Praha chce diplomatov späť v Moskve, inak bude vyhosťovať. Ultimáta si nechajte pre NATO, reagujú Rusi

6868987019_48941bb469_k (1) Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Foto: Flickr.com

Česi vyzvali Rusov, aby do štvrtkového poludnia umožnili návrat všetkých vyhostených diplomatov na ambasádu v Moskve. Ak požiadavku odignorujú, Praha údajne pristúpi k vyhosteniu ďalších zamestnancov ruskej ambasády. Hovorca Kremľa našim susedom tlmočil, že podobné jednanie nemá perspektívu a zástupkyňa ruského rezortu diplomacie Čechom odkazuje, aby si ultimáta nechali pre komunikáciu v NATO.

Česká republika vyzvala Rusko, aby do štvrtka 12.00 umožnilo návrat všetkých vyhostených zamestnancov českej ambasády v Moskve. V opačnom prípade vyhostí ďalších pracovníkov ruskej ambasády v Prahe. V stredu to na brífingu uviedol nový český minister zahraničných vecí Jakub Kulhánek po stretnutí s ruským veľvyslancom v ČR Alexandrom Zmejevským.

Kulhánek podľa vlastných slov Zmejevskému vysvetlil, že recipročné vyhostenie 20 zamestnancov českej ambasády v Moskve je neprimeranou reakciou, ktorá „de facto paralyzovala fungovanie našej ambasády“. Ním Moskva reagovala na sobotňajšie vypovedanie 18 pracovníkov ruskej ambasády v Prahe, ktoré však podľa Kulhánka „ničím neohrozilo“ jej fungovanie.

Šéf českej diplomacie v tejto súvislosti Zmejevskému tlmočil protest českej vlády a vyzval Rusko, aby umožnilo návrat všetkým vyhosteným zamestnancom ambasády v Moskve. V opačnom prípade Kulhánek rozhodne o „znížení stavu pracovníkov na ambasáde Ruskej federácie tak, aby zodpovedal súčasnému stavu na českom veľvyslanectve v Moskve“. S týmto rozhodnutím súhlasia aj český premiér Andrej Babiš a prezident Miloš Zeman, dodal Kulhánek.

Pre Rusov je takéto jednanie neprijateľné

Na správu už zareagoval aj Kremeľ. Pre Rusko je vraj neprijateľné, aby s ním iné krajiny komunikovali formou požiadaviek, ako to zdôraznil ruský prezident Vladimir Putin vo svojom príhovore pred oboma komorami parlamentu. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov takto reagoval pre agentúru TASS. „Akurát dnes hovoril prezident Putin o tom, že používať pri dialógu s nami rétoriku požiadaviek nemá perspektívu,“ povedal Peskov.

Podobne reagovala na Kulhánkove slová aj hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová, podľa ktorej je takýto tón pri rokovaniach s Ruskom neprijateľný. „Odporúčame Prahe, aby si ultimáta nechali pre komunikáciu v rámci NATO,“ cituje zástupkyňu rezortu Sergeja Lavrova agentúra RIA Novosti. Hovorkyňa dodala, že Moskva si vo štvrtok opäť predvolá českého veľvyslanca v Rusku.

Napätie odštartovali Vrbětice

Česko sa rozhodlo vyhostiť 18 ruských diplomatov v súvislosti s výbuchmi v areáli muničného skladu vo Vrběticiach z roku 2014, z ktorých sú podľa tajných služieb podozriví dvaja ruskí agenti. Vyhostení zamestnanci ruskej ambasády sú podľa českých úradov napojení na ruské tajné služby. Z Prahy v pondelok popoludní odleteli ruským vládnym špeciálom.

Český Senát medzitým označil útok vo Vrběticiach za akt štátneho terorizmu a vyzval vládu, aby vypovedala zmluvu s Ruskom o priateľských vzťahoch a vyhostila z Prahy všetkých ruských diplomatov okrem jedného, informoval server novinky.cz. Horná komora českého parlamentu zároveň odporučila vláde nastoliť kauzu aj v Bezpečnostnej rade OSN, NATO a EÚ.

(tasr/tod)


Ďalšie články