Navaľnyj dostal Rusov znova do ulíc, no opäť nie dostatočne veľa. Jeho tábor sa môže pod tlakom rozštiepiť

Demonštrantka kričí na policajta počas opozičného zhromaždenia na podporu uväzneného vodcu ruskej opozície Alexeja Navaľného v Ulan-Ude, hlavnom meste Buriatskej republiky. Foto: TASR/AP

Momentálne najsilnejšie opozičné hnutie v Rusku nedokázalo zmobilizovať skutočné masy. V Moskve preto polícia zasahovala len mierne, hoci bola pripravená aj na horší scenár. Navaľného hnutie trpí väznením chorého lídra v trestaneckej kolónii. Pod rastúcim tlakom úradov sa môže rozpadnúť a zradikalizovať.

Vo viacerých ruských mestách sa v stredu konali protesty na podporu ruského opozičného politika Alexeja Navaľného. Demonštranti požadovali pre Navaľného prístup k lekárom a jeho prepustenie z trestaneckej kolónie. Najväčší protest sa konal v Moskve. Zúčastnili sa na ňom okrem viacerých známych raperov aj Navaľného matka, manželka Julija a brat Oleg. Odhady o počte účastníkov sa značne rôznia v závislosti od zdroja, pričom najviac protichodné čísla uvádzajú štátne úrady a Navaľného tím.

Demonštrantov prišlo menej, než sa očakávalo

Alexej Venediktov zo stanice Echo Moskvy s odkazom na nemenovaných expertov uviedol, že v hlavnom meste sa na proteste zúčastnilo 10 až 15-tisíc ľudí – v Petrohrade sedem až deväťtisíc. Iné zdroje hovorili v prípade hlavného mesta až o 25-tisíc účastníkoch. Mimo Moskvy a Petrohradu vyšlo najviac ľudí do ulíc v Jekaterinburgu (približne 5-tisíc), Novosibirsku a Omsku (približne 3-tisíc ľudí), ako aj v Čeľabinsku (približne 2-tisíc).

Bezpečnostné zložky zadržali počas protestov celkovo približne 1 500 ľudí. Najviac, až 350, v Petrohrade, kde proti protestujúcim ťažkoodenci použili elektrické paralyzéry a Volgograde zas slzotvorný plyn. Za účasť na protestoch ruské ministerstvo vnútra taktiež zakázalo na 40 rokov vstup na územie Ruska až 122 cudzincom. V Moskve polícia proti demonštrantom prakticky nezasahovala a zadržala len 26 osôb.

„Rusko zakázalo 122 cudzincom vstup na svoje územie na 40 rokov za účasť na protestoch na podporu Navaľného. Vrátiť sa budú môcť akurát načas, aby sa zúčastnili na protestoch proti ústavným zmenám, ktoré umožnia Putinovi kandidovať na prezidenta v roku 2066,“ napísal novinár Moscow Times Jake Cordell. Zdroj: Twitter

Ešte do začiatku protestov boli v súvislosti s výzvami na nepovolenú demonštráciu zadržané Navaľného dve blízke spolupracovníčky Ľubov Soboľová a Kira Jarmyšová. Paralelne s tým polícia zatkla viacerých regionálnych koordinátorov občianskeho združenia Navaľného štáby. Podľa opozičníkovho blízkeho spolupracovníka Leonida Volkova niekto taktiež prerušil živé vysielanie kanála „Navaľnyj Live“, hoci ten má redakciu v zahraničí.

Denník Kommersant aj viacerí experti upozornili, že najmä v Moskve na protest prišlo oveľa menej ľudí, než organizátori očakávali. Podľa denníka je to jeden z dôvodov, prečo v hlavnom meste polícia prakticky takmer nezasiahla. Bezpečnostné zložky sa však na veľkú účasť pripravili, vopred namontovali zátarasy a kontrolovali východy z metra. Demonštranti v Moskve sa podľa novinárov správali pokojne a disciplinovane.

Navaľného štáby protest v hlavnom meste organizovali a koordinovali cez Telegram. Organizátori rovnako ako počas zimných protestov na poslednú chvíľu zmenili miesto konania nepovoleného protestu z Manéžneho námestia na Puškinovo a Arbatské námestie. Polícia však zareagovala rýchlo a obsadila aj dané časti mesta.

Atmosféra v Moskve relatívne pokojná

Keď polícia odvliekla provokatéra s baseballovou palicou, došlo k náhodnému stretnutiu demonštrantov s podporovateľkou vlády. Opísala ho novinárka denníka Kommersant. Zbadala asi 50-ročnú ženu, ktorá práve vyšla z podchodu a začala hlasno kričať: „Čo vám Putin urobil? Choďte radšej pracovať Navaľčatá! Pre Navaľného ste nič! Prečo doteraz v base nesedí Čubajs [otec ruskej privatizácie z 90. rokov 20. storočia, pozn. red.]?“

Niekoľko protestujúcich sa s ňou chcelo pustiť do sporu, no žena sa pri pohľade na kamery začervenala a rýchlo sa skryla v podchode. „Nie som provokatérka, chcela som si len zapáliť,“ stihla ešte zakričať. No nikto ju už však nepočúval a dav začal podľa novinárky skandovať heslá „Slobodu Navaľnému“, „Putin odíď“ a „Rusko bude slobodné“.

Zábery ruskej opozičnej stanice Dožď z prevažne pokojného protestu na podporu Navaľného v Moskve. Zdroj: Twitter.

Viacerí účastníci protestov v Moskve však pred novinármi vyjadrili svoj pesimizmus. „Zdá sa mi, že vláde je úplne jedno, či ľudia idú do ulíc. Aj tým, kto idú do ulíc, je už všetko jedno – či ich budú biť, alebo nebudú,“ povzdychla si 37-ročná Taťjana, ktorá prišlo na protest spolu s manželom. Obaja sa venujú podnikaniu a majú sa v podstate dobre, ale je im ľúto ľudí, Navaľného, krajiny aj politických väzňov. Je manžel Dmitrij dodal: „Prečo by sme mali pre bandu darebákov odchádzať? Nech oni odídu z našej krajiny.“

Extrémistická nálepka od úradov môže Navaľného tábor rozdeliť

Podľa všetkých expertov oslovených denníkom Kommersant bol počet účastníkov protestov omnoho nižší ako ohlásili organizátori. Zodpovedajú tomu aj svedectvá novinárov z Moskvy, podľa ktorých sa bezpečnostné zložky pripravovali na omnoho väčšie demonštrácie, pričom po ich začatí sa viacerí ťažkoodenci vrátili späť do autobusov.

Nízku účasť pravdepodobne spôsobilo to, že aj napriek rastúcej popularite sú podpora a povedomie o Navaľnom v Rusku stále nízke. Viacerí experti však v tomto kontexte upozornili, že svoju úlohu zohrali aj preventívne opatrenia ruských úradov.

Podľa politológa Jevgenija Minčenka mohol niektorých opozične naladených Rusov od účasti odradiť aj fakt, že na súde sa momentálne rozhoduje o označení Navaľného organizácií za extrémistické. Politológ Alexej Makarkin sa domnieva, že by to mohlo celé Navaľneho hnutie ešte viac ochromiť. Jeho otvoreným podporovateľom by po novom hrozili vážnejšie postihy než doteraz. Podľa experta to v praxi môže jednu časť Navaľného podporovateľov demobilizovať a tú druhú naopak zradikalizovať.

Ešte 24. marca spustili Navaľného podporovatelia webovú stránku free.navalny.com s cieľom vyzbierať 500-tisíc podpisov a následne zorganizovať ďalšie masové demonštrácie za jeho prepustenie. „Momentálne sme nestanovili žiaden špecifický dátum [ďalších protestov, pozn. red.]. Prvou etapou našej kampane je povedať celej krajine o protestoch. Musíme najprv spoločne zvýšiť povedomie a pripraviť sa. Až keď budeme mať aspoň pol milióna účastníkov, stanovíme dátum,“ uviedol v marci Volkov. Plány Navaľného tímu sa však v piatok zmenili v súvislosti so zdravotným stavom opozičníka a protest bol zvolaný už na túto stredu.


Ďalšie články