Keď liberálka obdivuje nomenklatúrneho komunistu Dubčeka

dubcek_nicholsonová_edit

Komunistický líder Alexander Dubček je pre liberálnu poslankyňu pán politik a štátnik hodný obdivu. Lucia Ďuriš Nicholsonová objala jeho bustu v budove europarlamentu v Bruseli. Naposledy tak Dubčeka glorifikoval expremiér Robert Fico.

Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová, ktorá bola roky členkou pôvodne liberálnej strany Sloboda a Solidarita (SaS), obdivuje niekdajšieho komunistického lídra Alexandra Dubčeka. Nepochybne známy Slovák sa stal symbolom Pražskej jari a roku 1968, čo je však len jedna kapitola z jeho životného príbehu.

Idem si na stretnutie s prezidentom European Parliament Davidom Sassolim rokovať o nadchádzajúcom Sociálnom summite v…

Uverejnil používateľ Lucia Ď. Nicholsonová Utorok 20. apríla 2021

Europoslankyňa velebí reformného, ale stále komunistického lídra, ktorý stúpal po stupienkoch komunistickej nomenklatúry od začiatku päťdesiatych rokov. V časoch monsterprocesov, krutých represií a ožobračujúcej menovej reformy. Zastával vysoké stranícke funkcie, až sa v roku 1968 prepracoval do funkcie prvého tajomníka Ústredného výboru Komunistickej strany Československa (ÚV KSČ). Presadzoval oxymoron nazývaný socializmus s ľudskou tvárou, ktorý zastavili tanky z Moskvy.

Po zosadení z funkcie prvého tajomníka ÚV KSČ prijal funkciu predsedu federálneho zhromaždenia a podpísal takzvaný obuškový zákon. Zákon spustil vlnu zatýkania a prenasledovanie odporcov režimu, od ktorého prijal funkciu veľvyslanca v Turecku.

Vie to aj niekdajší stranícky šéf Nicholsonovej Richard Sulík. Pred štyrmi rokmi sa vyjadril takto: „Nie som si istý, či uvoľnenie komunistickej diktatúry, ktoré spustili reformní komunisti na čele s Alexandrom Dubčekom, a následný rozmach plurality a slobody slova bol ich zamýšľaný zámer. Komunizmus sa totiž nedá zreformovať, ten sa dá len zvrhnúť, čo dobre chápali súdruhovia v Moskve a zasiahli.“

Povedal to pri 25. výročí úmrtia Alexandra Dubčeka. V tom roku niekdajšiemu komunistickému lídrovi v europarlamente odhalili bustu. Nie je náhodou, že ju s úsmevom a vzletnými rečami prezentovali vtedajší premiér Robert Fico, niekdajší člen komunistickej strany, a socialistický predseda europarlamentu Martin Schulz.

Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz a premiér Robert Fico pri odhaľovaní busty Alexandra Dubčeka v roku 2017.
Foto: TSAR/Úrad vlády SR/Andrea Veselá

Pri Robertovi Ficovi sa náklonnosť k Dubčekovi pochopiť dá, je do veľkej miery logická. Pri liberálnej europoslankyni už menej. Bývalí komunistickí väzni môžu len s úžasom sledovať, že Slovensko v Europarlamente pripomína komunista a ponovembroví politici sa z toho radujú.


Ďalšie články