Tom Piatak po súde s Chauvinom: Médiá sú horšie ako súdny proces

Bývalého policajta Chauvina uznali za vinného z vraždy Floyda Bývalý americký policajt Derek Chauvin odchádza zo súdnej siene po vypočutí verdiktu poroty v Minneapolise, americký štát Minnesota v utorok 20. apríla 2021. Chauvina uznala v utorok súdna porota za vinného z vraždy druhého aj tretieho stupňa a tiež zabitia Afroameričana Georgea Floyda. Foto: TASR/AP

Ak policajti dospejú k presvedčeniu, že súdy a politici sa budú systematicky stavať proti nim vždy, keď dôjde k násilnej konfrontácii s podozrivým černochom, polícia prestane vynucovať zákon v černošských štvrtiach. Dôsledkom by potom bola explózia kriminality v takýchto oblastiach, hovorí v rozhovore americký publicista a právnik Tom Piatak.

Ako sme už informovali v inom článku, bývalého amerického policajta Dereka Chauvina uznala v utorok súdna porota v Minneapolise v americkom štáte Minnesota za vinného z vraždy druhého aj tretieho stupňa a tiež zabitia Georgea Floyda. Za vinného ho dvanásťčlenná porota uznala vo všetkých bodoch obžaloby. Chauvinovi hrozí niekoľkodesaťročné väzenie. O procese a jeho vplyve na americkú políciu a kriminalitu sme sa rozprávali s americkým novinárom Tomom Piatakom.

Mohli by ste prosím krátko opísať a charakterizovať súd s Derekom Chauvinom, ako prebiehal?

Derek Chauvin je bývalý policajt v meste Minneapolis, po zákroku ktorého zomrel George Floyd. Po jeho smrti vypukli násilnosti a protesty, ktoré trvali niekoľko mesiacov, preto je zo strany médií intenzívny záujem o tento prípad. Dá sa povedať, že všeobecne sa očakáva, že akýkoľvek iný rozsudok ako vinný z najvážnejších a najťažších obvinení, povedie k ďalšiemu obdobiu protestov a násilností.

Prebehol proces spravodlivo, nevyskytli sa nejaké ústupky zo strany súdu kvôli mediálnemu a politickému tlaku, pokiaľ ide o svedectvá, expertízu a podobne?

Vychádzajúc z toho, ako som sledoval proces, tak sudca odviedol dobrú prácu, podarilo sa mu udržať médiá a politický tlak mimo súdnu sieň. Je životne dôležité, aby sudcovia boli schopní aj ochotní robiť všetko potrebné, aby zabránili mediálnym a politickým tlakom na rozhodovanie v súdnej sieni. Ak by Američania nemohli očakávať férový a spravodlivý súdny proces hocikedy, keď sa objaví politický alebo mediálny tlak, prišli by tým o zásadne dôležité ústavné právo.

Derek Chauvin sám pred súdom nevypovedal. Prečo?

Nie je to nezvyčajné v trestných súdnych sporoch. Ústava Spojených štátov amerických umožňuje obvinenému, aby odmietol vypovedať a väčšina z obvinených to na súde aj využíva.

Ako vyzerá v Amerike stav debaty o rovnakých štandardoch voči zadržaným páchateľom zo strany polície, ak v takýchto prípadoch príde k smrti zadržanej osoby?

Hlavná časť diskusie sa týka toho, či to, čo sa stalo Georgeovi Floydovi bolo dôsledkom systematického rasizmu proti americkým černochom. Keby bol George Floyd biely, alebo keby všetci príslušníci polície, ktorí by zasahovali boli čierni, tento prípad by nebol získal žiadnu, prípadne len veľmi malú pozornosť médií. Heather MacDonaldová, ktorá sa tejto téme venuje roky, ako jedna z mnohých opäť pripomenula, že neexistuje žiadny dôkaz, že by polícia s väčšou pravdepodobnosťou používala najtvrdšie a smrtiace prostriedky (lethal force) proti neozbrojeným černochom. Považujem jej argumenty a zistenia, ktoré opakovane publikuje, za presvedčivé. Ale mediálny naratív hovorí, že rutinou je, že rasistickí bieli policajti brutalizujú čiernych podozrivých. Mnoho Američanov verí, že to tak aj je.

Demonštranti pred obchodom Cup Foods, kde oslavujú verdikt súdnej rady v procese vraždy černocha Georgea Floyda v Minneapolise v utorok 20. apríla 2021. Foto: TASR/AP

Ako zmení odsúdenie Dereka Chauvina, a vôbec tento súdny proces a debaty okolo neho, fungovanie americkej polície? Ako zmení správanie policajtov pri zásahoch? Vidíte nejaké možné nebezpečenstvá?

Myslím si, že nebezpečenstvo menej súvisí s týmto prípadom a jeho dôsledkami, ako s celkom mediálnym naratívom. Väčšie nebezpečenstvo vidím v médiách. Aj spomínaná Heather MacDonaldová bola kritická k tomu, ako sa Derek Chauvin správal k zadržanému Georgovi Floydovi. Ak ale policajti dospejú k presvedčeniu, že súdy a politici sa budú systematicky stavať proti nim, vždy keď dôjde k násilnej konfrontácii s podozrivým černochom, polícia prestane vynucovať zákon v černošských štvrtiach, policajti nebudú ochotní pracovať pre policajné oddelenia v mestách, pod ktoré spadajú oblasti s černošskými štvrťami. Dôsledkom by potom bola explózia kriminality v takýchto oblastiach bez funkčnej polície. Ak by k tomu došlo, doplatia na to všetci, ktorí tam žijú.


Ďalšie články