Experti vláde: Ste posadnutí testovaním bezpríznakových, nerozumiete covid automatu

Testovanie žiakov kloktacími testami na škole v Bratislave Na snímke testovanie žiakov kloktacími testami na ZŠ Železničná 19. marca 2021 v Bratislave. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Tím analytikov stojacich za stránkou Dáta bez pátosu odkazuje predsedovi vlády Eduardovi Hegerovi a odborníkom, ktorí mu radia pri riešeniach pandémie, že nevedia narábať s číslami. Vláda podľa nich ide podľa vlastného kalendára a neriadi sa tým, čo prisľúbila ľuďom v covid automate, ktorý už vraj teraz mohol byť na miernejších stupňoch.

Slovenskí experti z projektu Dáta bez pátosu, ktorí už viackrát úspešne predpovedali vývoj pandemickej situácie na Slovensku, sa pustili do kritiky uvoľňovania opatrení doteraz uplatňovaných vládou v snahe zmierniť šírenie ochorenia COVID-19 medzi obyvateľstvom.

Podľa stránky Dát bez pátosu, ktorej spoluzakladateľom je dátový analytik Ivan Bošňák, nevedia experti radiaci vláde vo veciach pandemických opatrení správne interpretovať dáta, ktoré sami určili ako hlavné pri uvoľňovaní opatrení podľa covid automatu. Ten by mohol byť vraj už na oveľa nižšej úrovni varovania, ako je momentálne po oznámenom uvoľnení opatrení.

Od budúceho týždňa sa môžu čiastočne otvoriť terasy reštaurácií a fitnescentrá. Podľa Dát však mohlo dôjsť k výraznejšiemu uvoľňovaniu, keby sa vláda a pandemická komisia riadili tým, čo si sami určili v covid automate, podľa ktorého má postupovať otváranie ekonomiky a návrat k normálnemu životu.

Porozumenie číslam

Analytici si v najnovšej analýze pandemických dát kladú otázku, prečo nie sú opatrenia na nižšej úrovni, keď reprodukčné číslo (R0) covidu je už niekoľko mesiacov pod hodnotou 1,00, čo je jedna z hlavných podmienok na postupné uvoľňovanie opatrení.

„Nevieme, kto Vás drží v omyle, nevieme prečo ide o ďalší omyl v rade mnohých. Sme svedkami toho, že nerozumiete číslam napriek tomu, že sa na nich Vy sami dohodnete, potom si ich Vy sami meriate a následne ich Vy sami interpretujete,“ odkazujú Dáta bez pátosu premiérovi pandemickej komisii a EpiTEAMu.

Vo svojej pomerne obsiahlej kritike odborníci vyčítajú, že práve poradné orgány vlády a potom najmä samotná vláda prijala covid automat, ktorý jasne určuje, aké má byť reprodukčné číslo v jeho jednotlivých fázach a aké majú platiť opatrenia:
ČIERNA: R0 viac ako 1,15
BORDOVÁ: R0 medzi 1,10 – 1,15
ČERVENÁ: R0 medzi 1,05 – 1,10
RUŽOVÁ: R0 menej ako 1,05

„Od 22. februára máme efektívne reprodukčné číslo pod hodnotou 1,00. Máme ho pod hodnotou 1,00 už 8 týždňov,“ prízvukujú analytici. Odvolávajú sa pritom na prezentáciu samého ministerstva zdravotníctva, v ktorej z grafov jasne vidieť pokles spomínaný odborníkmi.

Prezentácia k uvoľňovaniu opatrení. Zdroj: UVZSR.sk

To, že je reprodukčné číslo covidu pod 1,00 znamená, že 100 infikovaných nakazí menej ako 100 nových infikovaných. Dáta bez pátosu pripomínajú, že Slovensko sa k 18. aprílu dostalo z počtu infikovaných 2 341 (7-dňový priemer z PCR testov) na 702 k 18. aprílu, čo je menej ako jedna tretina alebo rovných 30 percent. Dnes je to číslo ešte nižšie, na úrovni 624.

„Rovnako sme sa dostali z počtu infikovaných 5 222 (7-dňový priemer z AG+PCR testov) na 1 580 k 18. aprílu, čo je rovnako menej ako jedna tretina (1/3) a vzácnych 30 percent. Dnes je 1 474. Práve preto Slovensko klesá zo 48 krajín Európy od februára najrýchlejšie, stabilne, pomaly, konštantne. Ani raz nebolo to Vami zvolené číslo viac ako 1,00,“ odkazujú experti okolo Bošňáka vláde a jej poradcom.

Dáta bez pátosu varujú, že v predikciách, pri modelovaní a aj pri následnom vykazovaní bude reprodukčné číslo oscilovať až do konca pandémie a bude sa zrejme pohybovať medzi 0,5 až 1,05. Nebude však konštantné a je možné, že niekedy aj stúpne, ale kľúčové pre riadenie pandémie je podľa analytikov to, že infikovaných bude z týždňa na týždeň menej.

„Občan potrebuje počuť pravdu a nie už druhý týždeň vyplakávanie, že ,nám rastové číslo rastie‘. Minulý týždeň, a aj tento týždeň bolo pri šiestich klesajúcich parametroch a pri šiestich dobrých správach opäť kľúčovým hráčom jeho veličenstvo rastúce efektívne reprodukčné číslo. To číslo je na takej hodnote, že podľa neho by sme mali byť v žltom stupni ostražitosti o 3 stupne nižšie, ako sme teraz v bordovej v II. stupni varovania,“ vysvetľujú Dáta.

Klesá počet infikovaných, hospitalizovaných aj podielu pozitívnych PCR testov, ktorý klesol pod desať percent. To je podľa analytikov dôkaz, že sme si to cez Veľkú noc nepokazili, tak ako Bošňák predpovedal pre Štandard.

Pripomienka fungovania covid automatu

Napriek ukazovateľom, ktoré spĺňajú lepšie podmienky sa vláda rozhodla neposunúť celé Slovensko do „červenej“ a otvorili sa tak iba terasy gastroprevádzok a fitnescentrá. Dáta bez pátosu preto pripomínajú, čo bolo súčasťou dohody v covid automate, v testovacích protokoloch a aj v športovom automate.

„Nedovolili ste prejsť zo šialeného 7-dňového pravidelného testovania v dnes v podstate žltých, ružových okresoch a prinajhoršom červených okresoch na 14-dňové testovanie. Ste posadnutí testovaním bezpríznakových, neinfekčných občanov, lebo máme nakúpené AG testy v počte 30 miliónov za viac ako 100 miliónov eur a treba ich minúť,“ píšu analytici.

Dáta bez pátosu tiež vyčítajú vláde a jej poradcom z pandemickej komisie a takzvaného EpiTEAMu, že núti ľudí, aby sa dávali testovať v 7-dňovom intervale. Upozorňujú pritom na to, že pri antigénovom testovaní a 0,3 percentnej pozitivite a pri počte 2 milióny týždenne zachytia AG testov len približne 5 000 pozitívnych prípadov, z ktorých až polovica môže byť falošne pozitívnych.

Ak by AG testovanie neexistovalo, tak by aj parameter počtu infikovaných klesol podľa odborníkov asi o 2 500 za týždeň a hodnota PCR+AG pozitívni z 1 500 na 1 000. Okamžite a hneď do 7 dní. „A efektívne reprodukčné číslo by tiež kleslo a to by bola tragédia, však?“ kladú si ľudia okolo Bošňáka otázku.

Matovičov sľub sa minul účinkom

„Podarilo sa Vám, samozrejme, oddialiť prechod do ružovej a I. stupňa varovania z 3. mája na minimálne 10. máj. Salámovou metódou a sústavným strašením si idete podľa vlastného kalendára. Ale toto si nedáme, ozveme sa,“ odkazujú Dáta bez pátosu.

Analytici tiež vláde vyčítajú, že covid automat vymyslela vlani na Mikuláša, ale nijako ho doposiaľ neupravila, i keď medzitým vedci vyvinuli a dali si schváliť v Európskou liekovou agentúrou 4-5 vakcín. „Uvedomujete si, že ste neboli schopní sa dohodnúť na inovácii a zmene covid automatu za tak dlhý čas, za ktorý bolo možné schváliť vakcíny a dokonca aj u nás napriek MarekToDal obštrukciám pri ich objednávaní zaočkovať k dnešku 1 milión občanov? Nevšimli ste si to a covid automat naďalej žrebuje okresy do farbičiek podľa metodiky Mikuláš 2020,“ píše sa v ostrej kritike adresovanej premiérovi a vládnym poradcom pre pandémiu.

V úplnom závere kritiky, ktorá sa ozýva z Dát bez pátosu, analytici okolo Bošňáka pripomínajú výroky expremiéra, dnes už ministra financií Igora Matoviča, ktorý sľuboval, že práve očkovanie, keď bude dostupné, ukončí pandémiu na Slovensku do troch dní. „Sú to dlhé dni, ktorý deň v poradí je to dnes, pán Igor Matovič? Prvý, druhý, tretí?“ píšu Dáta bez pátosu na svojom facebookovom profile, ktorý sleduje takmer 53-tisíc ľudí.


Ďalšie články