Chauvin je vinný z vraždy Floyda. Nestačí to, nemôžeme sa zastaviť, vraví Biden

Derek Chauvin Eric Nelson Na videosnímke bývalý policajt Derek Chauvin (vpravo), obvinený z vlaňajšej vraždy Afroameričana Georgea Floyda a jeho obhajca Eric Nelson na súde 15. apríla 2021 v Minneapolise. Foto: TASR/AP

Bývalého amerického policajta Dereka Chauvina uznala v utorok súdna porota v Minneapolise v americkom štáte Minnesota za vinného z vraždy druhého aj tretieho stupňa a tiež zabitia Afroameričana Georgea Floyda. Za vinného ho tak dvanásťčlenná porota uznala vo všetkých bodoch obžaloby. Informovali o tom svetové agentúry AP a AFP. Za vraždu druhého stupňa Chauvinovi hrozí 40-ročné za vraždu tretieho stupňa 25-ročné a za zabitie desaťročné väzenie.

Proces so Chauvinom, obvineným z vraždy druhého stupňa, zabitia aj vraždy tretieho stupňa, sa začal v meste Minneapolis koncom marca. Po úvodných rečiach bola vyše dva týždne na rada obžaloba, ktorá tvrdila, že 46-ročný Floyd zomrel v dôsledku policajného zásahu. Minulý utorok sa k slovu dostala obhajoba, podľa ktorej k smrti Floyda viedlo užívanie drog a problémy so srdcom.

Po pondelňajších záverečných argumentoch obžaloby i obhajoby sa dvanásťčlenná porota o verdikte radila v priebehu dvoch dní –  pondelka i utorka, pričom k rozhodnutiu dospela celkovo približne po desiatich hodinách.

Vynesenie verdiktu sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia, budova súdu bola obohnaná ostnatým drôtom aj betónovými zátarasami a do ulíc Minneapolisu boli nasadené tisícky príslušníkov Národnej gardy i policajtov.

Problém majú aj ďalší prítomní policajti

Afroameričan Floyd zomrel vlani 25. mája v Minneapolise vo veku 46 rokov po tom, ako mu policajt Chauvin kľačal pri zatýkaní na krku vyše osem minút a ignoroval Floydove sťažnosti na to, že „nemôže dýchať“. Tento čin, ktorý okoloidúci nakrútili na video, vyvolal v celých Spojených štátoch masové protesty proti rasovej nespravodlivosti a policajnej brutalite.

Chauvina bezprostredne po Floydovej smrti prepustili z policajného zboru, rovnako ako aj ďalších troch policajtov, ktorí boli pri zatýkaní Floyda. Tí čelia obvineniam z napomáhania a podnecovaniu k vražde druhého stupňa a zo zabitia druhého stupňa a budú súdení. Proces s nimi sa má začať 23. augusta.

Biden: Je to obrovský krok vpred

Americký prezident Joe Biden povedal, že usvedčenie Chauvina môže byť pre USA „obrovským krokom vpred“ v rámci boja proti systémovému rasizmu, no treba robiť viac. Biden sa takto vyjadril v televíznom prejave, ktorý predniesol z Bieleho domu niekoľko hodín po oznámení výsledku.

„Nestačí to… Tu sa nemôžeme zastaviť,“ povedal Biden na margo verdiktu. Systémový rasizmus nazval Biden „škvrnou na duši nášho národa“. Spoločne americkou viceprezidentkou Kamalou Harrisovou, ktorá sa Američanom prihovorila krátko pred ním, tiež vyzval Senát amerického Kongresu, aby konal pohotovo a prijal už dlho odkladanú reformu polície.

Harrisová cíti úľavu

Biden po verdikte tiež vyzval Američanov, aby sa zjednotili, a demonštrantov poprosil, aby sa vyhli násiliu. „Teraz nastal čas, aby sa táto krajina zjednotila… Sú tu ľudia, ktorí sa teraz budú snažiť zneužiť emócie – agitátori či extrémisti, ktorí sa nezaujímajú o sociálnu spravodlivosť… Nemôžeme im dovoliť uspieť,“ povedal.

Harrisová vyjadrila v súvislosti s verdiktom „úľavu“, poukázala však zároveň na to, že rozhodnutie krajinu nezbaví smútku z vraždy Floyda. „Čaká nás ešte práca. Musíme reformovať systém,“ dodala. Harrisová dodala, že rasová nespravodlivosť nie je problémom „farebných“, ale „problémom každého Američana“.

(tasr/tod)


Ďalšie články