V hlavnej dedine švajčiarskych nacionalistov a odpadu

Hinwil Hinwil. Foto: www.hinwil.ch

Hinwil je známy ako hlavná dedina nacionalistickej Švajčiarskej ľudovej strany, ktorá sa svojou protiimigračnou líniou stala najsilnejším politickým subjektom krajiny. Zároveň sa v meste nachádza prvé komerčné zariadenie, nazvané Direct Air Capture, na svete, ktorého rotory odsávajú oxid uhličitý zo vzduchu. Martin Leidenfrost sa do Hinwilu pozrel, keď sa v mestečku otvárali terasy.

Do švajčiarskeho Hinwilu som po prvé chcel ísť preto, pretože na streche hinwilskej spaľovne odpadu KEZO sa nachádza prvé komerčné zariadenie Direct Air Capture na svete. Sú to rotory, ktoré odsávajú oxid uhličitý zo vzduchu. Aby to klíme naozaj pomohlo, muselo by sa ročne odsávať 5 až 30 miliárd ton CO2, dva hinwilské odsávače majú nominálnu kapacitu 1 500 ton ročne. Švajčiarsky start-up Climeworks, ktorý získal financie od gigantov ako Microsoft a Shopify, otvorí čoskoro väčší odsávač na Islande, ale aj ten odsáva stále len 4-tisíc ton CO2 ročne. Hovorkyňa firmy Climeworks Anna Ahnová mi potvrdila: „Samozrejme, stále je to len kvapka v oceáne, technológia musí byť drasticky zväčšená.“

Po druhé, chcel som ísť do Hinwilu, pretože táto obec s 11 500 obyvateľmi je známa ako akási hlavná dedina Švajčiarskej ľudovej strany SVP. SVP je pravicovou, populistickou a nacionalistickou a pôvodne protestantskou stranou, bojuje proti EÚ a proti prisťahovalectvu a s touto líniou sa stala najsilnejšou stranou švajčiarskej konfederácie. Ovláda dve zo siedmich ministerstiev vo švajčiarskej vláde. SVP, ktorá sa angažuje za záujmy malých a stredných podnikov, je zároveň jedna z najviac klímaskeptických vládnych strán v Európe.

Spaľovňa odpadu v meste Hinwil. Foto Martin Leidenfrost

Proti klíme sú aj otvorené hranice

Pozoruhodný počet špičkových politikov SVP pochádza práve z Hinwilu, najznámejší je minister financií Ueli Maurer. Hinwil je výraznou baštou SVP. Starosta od SVP odmietol rozhovor, predseda hinwilskej sekcie SVP Roland Brändli bol aspoň ochotný odpovedať písomne na moje otázky. Brändli zdôraznil, že ani SVP a „tiež obec sa nijako nezúčastnila“ na projekte odsávačov oxidu uhličitého. Napísal mi: „To je v zásade dobrá vec, ale či sa to všetko vypláca, to vám musí ukázať spoločnosť Climeworks…“

Ďalej rypol do ľavice a do najbližšieho koaličného partnera, pravicovo-liberálnej FDP: „Aby sme ‚zachránili‘ klímu, ako to žiadajú ľavicoví a medzitým už aj politici FDP, mali by sme čoraz viac stavať na obnoviteľných energiách, ako je vodná a solárna energia. Ale práve v týchto otázkach robia ľavicové a zelené strany naschvály.“ Brändli sa vyslovil proti „ďalším nanúteným poplatkom, ako sú zvýšenie cien leteniek a príplatky na benzín“. Nezabudol spomenúť, že „politika otvorených hraníc vedie k väčšej spotrebe energie a znečisťovaniu životného prostredia“.

Po tretie, v pondelok vo Švajčiarsku otvorili terasy. To ma motivovalo, aby som išiel do Hinwilu práve v tento deň. Keď som krátko popoludní vošiel do „hornej zeme“ kantóna Zürich, reportér mal v rádiu živý vstup z zürišského korza na námestí Sechseläutenplatz. Ľudia na terasách sedeli podľa vzrušeného reportéra bez vzrušenia, ale husto. Pondelok bol mierne chladný a čiastočne slnečný deň, s bundou sa to dalo na terase dobre vydržať. No v Hinwile boli terasy prázdne alebo takmer prázdne. Na rozdiel od ľavicovo-zelených veľkomešťanov z zürišskej kaviarne Hinwilčania pravdepodobne pracovali. Alebo nechceli, aby ich niekto videl za bieleho dňa s proseccom v ruke.

Hlavné mesto odpadu

Hlavná dedina SVP je zároveň hlavným mestom odpadu pre 350 000 Švajčiarov. Smetiarske autá uviazli v neustálej zápche medzi nákupným centrom a stovkou firemných hál. Na areáli spaľovne odpadu KEZO, na ostrovčeku medzi vjazdom a výjazdom smetiarskych áut, bolo čínsko-japonské bistro. Stoly na terase boli prestreté, avšak ani jedna živá duša. V interiéri som našiel juhoázijského zamestnanca ležať, zvykol tu medzi druhou a piatou oddychovať. Urobili mi výnimku a dostal som kávu. Juhoázijec si nemyslel, že večer medzi 17:00 a 21:30, keď bistro bude zase otvorené, ešte niekto príde: „Ľudia radšej nakupujú lacno v COOP-e.“ Bol som prvým hosťom dňa, posledné tri položky na povinnom zozname pre prípadné trasovanie kontaktov boli z januára a pochádzali od tej istej osoby.

Bistro ponúkalo dokonalý výhľad na odsávače CO2. Dole, na mieste s názvom Bunker 1, každú minútu vykladali smetiarske autá. Stál tam vysoký biely tank firmy Climeworks s nadpisom Carba Gas, pred tankom stála cisterna firmy Climeworks s tým istým nadpisom Carba Gas – plyn na mieru. Bielovlasý vodič tam čakal so žltou zvukovou izoláciou na ušiach. Bolo tam veľmi hlučne.

Spaľovňa odpadu v meste Hinwil. Foto Martin Leidenfrost

Podľa hinwilského predsedu SVP „sa získaný CO2 privádza priamo do zariadenia na výrobu zeleniny hneď vedľa, zelenina vďaka tomu rastie asi o 20 percent rýchlejšie.“ Vyliezol som hore na plot spaľovne a skutočne som za zeleným poľom uvidel dlhý skleník. A aha, biela para! No pomýlil som sa. Keď som sa neskôr priblížil autom k skleníku, pochopil som, že biela para bola v skutočnosti prachom zo sekania veľkých kmeňov stromov.

Možno ste počuli o Babišovi?

Išiel som do jadra dediny a dal som si aperol na najživšej hinwilskej terase – pili na nej tri seniorky, jedna z nich s americkým prízvukom. Prízvuk pôvabnej mladej čašníčky mi bol odniekiaľ známy, tak som sa jej opýtal, či vie náhodou po česky alebo po slovensky. Naozaj bola zo severných Čiech. Šťastlivka mohla stráviť štvormesačný švajčiarsky gastrolockdown so švajčiarskym kurzarbeit-platom doma. Spýtal som sa jej, prečo podľa nej práve Česko pravidelne valcovalo všetky koronarekordy. Ona na to: „Možno ste počuli o Babišovi?“ Tvrdila, že Česi Babišovi prestali veriť a že nedodržali opatrenia na truc. Rozprávala mi o pajzli v jej mestečku, ktorý mal všetky okná prelepené fóliou, keď však človek zavolal a vošiel zadným vchodom, „bolo to tam plné“. Dvadsaťjedenročná kočka sa tam s tvrdými švajčiarskymi frankami mala dobre.

Zastavil som sa ešte raz v KEZO. „Toto je najčistejšia firma na svete,“ vyhlásil bosniansky robotník s výhľadom na strechu, ale mnohí v Hinwili nikdy nepočuli o odsávačoch CO2, česká čašníčka nikdy, ani Aziati z bistra na ostrovčeku v areáli spaľovne nemali šajnu. Firma Climeworks pred koronou organizovala prehliadky zariadenia „Direct Air Capture“, po dlhej prestávke s tým pravdepodobne už nepokračuje.

O piatej som bol späť na terase ázijského bistra, stále som bol prvým hosťom dňa. Prevádzka v bunkri 1 už bola ukončená, posledný odchádzajúci vodič smetiarskeho auta sa so zľutovaním na mňa usmial. Nechápal som, prečo Hinwil tak žalostne málo robí zo svojej svetovej atrakcie. LY FOOD je napríklad slabý názov. Mali by ho premenovať napríklad na Bistro u spasiteľov klímy.


Ďalšie články