preukazov, pretože tie nie sú potrebné na overenie.

Pokyny, na ktorých sa členovia EÚ dohodli, popisujú aj prvky referenčného implementačného softvéru na vydávanie digitálnych zelených preukazov. Aj keď bude úlohou členských štátov, aby tieto systémy zriadili na vnútroštátnej úrovni, referenčné implementácie pomôžu urýchliť zavedenie COVID pasov, pretože členské štáty na nich budú môcť stavať. Referenčné implementácie budú k dispozícii do polovice mája.

Na riešení zeleného certifikátu pre Slovákov sa budú podľa informácií Štandardu podieľať aj experti z Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) či odborníci zo Slovensko.Digital. Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie sme sa opýtali, ako napreduje technická príprava COVID pasov na vnútroštátnej úrovni.

Rezort Veroniky Remišovej (Za ľudí) na naše otázky neodpovedal. Politická scéna je ale optimistická.

„Som presvedčený, že splníme stanovený cieľ nájsť a pripraviť technické riešenie počas jari, aby s príchodom dovolenkovej sezóny začali digitálne „zelené“ certifikáty fungovať,“ myslí si štátny tajomník ministerstva zahraničia Martin Klus.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) počas piatkového stretnutia s novinármi uviedol, že covid pasy budú na Slovensku pravdepodobne od 25. júna.

Kam sa dostanete so Sputnikom?

Nariadenie EÚ o zelenom pase nezahŕňa vakcíny, ktoré neregistrovala Európska lieková agentúra (EMA). Na druhej strane je dostatočne flexibilné a umožňuje členským štátom uznávať neregistrované vakcíny na bilaterálnej úrovni.

Snáď najväčšie vášne panujú v tomto smere okolo ruskej vakcíny Sputnik V. Aj Slovensko si z nej zakontrahovalo dva milióny dávok, hoci očkovanie nimi je zatiaľ v nedohľadne. Ministerstvo zdravotníctva sme sa preto opýtali, či plánuje umožniť vstup cudzincom na naše územie, ak boli zaštepení neregistrovanou vakcínou.

„Problematika COVID pasov je témou na medzinárodnej úrovni, uznávanie neregistrovaných vakcín v rámci COVID-pasov je preto predmetom odbornej diskusie. Budeme následne v predstihu informovať,“ priblížila Štandardu hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Zatiaľ čo Slovensko nevie, ako sa s týmto typom cestujúcich vysporiada, Grécko v tom má jasno. Tamojšia vláda má od turistickej sezóny veľké očakávania, a preto prijíma všetky dostupné opatrenia, aby zabránila stratám z minulého roka.

Grécky minister cestovného ruchu Haris Theocharis počas svojej návštevy Moskvy spred pár dní Rusov ubezpečil, že Sputnik V zahrnie do svojho COVID pasu. Každý, kto túto vakcínu dostal, si tak môže cez leto užívať grécke pláže.

Či ich budú nasledovať aj iné turistické destinácie, je zatiaľ neznáme.


     
      


Ďalšie články