Policajt v Starej Turej zmlátil bezdomovca. Nie je to čierno-biele, reaguje Kovařík

snimka-obrazovky-2021-04-20-o-104302 Foto: YouTube

Sociálne siete na Slovensku zaplavilo video, na ktorom policajt v Starej Turej surovo mláti bezdomovca. Dôvodom bol údajný neporiadok, jeho opitosť či ignorovanie výziev strážcov zákona. Napadnutý muž sa bráni slovami, že k útoku došlo bez príčiny. K veci sa vyjadril aj policajný prezident Peter Kovařík, podľa ktorého veci nie sú čierno-biele. Prípad skúma inšpekcia.

V období, kedy žili Spojené štáty vrcholiacim súdnym procesom s bývalým policajtom Derekom Chauvinom, medzičasom uznaným za vinného z vraždy Afroameričana Geogrea Floyda, vyplával na povrch kontroverzný prípad policajnej brutality aj na Slovensku.

Jeho hlavným aktérom je štátny policajt, ktorý pred supermarketom v Starej Turej v okrese Nové mesto nad Váhom zbil bezdomovca. Podobne ako v horeuvedenom prípade, aj s týmto incidentom sa verejnosť zoznámila prostredníctvom videa, ktoré medzičasom začalo kolovať na sociálnych sieťach.

Na zverejnených záberoch vidno, ako policajt na ležiaceho muža vykladá nohu a kope ho, hádže mu do tváre čiapku, neskôr sa ho snaží pomerne hrubo zodvihnúť z chodníka, sáče do neho a viacnásobne ho silnými údermi bije do oblasti brucha. Popritom na neho kričí „vypadni“ a keď sa bezdomovec pozviecha a začne kráčať preč, pýta sa ho: „ešte?“.

Spolu s policajtom sa na mieste nachádzal aj ďalší príslušník zboru a jeden vojak. Obaja reagovali veľmi pasívne a to, či aktívnemu policajtovi niečo vraveli, nepočuť. Mužovi bez domova, ktorým je tridsaťšesťročný Igor, museli zavolať záchranku.

Verzie oboch aktérov sa líšia

Čo konfliktu predchádzalo, nie je úplne zrejmé a nastáva situácia tvrdenie proti tvrdeniu. Podľa slov polície si muž po sebe nechcel upratať neporiadok a neuposlúchol výzvu na opustenia miesta. Navyše bol vraj opitý, kládol aktívny odpor a dokonca sa mal vyjadriť, že si policajta nájde a vie, kde býva jeho rodina.

„Napadol ma bez príčiny. Tu som sedel, na tomto mieste,“ opisoval pre médiá svoju verziu udalosti Igor. „On sa ma pýtal, že kohosi hľadá…a potom ma mlátil až po koniec,“ pokračuje. Bránil sa tiež tvrdením, že policajta ani nepozná a že mu nič nevravel.

Zatiaľ, čo miestni obyvatelia opisujú Igora ako nekonfliktného človeka a tamojších ľudí bez domova vo všeobecnosti ako nie nebezpečných, no občas otravných, opačný pohľad ponúka Policajný zbor. Igora už v minulosti riešili. Celkovo dvanásťkrát pre priestupky, taktiež bol viackrát súdne trestaný.

Prípad dostala do rúk inšpekcia. „Úrad inšpekčnej služby sa všetkými okolnosťami incidentu zaoberá. V súčasnosti príslušníci úradu vykonávajú všetky úkony potrebné pre rozhodnutie o ďalšom postupe vo veci,“ skonštatovala Petra Friese z tlačového odboru rezortu vnútra. Mimo službu zatiaľ nepostavili nikoho.

Kovařík: Veci nie sú len čierno-biele

K citlivej kauze sa už vyjadril aj policajný prezident Peter Kovařík. Ten vo svojom stanovisku pripustil, že zásah policajta sa skutočne javí ako neprimeraný, no zároveň upozornil na širšie súvislosti a nutnosť nazerať na konflikt z viacerých pohľadov.

„Citlivo vnímam zverejnené zábery aj oprávnenosť vyjadrení verejnosti na sociálnych sieťach. Zároveň je potrebné povedať, že incident má širšie súvislosti. Veci nikdy nie sú len čierno-biele,“ poznamenal policajný prezident v stanovisku.

Pracovníci obchodného domu, pri ktorom došlo k incidentu, sa podľa Kovaříka viackrát sťažovali a žiadali o vyriešenie situácie, keďže v okolí sa zdržiavajú bezdomovci, robia veľký neporiadok a ľudia sa na nich sťažujú. Policajné hliadky v týchto miestach preto vykonávajú kontrolu častejšie.

„Incidentu predchádzalo nahlásenie krádeže alkoholu bezdomovcom. Podľa informácií, ktoré mám, sa zásah policajta skutočne javí ako neprimeraný. Pri riešení vzniknutej situácie osoba, ktorá sa dopúšťala protiprávneho konania, opakovane odmietla uposlúchnuť výzvu na opustenie priestoru, bola agresívna, vyhrážala sa policajtovi zabitím jeho rodiny,“ priblížil.


Ďalšie články