Ďakujem, že nie ste ovce, odkazuje Matovič svojim priaznivcom

55. rokovanie vlády SR Igor Matovič Foto: Martin Baumann/TASR

Od vymenovania vlády Igora Matoviča uplynul presne rok. Poznačený bol pandémiou, lockdownami a svojským prístupom zo strany dnes už bývalého predsedu vlády. Veľa sa zmenilo, ale nie štýl komunikácie Igora Matoviča. Naďalej sa odohráva najmä na Facebooku a nechýbajú výčitky voči tým, ktorí expremiéra kritizujú.

Od chvíle, keď prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala vládu pod vedením vtedajšieho premiéra Igora Matoviča uplynul 21. apríla presne rok. Tento dátum na svojom facebookovom profile pripomína aj bývalý predseda vlády, ktorý dnes po kozmetickej rekonštrukcii kabinetu sedí na stoličke ministra financií.

Zmena Matovičovho postu vo vláde nezmenila nič na jeho prístupe ku koaličným partnerom, médiám či kritikom. Expremiér nezaprie snahu zviditeľniť sa ani teraz a pripomína, že to bol jeho kabinet, ktorému sa podarilo dostať do vyšetrovacej väzby viacerých bývalých funkcionárov štátnej správy z čias vlád Smeru.

Prvý skalp

Matovičov „prvý skalp“ ako o ňom sám písal, bol bývalý šéf Správy štátnych hmotných rezerv Kajerán Kičura. Jeho odvolanie z funkcie bolo jednou z prvých vecí, ktoré v tom čase ešte premiér urobil po nástupe na Úrad vlády hneď deň po vymenovaní kabinetu.

„Na Ficovho a Pelleho osobného priateľa Kajetána nedoľahol len môj hnev, ale aj ruka zákona. Kradli ako po nebohom. Pôjdu dole rad radom,“ sľuboval Matovič pár dní po nástupe do úradu.

Kičura je stíhaný za zločin prijímania úplatku v súbehu s pokračovacím zločinov legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Zatkli ho 23. apríla 2020. Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu však v polovici februára tohto roku vyhovel Kičurovej žiadosti o prepustenie z väzby a bývalý šéf SŠHR. Najvyšší súd SR však už o dva týždne zrušil uznesenie Špecializovaného trestného súdu a žiadosť obvineného o prepustenie z väzby na slobodu zamietol.

Pre mnohých nepodstatná maličkosť

Po Kičurovi sa so zatýkaním bývalých štátnych funkcionárov z čias Smeru doslova roztrhlo vrece a Matovič tak dnes pripomína, koľko ľudí zo štátnej správy skončilo vo väzení za rok jeho vlády. Právoplatne odsúdený však zatiaľ nebol nikto z nich.

„Za rok ich skončili v base desiatky. Niečo, o čom sme si mohli roky dovoliť len snívať. Dnes pre mnohých ľudí len nepodstatná maličkosť,“ píše Matovič vo svojej krátkej pripomienke ani nie ročného vládnutia.

V závere svojho komentára si expremiér neodpustil uštipačnú poznámku smerovanú na novinárov, médiá a všetkých jeho kritikov, ktorí sa za necelých dvanásť mesiacov jeho vládnutia ozvali proti jeho postupom.

„Ďakujem, že nie ste ovce, ktorým stačí len správne od správnych ľudí v správnych médiách naservírovať, čo si majú myslieť. #ČistímeSlovensko,“ uzatvára Matovič facebookový status.


Ďalšie články