Na Slovensko napokon príde jednodávková vakcína J&J. Využijú ju najmä mobilné očkovacie tímy

vakcína spoloènos Johnson & Johnson J&J Vakcína spoločnosti Johnson&Johnson. Foto: TASR

Na Slovensko predsalen príde viac než 26-tisíc dávok jednodávkovej vakcíny. Krvné zrazeniny budú uvedené ako veľmi zriedkavý nežiaduci účinok po očkovacej látke od spoločnosti Johnson & Johnson. Európske vlády ňou napriek tomu plánujú očkovať.

Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) a americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) odporúčali minulý týždeň dočasnú pauzu v očkovaní vakcínou od spoločnosti Johnson & Johnson, keď šesť žien dostalo zriedkavú poruchu zrážania krvi. U žien vo veku od 18 do 48 rokov sa príznaky vyskytli šesť až 13 dní po injekcii. Jednej zo žien sa cerebrálna venózna sínusová trombóza (CVST) stala osudnou.

Hlavný odborník Bieleho domu na infekčné choroby Anthony Fauci uviedol, že konečné rozhodnutie o používaní vakcíny v Spojených štátoch prijmú federálne úrady tento týždeň.

„Rozhodnutie s najväčšou pravdepodobnosťou prijmeme do piatku,“ uviedol Fauci v relácii CBS News. Jednou z možností je podľa neho obnovenie očkovania, ale s určitými obmedzeniami alebo varovaním. Fauci prízvukuje, že ide o šesť prípadov krvných zrazenín spomedzi sedem miliónov zaočkovaných Američanov, čo je v prepočte jeden z milióna.

EMA odporúča uviesť krvné zrazeniny ako zriedkavý nežiaduci účinok

Po vlastnej línii sa vakcínou od firmy Janssen zaoberala aj Európska lieková agentúra (EMA). V utorok oznámila, že zistila možnú spojitosť medzi očkovaním J&J a výskytom krvných zrazenín. Podľa EMA by mal byť vznik krvných zrazenín uvedený medzi veľmi zriedkavými nežiaducimi účinkami tejto vakcíny.

„Je to veľmi zriedkavý nežiaduci účinok, ale pre lekárov a pacientov je veľmi dôležité, aby o tom vedeli a dokázali spozorovať akékoľvek ťažkosti a čo najskôr vyhľadať pomoc špecialistu,“ povedala na tlačovej konferencii riaditeľka EMA Emer Cookeová. Poukázala na to, že v takomto prípade je dôležitá včasný zásah odborníkov. Symptómy zahŕňajú napríklad zahmlené videnie, bolesti hlavy, dýchavičnosť či bolesti na hrudi, priblížila.

Rovnaké vyjadrenie vydala agentúra pred pár týždňami v prípade očkovacej látky AstraZeneca (Vaxzevria).

Výhody prevyšujú možné riziká

EMA zdôraznila, vo väčšine prípadov vakcíny dokážu zabrániť úmrtiu či hospitalizácii. Vyzvala preto spoločnosť J&J, aby vypracovala ďalšie štúdie.

Výbor EMA na hodnotenie rizík liekov (PRAC) skonštatoval, že výhody očkovania vakcínou J&J naďalej prevažujú nad možnými rizikami. Predsedníčka PRAC Sabine Strausová uviedla, že EMA bude naďalej monitorovať možné vedľajšie účinky očkovacej látky od J&J.

„Budeme analyzovať všetky nové dáta a všetky nové dôkazy, ktoré budú k dispozícii, a ak to bude potrebné poskytneme aktualizované odporúčania,“ povedala.

Štandard mal na túto tému rozhovor s českým vakcinológom Marekom Petrášom. Očkovacia látka COVID-19 Janssen je podľa neho bezpečná a prípady trombóz registrujeme len pre masívnosť očkovania, preto by v ňom pokračoval.

„Ide o veľmi zriedkavý nežiaduci účinok, ktorého súvis so štepením sa nedá jednoznačne dokázať, pretože sa objavuje až niekoľko dní po očkovaní, čiže v intervale, keď nemáme stopercentný dôkaz, že ide o kauzalitu. Pochybnosti však sú, a preto je správne považovať tromboembolizmus za možný nežiaduci účinok, ktorý patrí do kategórie veľmi zriedkavých,“ myslí si lekár.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová rozhodnutie EMA ohľadom vakcíny od J&J privítala. Obzvlášť skutočnosť, že jej prínosy prevažujú nad rizikami, pretože to znamená spustenie očkovania. Keďže ide o jednodávkovú vakcínu, očakáva sa, že zvýši rýchlosť vakcinácie a zaplní priestor po meškajúcich dodávkach očkovacích látok od iných spoločností.

Slovensko očkovať bude, nevieme však kedy a koho

Rozhodnutie pokračovať v očkovaní podnietilo amerického výrobcu k stredajšiemu vyhláseniu, že obnoví dodávky vakcín COVID-19 Janssen do Európy. Niekoľko dodávok už v Európe je. Slovensko malo do konca apríla dostať 26 400 dávok. Využiť ich chcelo na očkovanie starších a imobilných ľudí v odľahlých oblastiach, kam by za nimi prišli mobilné očkovacie tímy.

Vakcína sa podáva zdravým ľuďom na ochranu pred infekciou, podľa odborníkov je preto potrebné, aby bola v čo najväčšej miere bezpečná. Odkedy sa výskyt trombóz potvrdil pri vakcíne AstraZeneca, odborníci stanovili konkrétnu vekovú skupinu, ktorú ňou môžu očkovať. Po novom sa ňou štepia len ľudia vo veku 50-60 rokov.

Ministerstva zdravotníctva sme sa preto opýtali, či môžeme rovnaké obmedzenia čakať aj pri vakcíne J&J. Zaujímalo nás tiež, či dodávky stihnú prísť do konca apríla, ako to uvádzali plány pred pozastavením dodávok do Európy. Rezort na naše otázky do zverejnenia neodpovedal, článok budeme neskôr o jeho vyjadrenia aktualizovať.


      


Ďalšie články