Robotníci na okraji Prahy prebaľujú antigénové testy

Záber z reportáže portálu Info.cz Záber z reportáže portálu Info.cz. Foto: Info.cz

O podivných veciach, ktoré sa s antigénnymi testami na ochorenie COVID-19 dejú v tajnej dielni na okraji Prahy informujú české médiá.

Antigénové testy sú v susednom Česku súčasťou návratu detí do škôl, ale podľa zistení portálu Info.cz je na okraji Prahy v prevažne ázijskej obchodnej štvrti Sapa provizórna „dielňa“ na ich prebaľovanie. V nej robotníci s vietnamskými koreňmi prebaľujú testy na covid v podmienkach, ktoré nevyhovujú zdravotným či hygienickým štandardom. Firma Good Mask, pre ktorú mali údajne pracovať má výrobnú továreň v areáli hneď vedľa „prebaľovne“. Odmietajú však zodpovednosť a tvrdia, že ide o konkurenčné aktivity.

Autori reportáže upozorňujú, že majiteľ spoločnosti Good Mask Martin Ladyr sa vysvetleniu situácie vyhýba. Hneď v susedstve ich výrobnej haly sa pritom nachádza akási tajná dielňa, v ktorej sa má manipulovať v antigénovými testami. Tie pritom vyrába sama firma Good Mask a ich balenia sú opatrené ochrannou známkou, aby si ich otvoril až ich konečný používateľ.

V spomínanej dielni na okraji Prahy sa majú podľa českých reportérov rozbaľovať a prebaľovať. Portál na skutočnosť upozorňuje v súvislosti s tým, že sa v susednom Česku momentálne testujú aj deti na školách a tento tender na testovanie školákov na COVID-19 pritom vyhrala práve Ladyrova firma Good Mask.

Pri vstupe do obyčajnej kancelárskej miestnosti reportéri oslovujú neznámeho muža, ktorý im odporúča, aby zavolali vedúcemu. Ten vraj nie je prítomný, ale číslo na neho človek s vietnamským prízvukom hovoriaci česky mimo záber ochotne poskytne. Priznáva však, že ide o ľudí pracujúcich pre firmu Good Mask. To, že ide o ľudí pracujúcich pre túto spoločnosť potvrdila aj recepčná.

Na otázku, či rozbaľujú a prebaľujú testy, zaznieva vo videu zverejnenom na portáli jasná odpoveď: „Áno.“

„V takejto dielne a v takýchto podmienkach pracuje so zdravotníckym materiálom firma, ktorá dodáva testy do škôl,“ zaznieva v reportáži pri pohľade na doslova kancelárske podmienky, v ktorých Aziati žijúci v Prahe rozdeľujú balenia antigénových testov na covid.

Po natáčaní v priestoroch, kde sa delia zapečatené balenia AG testov sa portál ozval majiteľovi spoločností Good Mask a Masanta Martinovi Ladyrovi. Druhá menovaná firma tohto pána pritom vyhrala obrovskú zákazku na testovanie detí v školách naprieč Českou republikou.

Od chvíle, keď sa novinári ozvali Ladyrovi sa proti nim údajne obrátila bezpečnostná služba objektu, polícia, a došlo ku konfliktu s bezpečnostnou službou.

https://www.youtube.com/watch?v=t9IRtbCLSng&ab_channel=INFOCZ

Problém je podľa autorov reportáže v tom, že v zapečatenom balení je 25 kusov testov, ale na českom trhu je dopyt aj po jednotlivých baleniach, keďže firmy majú aj po jednom, alebo dvoch zamestnancoch a nechcú sa zásobiť viacerými testami. Ak však dôjde k baleniu po jednotlivých „tyčinkách“ na testovanie, tak na celé dvadsaťpäťkusové balenie sú len dve ampulky s roztokom, ktorý sa používa pri vyhodnotení samotného testu.

Reportéri českého portálu si kladú otázku, aký roztok dávajú k jednotlivým testom, keďže originál roztok k tomu v daných podmienkach mať nemôžu a iný roztok sa k týmto testom dať nemôže, pretože by boli nefunkčné.

Majiteľ firmy Good Mask Martin Ladyr sa novinárom vraj vyhýba a jediné čo oznámil je, že dielne, kde sa testy prebaľujú, nie sú jeho a takýmto spôsobom údajne iba pomáha nejakému kamarátovi.

Výrobca respirátorov Good Mask prevádzkovanie tajnej dielne na prebaľovanie antigénových testov odmieta. Patriť majú konkurencii. „Firma Masanta je výhradným českým distribútorom antigénnych testov Singclean, ktoré dodáva do škôl. Firmy Good Mask a Masanta nikdy neobchodovali ani nemanipulovali s testami,“ povedal hovorca oboch firiem Aleš Povr portálu Blesk.

Podľa Povra sú testy, o ktorých sa zmieňuje portál Info.cz, konkurenčným produktom testov Singclean, ktoré distribuuje Masanta. „Dielňa patrí prevádzkovateľovi e-shopu www.b2b-test.cz, ktorý k manipulácii s testami využil pracovníkov z rovnakej agentúry, ktorých najíma na balenie respirátorov aj Good Mask,“ dodal hovorca oboch firiem.

Napriek tomu začne ministerstvo školstva u našich západných susedov vraj ihneď konať. Od českej Správy štátnych hmotných rezerv bude rezort požadovať, aby s vybraným dodávateľom testov pre školy vec okamžite riešil, požiadal ho o vysvetlenie a urobil prípadné ďalšie kroky.


Ďalšie články