V austrálskom Sydney dobodal útočník viacero osôb. Policajtka ho zastrelila

Útočník s nožom v nákupnom centre austrálskeho Sydney. Foto: X Útočník s nožom v nákupnom centre austrálskeho Sydney. Foto: X

Viacero osôb utrpelo smrteľné bodné zranenia počas útoku v nákupnom centre v austrálskom meste Sydney. Polícia zastrelila pravdepodobného páchateľa.

Záchranné zložky boli do centra Westfield Bondi Junction vo východnej časti Sydney privolané približne o 15:40 miestneho času, teda 7:40 SELČ. Policajný hovorca potvrdil viacero obetí bodných rán a jednu zastrelenú osobu.

Anthony Cooke z polície v austrálskom štáte Nový Južný Wales uviedol, že páchateľ nožom bodol deväť osôb. Následne ho zastrelila policajtka. O život okrem neho prišlo aj šesť z bodnutých osôb.

Cooke vyjadril presvedčenie, že páchateľ konal sám a uistil verejnosť, že ďalšie nebezpečenstvo nehrozí. Motív nebol bezprostredne známy, Cooke však nevylúčil terorizmus.

Upozorňujeme, že videozáznamy z incidentu nie sú vhodné pre citlivé povahy.

Muž najskôr odišiel a potom sa vrátil

Zástupca policajného komisára Anthony Cooke uviedol, že muž bol v centre, odišiel odtiaľ, potom sa vrátil a vtedy začal bodať do ľudí vnútri.

Útočník zabil šesť ľudí a zranil niekoľko ďalších vrátane 9-mesačného dieťaťa. Polícia presný motív nepozná. Nevylučuje, že išlo o teroristický akt.

Na mieste podľa očitých svedkov vypukla panika, nakupujúci utekali do bezpečia a polícia sa usilovala zaistiť bezpečnosť. Miestne média zverejnili záznamy z bezpečnostných kamier, na ktorých vidno muža utekajúceho po centre s veľkým nožom a zranené osoby ležiace na podlahe.

Nákupné stredisko uzavreli a osoby, ktoré sa v ňom nachádzali, evakuovali. Polícia ľudí vyzvala, aby sa okolitej oblasti vyhýbali.

Polícia spočiatku operovala s informáciami, že vrah mal komplica, ale táto stopa sa nepotvrdila. Z predbežného vyšetrovania vyplýva, že hrozba po smrti útočníka pominula.

Austrálsky premiér sa poďakoval tým, ktorí pomáhali

Austrálsky premiér Anthony Albanese v sobotu vyjadril zdesenie v spojitosti so sobotňajším útokom.

Austrálčania sú podľa jeho slov v myšlienkach s obeťami útoku a ich blízkymi osobami. Premiér sa tiež poďakoval ľuďom, ktorí na mieste incidentu pomáhali, polícii a záchranným zložkám. Dodal, že útočník podľa domnienok konal sám.

(tasr, afp, dpa, aap)


Ďalšie články